GLAMUURIÜRITUS: «Uus laine» on läbi aegade kohale meelitanud Venemaa eliidi ja suurimad staarid. Ka Filipp Kirkorov, kes on ürituse iga-aastane külaline, tutvustas oma endist abikaasat Alla Pugatšovat ja humoristi Maksim Galkinit, kes on Alla Borissovna praegune abikaasa, Jurmalas.Foto: Mati Hiis
Inimesed
29. jaanuar 2015, 07:00

JURMALA TRAGÖÖDIA: "Uus laine" kolib Sotši, linn kaotab 17 miljonit (90)

"Kahjuks on see otsus langetatud. Jurmala kaotab 17 miljonit eurot, mille teenis tänu ürituse korraldamisele ja reklaamile, mida see laulukonkurss meie kuurortlinnale tegi. See on tõsine kaotus ja ma loodan, et Lätis tehakse sellest omad järeldused," arvab Läti seimi liige Andrei Klementjev, et lauluvõistlusest ilmajäämine paneb Jurmalale kõva põntsu.

"Konkurss "Uus laine" on olnud Jūrmalale tulutoov üritus. Linn on ellu jäänud suuresti just tänu sellele," kardab parlamendiliige, et Jūrmala võib muutuda ebapopulaarseks ja kaotada tuhandeid turiste nii Venemaalt kui ka teistest maailmariikidest.

Konkursi ärajäämine hakkab kahtlemata mõjutama ka Jūrmala kinnisvaraturgu, mida aastaid turgutasid Vene tähed ja ärimehed, kes soetasid Balti mere äärde villasid ja luksuskortereid.

Pärast seda, kui oli selge, et "Uus laine" ei toimu Jūrmalas, tuli ilmsiks, et ka teised turismimagnetid ehk Vene huumorišõud "Rääkiv Kivin" ja "Jurmalina" tühistasid selleks suveks tehtud Dzintari saali broneeringu – ka need üritused jäävad Jūrmalas ära, kirjutas newsru.com. "Rääkiva Kivini" korraldaja Aleksandr Masljakov teatas, et üritus korraldatakse Venemaal. Kus nimelt, pole veel teada.

Kas "Uus laine" jääb igaveseks Sotši?

Ürituse endine patroon Alla Pugatšova solvus juba 2010. aastal korraldajate peale niivõrd, et ignoreeris seda 2014. aastani, püüdes samal ajal elu sisse puhuda uuele muusikaüritusele Krimmis. Paraku ootas teda tollal fiasko, tema festival ei olnud majanduspõhjustel jätkusuutlik. Kuid jutud, et "Uus laine" kolib tõesti Jūrmalast ära, hakkasid liikuma 2014. aasta suvel lauluvõitluse ajal.

Nimelt kehtestas Läti välisministeerium sissesõidukeelu kolmele staarile: Jossif Kobzonile, Valeriale ja Oleg Gazmanovile, kes pooldasid Krimmi annekteerimist. Et neid üle Läti piiri ei lasta, said nad teada vahetult enne reisi. Lätlased toetasid selle aktsiooniga läänemaailma sanktsioone Venemaa vastu.

Sotši variant oli kohe päevakorras. Peale Sotšit pretendeerisid "Uue laine" korraldamisele ka Kaliningrad, Jalta, Bakuu ja Kaasan. Käisid jutud ka lauluvõistluse korraldamisest Peterburis.

Lõpuks võitiski kuurortlinn Sotši, kus peeti 2014. aasta olümpiamängud. "Me saime "Uue laine" korraldusõiguse. Minu arvates pole see lihtsalt meie väikene võit: see on see, millega me hakkame meelitama turistide horde ja täitma hotelle, looma uusi töökohti," on Krasnodari krai kuberner Aleksandr Tkatšev õnnelik.

Mehe sõnul jääb üritus Sotši igaveseks, ehkki Jūrmala endine aselinnapea Maris Dzenitis rääkis hiljuti, et laulukonkurss ja huumorišõud võivad aasta-paari pärast Jūrmalas tagasi olla ning linnavalitsuski on sellest huvitatud. Ka linnapea Gatis Truksnis kinnitas, et tema ei näe ühtegi põhjust, miks menukad üritused peaksid Jūrmalast kaduma.

Uku Suviste: usun, et paljudele eestlastele meeldis Jurmala festivalil käia

"Kas "Uue laine" kolimine Sotši on hea või halb, otsustagu iga inimene ise," ütleb Uku Suviste – üks eestlastest, kes on Jurmalas esinemas käinud.

"Kuid see konkurss on oma juured tugevalt Jurmalasse ajanud ning ka selle saamislugu on seotud Jurmalaga juba aastast 1986. Jurmala konkurss oli eestlaste seas päris tuntud kindlasti ka seetõttu, et see meile nii lähedal on."

Samas usub Uku, et konkursi toimumine teises kohas ei määra lugude kvaliteeti. "Sotši on väga ilus koht – nii palju, kui piltidelt olen näinud ja teistelt kuulnud."

Siiski usub Uku, et paljud eestlased, kellele meeldis igal aastal sellel festivalil käia, tunneks head meelt selle üle, kui lauluvõistlus Lätti naaseks.

Pauls: suhtumine läks aina negatiivsemaks

Läti helilooja Raimonds Paulsi sõnul suhtub Läti ühiskond "Uue laine" konkurssi aina halvemini. Pealegi ei osale ürituse korraldamises enam lätlasi. "Üks osa põlgab seda, teine mitte," on legendaarne muusik BNSile rääkinud.

Ta arvab, et konkursi korraldajad, kes otsustasid oma suuršõuga Lätist ära kolida, käituvad õigesti, sest suhtumine nende tegemistesse on kõike muud kui hea.

Ta tunnistab, et konkurss mõjus Jūrmalale hästi ja tõi linnakassale palju raha, kuid üritus hakkas ennast ammendama. Maestro, kes loobus läinud aastal laulukonkursi kohtuniku-kohast ja igasugusest muust asjaajamisest, ütles Õhtulehele, et teda häirib šõu muusikaline pool ja samade Vene staaride pidev kohalolu. "Midagi peaks ometi muutma, aastast aastasse on konkursil ühed ja samad näod ja tümpsulaadne muusika. Mitu korda me oleme seda kõike näinud?"

Ehkki Pauls oli üks festivali korraldajaid, ei võta ta ürituse kolimist isikliku draamana ega pea seda tragöödiaks. Küsimusele, kas Jūrmala peaks otsima "Uuele lainele" alternatiivi, vastas Pauls, et suhtub sellesse skeptiliselt, sest Lätil pole nii palju raha ja mitmemiljonilist telepublikut.

Samas ta ei välista, et mingi sarnane üritus võib tulevikus siiski sündida.

Eestlased on Jurmalas laulnud 1987. aastast

Rahvusvahelise lauluvõistluse "Uus laine" juured ulatuvad 1986. aastasse, kui sündis Nõukogude Liidu noorte estraadilauljate võistlus "Jurmala". 1987. aastal sai esikoha Kare Kauks, 1988. aastal Erich Krieger. 1990. aastatel võistlus hääbus, kuid Läti helilooja Raimonds Pauls ja tema Vene kolleeg Igor Krutoi taaselustasid selle 2002. aastal.

2004. aasta lauluvõistlusel esindasid finaalis Eestit Maarja-Liis Ilus koos Soul Militiaga. Poolfinaalis esinesid Rolf Roosalu ja Sofia Rubina. 2007. aasta konkursi poolfinaalis osalesid Sofia Rubina, tüdrukutebänd Miau ja Kristina Karelina. 2010. aastal saavutas Uku Suviste lauluvõistlusel kolmanda koha ning sai auhinnaks 20 000 eurot.