Lavastaja Tiit OjasooFoto: Kuvatõmmis / YouTube
Film
26. jaanuar 2015, 23:47

Tiit Ojasoo: "Marika Vaarik puhast tõde kehastabki!" (30)

Tudeng TV saatele "Fookus" intervjuud andnud poliitilise muusikali "Savisaar" üks lavastajatest Tiit Ojasoo kinnitas, et nende etenduses olev Savisaar, keda hakkab kehastama armastatud näitleja Marika Vaarik, on loomulikult ka päriselt olemas.

"Esimese hooga kõik ründasid sellega, miks me oma kampaania ja lavastusega Savisaart (Keskerakonna juht Edgar Savisaar - toim.) toetame. Siis läks Savisaar ka närvi, et mis mõttes te minu kallal nüüd norite. Aga kumba me siis teeme? Me teemegi mõlemat. Ja see ongi meie õigus!" rääkis Ojasoo.

Veebruari alguses esietenduva poliitilise suurtüki lavastaja rääkis, et kui parteide eesmärk on olla pidevalt võimul ning saada võim enda kätte, samal ajal võimalikult vähe emotsioone ja midagi tagasi pakkudes, siis nende eesmärk vastupidine, edastas Tudeng TV pressiteates.

Nad ei ole lavastustes saavutatud imaginaalset võimu kunagi kuritarvitanud. "Me näitame vaatajale midagi, isegi kui me võtame nad korraks kaasa, siis me viime neid edasi ja näitame, et nii see on, aga me ei kasuta seda kunagi ära." seletas Ojasoo. See annab tema arvates suurema vastutuse, kuid samas ka moraalse vabaduse ehk nad ei pea olema millegi poolt või vastu.

Kirjanik Jaak Urmet aga leidis, et NO99 teatri etendused ei muuda maailma teiseks. “Minu arvates on NO99 teatri lavastused natukene venivad ja pikad ja intelligentsed. See on rohkem selline ilus ja dekoratiivne kunstitamine. Ma isegi ei oska ette kujutada, kas tänapäeva Eesti ühiskonnas üldse kunst suudaks maailma teiseks homseks muuta. Ma arvan, et ei,” ütles Urmet.

Urmeti arvates juhtub tihti nii, et näitlejate jaoks pole olulised sõnad, vaid see, mida ta suudab oma häälega teha. “Savisaar on suurepärane materjal, et teha temast midagi - selline suur teos -, ja võib-olla nad (näitlejad - toim.) näevad ka kõiges selles kunsti. Võib-olla nad ei tahagi homset muuta.”

Tudeng TV otsesaates “Fookus” arutasid kultuuri ja meelelahutuse suhestumise üle päevapoliitikaga lisaks Tiit Ojasoole ja Jaak Urmetile Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl-Martin Sinijärv, noor kirjanik-esseist Siim Nurklik ja NO99 muusikali "Savisaar" kaasdramaturg Tarmo Jüristo. 

Saadet on võimalik järelvaadata aadressil http://tudeng.tv/fookus/