Foto: Taska Film / MRP Matila Röhr Productions
Film
28. jaanuar 2015, 07:00

Eesti linateostest on tulekul suur sõjaeepos, seikluslik "Supilinna salaselts" ja hulk dokfilme 

VAATA TREILEREID: filmiaastale 2015 annavad näo dokumentaalid ja "1944" (1)

Tänavune kodumaine filmiaasta saabub dokumentaalfilmide tähe all. Kui mullu linastus kinodes kümme kodumaist dokki, siis tänavu tuleb neid juba esimese poolaastaga ekraanile vähemalt sama palju. Luubi alla võetakse nii nüüdisaegne Jeesus Kristus kui ka elu ja kultuur Lasnamäe garaažides. Kinodesse jõuab ka mängufilme ja vähemalt üks multikas. 

Dokumentaalfilmid 

"Vaikuse kutse"

  • Režissöör Madli Lääne
  • Tootja Allfilm

Milline on elu ilma kuulmiseta? Kas nõnda on lihtsam kuulda Jumala häält? Neli kurti – Margit, Vitali, Raivo ja Riho – on ühtlasi veendunud nelipühilased, kes kord juba Jeesuse puudutust kogenuna on võtnud oma südameasjaks jumalikku sõnumit levitada. Tööpõld on lai ja plaan maailmavallutuslik: üle maailma elab 346 miljonit vaegkuuljat. Oma misjoniretkel jõuavad Margit, Vitali, Raivo ja Riho ka nii kaugetesse kohtadesse, nagu Kasahstan, Kreeka ja Hiina…

Esilinastus 29. jaanuaril.

"Impromptu"

  • Režissöörid Priit Pääsuke ja Mart Taniel
  • Tootja Luxfilm

Miks peab muusikast lahti ütlema? Miks tahab üks andekas ja hästi pilli valdav muusik eemalduda süsteemist, mis aitas tal muusika juurde jõuda ja seda mõista? "Impromptu" on eksperimentaalne kontsertfilm inimestest, kes on impromuusikasse sügavalt sisse läinud ja rassivad kvindiringi lõhkudes mööda selle avarusi. Filmis teevad kaasa Rainer Jancis, Roome Jakabi, Andres Noormets jpt.

Esilinastus 30. jaanuaril.

"Meedik"

  • Režissöör Janno Jürgens
  • Tootja Alasti Kino

Arhitektuuritudeng Roomet suunatakse kaitseväes aega teenides meditsiiniväljaõppele, kus koolitatakse reservarmee üksuste tarvis parameedikuid. Kuid väljaõppe käigus seguneb ajateenistus reaalse tööga Tallinna kiirabis. Kuidas käitub Roomet, kui avastab end mitte enam õppimas, vaid tegelemas elu ja surmaga?

Esilinastus 5. veebruaril. 

"Kristus elab Siberis"

  • Režissöörid Jaak Kilmi ja Arbo Tammiksaar
  • Tootjad Film Tower (Eesti), Making Movies (Soome)

Keset Siberi taigat elab karismaatiline usuliider Vissarion, kes reklaamib end kui Kristuse taassündi. Tema ümber on koondunud tuhandeid jüngreid, kes on kolinud Siberisse koos perega – näiteks kellamees Dmitri ja tema naine Sveta, kes tuli koos oma kolme lapsega kommuuni Peterburist. Laste pärisisa Magomed aga ei kavatse sellega leppida.
Üks režissööre, Arbo Tammiksaar, elas koos oma perega vissarionlaste külas terve aasta ja jälgis, mis tema ümber toimub

Esilinastus 28. jaanuaril, kinodes 13. veebruarist.

"Põranda all"

  • Režisöör Marianna Kaat
  • Tootja Baltic Film Production

Film kirjeldab ühte põnevamat ja vastuolulisemat aega Eesti lähiajaloos – 1975. aasta teisitimõtlejate protsessile eelnenud arreteerimist ja repressioone, vangistust ja vabanemist 1981. aastal. Kalju Mätik, Mati Kiirend, Tunne Kelam ja Andres Mustonen – kas tänapäeva reaalsus on vähegi sarnane nende unistustega? Kas nende kunagised ohverdused olid seda väärt?

Esilinastus 5. veebruaril.

"Sipelgapesa"

  • Režissöör Vladimir Loginov
  • Tootja Allfilm

Kogum lühinovelle, mille peategelased on hiigelsuur garaažikompleks Lasnamäel ja seal elavad-toimetavad inimesed.

Lõputud spiraalikujulised sõidukoridorid täis masinaid ja inimesi meenutavad väga sipelgapesa. Aja kulgedes on lihtsad garaažid muutunud omaette maailmaks, kus on ka sööklad, kohvik, restoran ja isegi saun.

Esilinastus 19. märtsil.

"Sokurovi hääl"

Režissöör Leena Kilpeläinen

Tootja Revolver Film (Eesti), Illume (Soome), Media-LM (Saksamaa)

Eesti-Soome portreefilm Vene kinoklassikust Aleksandr Sokurovist. Filmi kaudu tutvub publik silmapaistva humanistiga, kes on muu hulgas sügavalt kriitiline tänapäeva Venemaa ühiskondlike protsesside suhtes. Samuti vaatab 63aastane mees tagasi oma elule ja loomingule ning arutab inimeseks olemise ja kunsti tähenduse üle laiemalt.

Esilinastus märtsis.

"Tashi Delek!"

Režissöör Peeter Rebane

Tootja The Factory

Tashi on pealtnäha tavaline 17aastane tiibeti poiss, kellele meeldivad jalg- ja korvpall ning lääne popmuusika. Samas on ta ka buda munk, kes saadeti kloostrisse elama juba kuueaastaselt. Täisea künnisel peab ta tegema elu tähtsaima otsuse: kas pühenduda budismile või valida tavaelu? Film jälgib Tashit tema teekonnal kloostrist koju isa juurde läbi Himaalaja mäestiku.

Esilinastus 24. aprillil.

"Fast Eddy vanad uudised"

  • Režissöör Marko Raat
  • Tootja Allfilm

Ed Vaar (1929, Eesti – 2014, Kanada) oli vabakutseline operaator, kes teenis oma hüüdnime Kiire Eddy sellega, et jõudis sündmuskohale tihti enne politseid ja krimireportereid. Suur osa tema võtetest jõudis kohalikus televisioonis eetrisse, kuid ülejääk, sadu tunde filmilinte on hunnikutes Eddy Toronto korteris. Kas vanu uudiseid saab müüa? Mida mäletab Ed veel ise ja mida räägivad ta vanad filmirullid sellest, mis teda maailmas huvitas?

Esilinastus kevadel.

"Jüri Sillarti saladus"

  • Režissöörid Julia Sillart ja Martin Männik
  • Tootja Acuba Film

Portreefilm Jüri Sillartist – legendaarsest filmimehest ja loojast, kelle jaoks kino ei tähendanud pelgalt mitte ametit, vaid elu. Sillarti loomingut tunnustati Eestis, endises Nõukogude Liidus ja ka välismaal.

Esilinastus 29. mail.

"Positivus" (tööpealkiri)

  • Režissöör Jüri Muttika
  • Tootja Allfilm, ERR

Ülevaade Eesti popmuusika hetkeseisust, mis pole asjatundjate sõnul veel varem näinud nii häid aegu kui praegu. Tegevus areneb kahe siinkandi suurima muusikafestivali, "Tallinn Music Weeki" ja Läti "Positivuse" kaudu. Peategelasteks muusikud.

Esilinastus mais.

Mängufilmid

"Vehkleja"

  • Režissöör Klaus Häro
  • Tootja Making Movies, KickFilm, Allfilm

Eesti-Soome koostööteose tegevus toimub 1950ndate algul, kui Haapsallu saabub meistervehkleja Endel (Märt Avandi), kellest saab kohaliku kooli kehalise kasvatuse õpetaja. Kinnisel mehel on esialgu raske lastega kontakti leida, kuid juhtkonna vastuseisust hoolimata õnnestub tal saada luba õpilastele vehklemist õpetada. Spordialast kujuneb eneseväljendusvahend nii õpetajale kui ka lastele, see mõjub teraapiliselt mõlemale.

Esilinastus 11. märtsil.

"Supilinna salaselts"

  • Režissöör Margus Paju
  • Tootja Nafta Films ja Solar Films

Soome lastekirjaniku Mika Keräneni raamatute põhjal valminud teose tegevus käib suvises Tartu linnas. Peategelaste Mari, Sadu, Olavi ja Antoni argipäev muutub, kui nende kodulinna tabab mürgitus, mis muudab pooled täiskasvanud lasteks. Aega probleemi lahendamiseks on 48 tundi. Seiklus algab.

Esilinastus mais.

"1944"

  • Režissöör Elmo Nüganen
  • Tootja Taska Film ja MRP Matila Röhr Productions (Soome)

"Nimed marmortahvlil" režissööri Elmo Nüganeni uus sõjafilm "1944" jälgib Teise maailmasõja lõpusündmusi Eestis. Mõlemal poolel sõdivate meeste silmadega näeb vaataja lahing- ja olumaastikke Sinimägedest Sõrve sääreni.

Esilinastus 18. veebruar, kinodes 20. veebruarist.

Animafilm

"Isand"

  • Režissöör Riho Unt
  • Tootja Nukufilm

Friedebert Tuglase novellist tuntud koer Popi ja pärdik Huhuu ootavad koju oma peremeest, kes aga ei tulegi. Algab nende ühine elu, kus Popi sümboliseerib kuulekust ja allaheitlikkust, Huhuu aga liiderlikkust ja rumalust.

Esilinastus 4. veebruaril.

Allikad: Eesti Filmi Instituut, pressimaterjalid.