Halle Berryl on suhkruhaigus Foto: JAG/insight media
Inimesed
26. jaanuar 2015, 07:00

KUULSUSTE TERVISEHÄDAD: Halle Berry võitleb diabeediga, Kim Kardashian psoriaasiga

Raske haigusega võitlevad meelelahutustähed on kaaskannatajatele suureks innustuseks. "Me oleme ikkagi fantastilised!" ergutab r’n’b täht Toni Braxton naisi, kes nagu temagi peavad luupuse tagajärjel liigse kehakaaluga maadlema.

Kim Kardashian ahastab psoriaasi pärast

Sekspomm Kim Kardashian avastas 2011. aastal oma jalgadelt punased kestendavad laigud. Seda, kuidas arst tal psoriaasi diagnoosis, näitas kaunitar avalikkusele oma tõsieluseriaalis. Psoriaas on autoimmuunne nahahaigus, mis tähendab, et immuunsüsteem ründab keha enda rakke, mitte sissetungijaid.

Michael J. Fox põeb Parkinsoni tõbe

"Tagasi tulevikku" tähel Michael J. Foxil diagnoositi Parkinsoni tõbi 1991. aastal, kui ta oli vaid 30aastane. Avalikkusele teatas ta oma haigusest 1998. aastal.

Staar on tunnistanud, et šokeerivat diagnoosi saades hakkas ta jooma ning vajas alkoholisõltuvusest vabanemiseks abi. Aastal 2000, kui Michaeli seisund halvenes, oli ta sunnitud näitlemisest loobuma, kuid fännide suureks rõõmuks on ta aeg-ajalt ekraanile naasnud.

Foxist on saanud Parkinsoni tõve eestvõitleja. Näitleja asutas ravi leidmiseks omanimelise sihtasutuse, mis on haiguse uurimisse investeerinud sadu miljoneid dollareid. Viis aastat tagasi andis Rootsi Karolinska instituut talle selle eest audoktori nimetuse. Oma võitlusest Parkinsoni tõvega räägib Michael kolmes mälestusteraamatus.

Toni Braxton võitleb luupusega

USA laulja Toni Braxton on müünud kümneid miljoneid plaate ja võitnud sületäie Grammy auhindu. Ent kogu karjääri vältel on ta pidanud võitlust luupusega, mis diagnoositi, kui Toni oli 15. Spetsialistide sõnul tabab see raske autoimmuunne haigus tumedanahalisi naisi valgenahalistest kaks kuni kolm korda sagedamini. Ravimite kõrvalmõjuks on kaalutõus. "Aga me oleme ikkagi fantastilised!" ergutab Toni kaaskannatajaid oma välimuse üle uhkust tundma.

Tema on särav näide sellest, kuidas luupusega saab toime tulla. Luupust põeb ka Nick Cannon.

Missy Elliotti lõi rivist välja Gravesi tõbi

Räpikuulsus Missy Elliott oli mitu aastat rivist väljas, sest pidas võitlust 2008. aastal diagnoositud Gravesi tõvega, mis põhjustab väsimust, nägemisprobleeme ja kilpnäärme ületalitlust. "Ma ei suutnud kirjutada, sest närvisüsteem oli nii halvas seisus – ma ei suutnud pliiatsitki kätte võtta," rääkis Missy ajakirjale People.

Seda, et tema tervisega on midagi lahti, mõistis ta autot juhtides, kui jalg piduril hüppama hakkas. "Ma ei suutnud pidurit all hoida ja oleksin äärepealt avarii teinud." Missyt valdasid ka äge meeleolukõikumine, peapööritushood ja juuste väljalangemine. Seisundit on parandanud kiiritusravi koos medikamentidega.

Jack Osbourne’il diagnoositi hulgiskleroos

Ozzy Osbourne’i poeg Jack sai vaid mõni nädal pärast esiklapse sündi teada, et põeb hulgiskleroosi. Arsti poole oli ta pöördunud seetõttu, et jäi ühtäkki paremast silmast peaaegu pimedaks.

Diagnoos rabas noore isa jalust. "Olin lihtsalt vihane ja masendunus. Mõtlesin: miks nüüd? Mul on perekond ja see peaks olema kõige tähtsam asi," rääkis ta ajakirjale People. "Siis olin kaks päeva lihtsalt kurb, ja pärast seda sain aru, et vihast ja ärritumisest pole mingit kasu, see võib asja ainult hullemaks ajada. Minu uueks motoks sai: Kohane ja saa üle."

Kesknärvisüsteemi ründav haigus põhjustab liikumis-, mõtlemis-, nägemis- ja tasakaaluhäireid. Mõni inimene pääseb kergemate vaevustega, mõni aga invaliidistub. Enamik põdejaid jääb kahe äärmuse vahele. Jack on võtnud südameasjaks avalikkust hulgiskleroosist teavitada ning on selleks loonud spetsiaalse veebikülje, kus jagab kaaskannatajatega oma kogemusi.

Hugo Weaving kasvas langetõvest välja

"Matrixi" ja "Sõrmuste isanda" näitlejal Hugo Weavingil diagnoositi 13aastasena langetõbi, kuid tänaseks on sümptomid kadunud. "Olin põhimõtteliselt 30 aastat langetõveravimite laksu all," rääkis Weaving mullu The Guardianile. "Krambihood käisid mul kord aastas kuni 40. eluaastateni, siis lõppesid äkitselt. Iga hooga oli mu viimane mõte: ma suren."

Näitlejatööd pole epilepsia mõjutanud, kuid Weavingul pole autojuhiluba, seda talle ei antud. "Nüüd võiksin loa hankida, aga enam ei viitsi. Lihtsam on kõndida."

Halle Berryl on suhkruhaigus

Endine USA teinimiss, praegu tunnustatud näitleja Halle Berry on kogu elu võidelnud I tüübi suhkruhaigusega. Ravimata jätmisel võib see haigus lõppeda surmaga, kuid Halle manustab insuliini, sööb ja elab tervislikult. Ka Tom Hanksil avastati hiljuti suhkruhaigus, kuid kahtlustatakse, et selle on vallandanud näitleja drastilised kaalutõusud ja -langused eri rollide nimel.

Suhkruhaigus pole Halle Berry ainus häda: ta on tunnistanud, et kunagine peigmees peksis teda nii kõvasti, et ta on vasakust kõrvast kurt. Ühest kõrvast kurt on ka näitleja Rob Lowe.

Marcia Gross piinleb migreeni käes

"Meeleheitel koduperenaiste" täht Marcia Cross on 14. eluaastast saadik kannatanud ägedate migreenihoogude all, millega kaasnevad nägemishäired. "Mu sõrmed kirvendavad ja ma näen silmanurgas kummalist aurat," rääkis näitlejanna 2006. aastal MSNBC-le.

Sümptomite leevendamiseks võtab Cross ravimeid. "Saan aru, kui migreen tulema hakkab, ja võtan arstirohtu. Paari tunni pärast olen jälle jalul."