Härrad omavahel: «Mõistad, Ivan, ma ei taha oma naise minevikus tuhnida, ma ei taha talle midagi ette heita, igaühel võib olla eelmisi suhteid, aga ma tahan siiski teada…»
Inimesed
26. jaanuar 2015, 07:00

Kas Andrus Kivirähk aimas ette presidendipaari suhteskandaali? (19)

"Mõistad, Ivan, ma ei taha oma naise minevikus tuhnida, ma ei taha talle midagi ette heita, igaühel võib olla eelmisi suhteid, aga ma tahan siiski teada… Ma tahan kindel olla… Miks ta mulle neist kogu aeg räägib? Kas suhted jätkuvad? Minu seljataga?" Nii küsib president Ilves Ivan Oravalt Andrus Kiviräha 2013. aastal kirjutatud näidendis "Ilves ja Orav".

Lausa prohvetlik vihje vaid loetud kuud hiljem toimunud suudlusskandaalile, kas pole? Kas Kivirähk aimas seda tõesti ette? "Kõigi avaliku elu tegelaste üle visatakse nalja. Miks siis mitte teha seda heatahtlikult ka presidendipaari üle," leiab kirjanik. Kas aga presidendipaari kulul pole liiga palju nalja tehtud nii enne suudlusskandaali, kus presidendiproua jagas avalikus kohas hellusi tundmatu noore mehega, kui ka pärast seda? "Selles ei ole midagi halba, see on isegi omamoodi suur au," leiab kirjanik.

"See on heatahtlik huumor ja ma suhtun presidendi­paari, kes on näidendi kandvad tegelased, väga hästi. Me oleme sõbrad ja ma usun, et minu naljad neid ei solva," ütleb Andrus. "Ma suhtusin ka endisesse presidenti Lennart Merisse, kes oli sisse kirjutatud tükki "Meri ja Orav", väga hästi," toob ta näite.

"Minul isiklikult pole mingiti õigust midagi presidendiproua augustikuise intsidendi kohta arvata, kuid võin ütelda nii palju, et selles olukorras käitus ebaviisakalt ennekõike see inimene, kes teda pildistas. Mis õigus on inimestel pildistada võõraid ja jäädvustada nende eraelu? Ma ei arva ka, et Evelin Ilves peab rahvale selgitama, mis juhtus ja miks see juhtus," toetab Andrus esileedi vaikimistaktikat, kes ei ole siiamaani avalikult ühtegi selgitust andnud.

Ehkki näidendis räägitakse ka Evelini spordiharrastusest, tervislikust toitumisest ja leiva küpsetamisest, ei tasu kirjaniku sõnul mõelda, et ta teeb naljatades presidendiproua huvisid maha, vastupidi: "Mida saab olla halba sportimises või leiva küpsetamises? See on vaid väga hea."

Kirjamees loodab, et augusti pommuudis ei heida näidendile halba varju ja ei meelita inimesi tükki vaatama üksnes sellepärast, et sinna on sisse toodud armukadeduse- ja truudusetuseteema.

"Kuna varem oli minu sulest juba ilmunud "Meri ja Orav", siis ma mõtlesin, miks mitte kirjutada sellele järg ja vesta ka praegusest presidendist Toomas Hendrik Ilvesest. "Ilves ja Orav" sai aasta tagasi kirja pandud ja näidend jõudis mullu mitu korda lavale. Et seda saaks näha ka laiem publik, teeme nüüd 14 etendust üle Eesti," selgitab kirjanik.

"Presidendiga pole ma näidendist rääkinud."

Kirjanik Andrus Kivirähk , kelle näidend "Ilves ja Orav" jõuab 1. veebruarist uuesti lavale, tunnistab, et saab nii Toomas Hendrik Ilvese kui ka tema abikaasaga hästi läbi, kuid ei ole nendega tüki sisu üle arutanud.

"Kui "Ilves ja Orav" esietendus mullu 6. jaanuaril, pidi president seda vaatama tulema, kuid paraku ei jõudnud sinna."