Foto: Aldo Luud
Üritused
29. jaanuar 2015, 10:27

EESTI LAUL 2015: saage tuttavaks, Kali Briis "Idiot"

Eesti Laulu teises poolfinaalis üles astuva Kali Briisi sõnul on nende lugu "Idiot" pisut ühiskonnakriitiline, kuid peaks panema inimesi rohkem mõtlema enda ja end ümbritseva peale.

Kes olete ja kust tuled?

Meie oleme Kali Briis Band ja tuleme Paidest, Sindist, Saaremaalt, Vändrast ja Viljandist.

Millega tegelete igapäevaselt?

Mina (Kali) olen keskkonnatudeng ja automehaanik, teised bändlased on kõrgharitud muusikud ning muusikaõppejõud.

Miks otsustasite osaleda Eesti Laulul?

Sest see on muusikutele suurim hüppelaud Eestis ja ühtlasi ka hea võimalus oma muusikat tutvustada laiemale kuulajaskonnale, kes muidu meie muusikat võibolla ei kuuleks.

Miks osalete Eesti Laulul just sellise looga?

Sest lugu on energiline ja nipsakas ning astub pisut kõrvale Kali Briisi tavapärasest loomingust. Ja kohati oli intrigeeriv esitada Eesti Laulule lugu, mis eirab mõningaid muusikalisi traditsioone.

Kuidas see lugu sündis? / Milline on loo sündimislugu?

Mul oli mingil eluhetkel rohkem kokkupuuteid inimestega, kes teisi ei kuulanud, oma vigu ei tunnistanud ja kriitikat ei kannatanud. Kuna selliste inimeste näost näkku noomimine ei pruugi alati hästi lõppeda, ongi parim viis seda probleemi kajastada läbi muusika, sest looga ei saa vaielda või kakelda – lugu saab kinni keerata või sellest õppida.

Millise tähenduse omistad loo sõnadele?

Rumal pole see, kes ei tea midagi, vaid see, kes arvab, et teab kõike.

Mille poolest paistab lugu sinu arvates silma teiste seast?

Meie lugu on aus, lihtne ja otsekohene – see pisut ühiskonnakriitiline vaatevinkel võib ärritada mõningaid inimesi, aga ma pigem olen aus ja sarkastiline kui proovin siin praeguses Eestimaa kliimas pastakast välja imeda liblikaid, lilli ja tingimusteta armastust. Pigem sooviksin inimesi mõtlema panna, et pole mõtet oma jõudu raisata sellele, et olla "parem" inimene, vaid sellele, et olla parem inimene teistega.

Miks peaks just see lugu inimestele korda minema?

Sest seda lugu saab omaette ja kõva häälega laulda, kui selja taga on järjekordne kohtumine inimesega, kes sind ei kuula.

Kas oled tutvunud juba ka teiste Eesti Laulul osalejatega? Kui jah, siis kas sul on oma lemmik?

Oleme läbi kuulanud, kuid bändlaste maitsed on erinevad. Kuuldavasti on kõige enam europotentsiaali Stigi ja Elina lool.

Keda pead poolfinaalis oma suurimaks konkurendiks?

Ei peagi kedagi, kuna poleks ilus öelda, et kellegi lugu on halvem või parem, lihtsalt võidab see, kelle lugu Eesti rahval parasjagu kõige rohkem vaja on. Seega me ei võta seda üritust kui võistlust, vaid pigem kui esmakordset olulist kogemust, mis peaks meid õpetama ja harima.

Kali Briisi tegemistega saad kursis olla SIIN ja SIIN.