Foto: Arno Saar
Üritused
28. jaanuar 2015, 12:12

EESTI LAUL 2015: saage tuttavaks, Airi Vipulkumar Kansar "Saatuse laul" (14)

Eesti Laulu esimeses poolfinaalis viiendana üles astuva Airi Vipulkumar Kansari jaoks on võistluslugu "Saatuse laul" erilise tähendusega.

Kes oled ja kust tuled?

Minu nimi on Airi Vipulkumar Kansar (endine Airi Ojamets) ja olen pärit Tallinnast.

Millega tegeled igapäevaselt?

Igapäevaelus olen hetkel koduperenaine ja kolme armsa, terve ja targa poja ema. Vanim neist on 18aastane, keskmine 13aastane ja noorim üheksakuune. Aeg-ajalt käin bändiga esinemas ja reisin, kui vähegi võimalik.

Miks otsustasid osaleda Eesti Laulul?

Ma polnud seda juba kaua teinud ja mõtlesin taaskord õnne proovida. Lauljate jaoks on Eesti Laul tõenäoliselt kõige suurem või parem võimalus laulmisega tuult tiibadesse saada. 12 aastat laulsin kruiisilaevadel ja sellega seoses ei olnud avalik tähelepanu nii oluline kui seda on maa peal laulmisega leiva teenimise juures. Pealegi polnud ma kaua juba laulda saanud seoses oma pisipojaga ning see tundus olevat lõbus ettevõtmine, mida saab teha ka pisipere kõrvalt.

Miks osaled Eesti Laulul just sellise looga?

Just sellise laulu ("Saatuse laul") valis Eesti Laulule žürii. Mina esitasin sinna ka teise laulu, nii inglise kui eesti keeles ehk siis kokku kolm laulu. "Tantsi, tantsi veel" ja "Shake it, shake it, boy" muusika autoriks on Mikk Targo ja teksti tegin ise, koostöös Greta Kaupmees nimelise sõbrannaga. Need laulud said tehtud enne, kui ma "Saatuse laulust" veel midagi kuulnud olin ning kindla suunitlusega esitada saatesse "Eesti laul 2015". Plaanis oli teha äge Bollywoodilik tantsushow Eesti Bollywoodi tantsijannadega. Ühel hetkel aga pakkus mulle "Saatuse laulu" Urmas Kõiv läbi Facebooki ja mulle tundus see laul selline armas ja ma ei suutnud öelda "EI". Kui oled lauljana kaua mitte midagi sisse laulnud ja järsku pakutakse selliseid võimalusi, siis tundub väga rumal öelda "ei". Nii ma selle pakkumise vastu võtsin ja just "Saatuse laul" mulle ka saatuslikuks sai.

Kuidas see lugu sündis? / Milline on loo sündimislugu?

Laulu muusika autor on Urmas Kõiv ja sõnade autoriks tema abikaasa Anneli Kõiv. 

Saatuse laul sündiski saatuse tahtel. Kodus oma rõõmuks klaverit mängides tuli Urmas Kõivu juurde ühtäkki ei tea kust kohast laulu meloodia. Urmas mängis meloodia abikaasa Annelile ette ja Anneli ütles: "Ma tean millest see meloodia jutustab – see jutustab saatusest, eluõnnest, eluraskustest ja sellest, et tuleb nautida iga õnnelikku hetke oma elus." Paari päeva pärast olid sõnad valmis ning lugu valmis salvestamiseks. Kõik käis kiiresti ja lihtsalt, nagu oleks saatus selle muusika ja sõnad meieni toonud. Kõik juhtus nii sellepärast, et meie elus pidi nii minema.

Millise tähenduse omistad loo sõnadele?

Minu jaoks on sellel laulul tõesti oma tähendus ... saatuslik tähendus. Sellest päevast (19.11.2014), kui Urmas mulle seda laulu pakkus, järgmisel päeval lahkus minu kallis vanaema siit ilmast. Sellest hetkest tundusid mulle need laulusõnad veel tähendusrikkamad kui enne. Mul tekkis selline tunne nagu oleks vanaema isiklikult mulle sõnumi saatnud. "Maailm on suur ja lai, täis imelisi asju. Me ei tea, mis toob endaga kaasa homne. On see homne täis raskusi või hoopis saadab meid õnn. Kõik, mis peab tulema, tuleb nagunii. Tuleb usaldada oma südant, sest süda teab õiget teed. Elu on vaid hetk....kaunis viiv."

Mille poolest paistab lugu sinu arvates silma teiste seast?

Meil on ainsana tegemist country-stiilis lauluga. Laulul on olemas sügavamõtteline sõnum, ent siiski lihtne ja positiivne. Imeilus meloodia jääb kergelt meelde ja heliseb peas edasi, isegi kui laul lõppenud on.

Miks peaks just see lugu inimestele korda minema?

Laulul on olemas sügavamõtteline sõnum, ent siiski lihtne ja positiivne. Imeilus meloodia jääb kergelt meelde ja heliseb peas edasi, isegi kui laul lõppenud on. Laul on eesti keeles ja eestlastel lihtne aru saada ning kaasa laulda.

Kas oled tutvunud juba ka teiste Eesti Laulul osalejatega? Kui jah, siis kas sul on oma lemmik?

Kõiki laule ei ole veel kuulnud. Mõned laulud küll väga meeldivad, aga sellest võin rääkida täpsemalt pärast lauluvõistlust.

Keda pead poolfinaalis oma suurimaks konkurendiks?

Vastan siis, kui lauluvõistlus läbi on.

Airi tegemistega saad kursis olla SIIN.