ENDISELT VORMIS: Scorpionsi juhtfiguur Klaus Meine 2011. aastal Prantsusmaal.Foto: AFP / Scanpix
Saund
24. jaanuar 2015, 07:00

Scorpions 50: "Me pole kunagi püüdnud olla Saksa ansambel!" (5)

Solist Klaus Meine: "Kuni mu hääl on olemas, olen maailma õnnelikem mees!"

Saksa hevihiid Scorpions sööb poolehoidjate rõõmuks oma sõnu. Ehkki bänd jättis mõni aasta tagasi fännidega jumalaga, on rokkarid taas uue plaadi ja kontserdituuriga platsis, et tähistada Scorpionsi 50. sünnipäeva.

Roki suursaadikud Saksamaalt tähistavad 50. tegutsemisaastat uue albumiga "Return to Forever", mis jõuab poodidesse 20. veebruaril. Scorpionsi asutajaliige, kitarrist Rudolf Schenker nimetab hämmastavaks, et ansambel suudab tänini tuhandeid fänne kontsertidele meelitada – ka siis, kui valitsenud on hoopis teised trendid.

"Kui grunge muutus populaarsemaks, otsustasime lihtsalt Aasiasse minna, näidata end uuel turul ja seal oma fännibaasi laiendada. Jätkasime oma muusika mängimist ning võitsime juurde uusi sõpru, kes meie muusikat armastama hakkasid."

Solist varises 2011. aastal kokku

Schenker kinnitab, et Scorpions on sama populaarne kui oma hiilgeaegadel. "Inspiratsiooniks ja motivatsiooniks on meile just see, et meieni jõuab iga aasta aina noorem publik."

2010. aastal otsustas Scorpions publikuga hüvasti jätta. Mehed olid plaadistamisest ja tuuritamisest tüdinud. Kuid hüvastijätuturneele järgnenud "MTV Unplugged" kontsertlindistus kaunis Athena amfiteatris süstis rokkaritesse nii palju tegutsemistahet, et nad asusid uut plaati salvestama. Loomepalang oli vägev: Scorpions lindistas 19 uut lugu, millest 12 on albumil ja 16 selle luksusversioonil. Maikuus pakivad bändimehed taas kohvrid kokku, et minna suurejoonelisele turneele.

Solist Klaus Meine tunnistas 2013. aasta lõpus radiometal.comi intervjuus, et tihe kontserdigraafik on talle tervise peale hakanud. 100 kontserti aastas, ja nii mitu aastat järjest – see on tema vanuses liig mis liig.

2011. aastal Prantsusmaal Bercys jõudis ta kolme päeva jooksul vaid apteeki lontsida, et valuvaigisteid juurde hankida. Järgnevaks Pariisi kontserdiks andis arst talle loa, väites, et Klausi häälepaelad on jälle tipp-topp korras.

"Kontsert oli vägev ja väga edukas, siis tegime veel paar šõud, aga koju jõudes varisesin kokku. 2011. aasta lõpp oli tõeliselt karm."

Terviseprobleemide ennetamiseks tuleb uus turnee hõredama graafikuga. "Aga laiali me ei lähe," lubab Meine. "Meil on liiga lõbus."

Oma hääle eest kannab Klaus nüüd hoolt. "Kontsertide andmine on hea, oled vormis ja hääl püsib paremini kui tuurivälisel ajal," kinnitab ta.

"Üritan fännidele anda endast kõik. Kuni mu hääl on olemas, olen maailma õnnelikem mees."

Kas Scorpionsi muusikas on veel midagi saksapärast, küsiti Meinelt kümne aasta taguses usutluses. "Hea küsimus!" jäi hevilegend mõttesse.

"Mõistagi oleme pärit Saksamaalt, aga kasvasime üles Inglise ja Ameerika muusika saatel, mis noorele ansamblile oli suureks inspiratsiooniks. Käisime juba varakult, 1970. aastatel, Inglismaal ja Prantsusmaal, Jaapanis ja Ameerikas, tuuritasime ja meist sai rahvusvaheline bänd. Meie muusika pole vist kunagi saksapärane olnud. Sel on alati olnud angloameerika mõjud. Me pole kunagi püüdnud olla Saksa ansambel! Jah, me oleme sakslased, aga mitte oma muusikas."

Hitist "Wind of Change" sai Saksamaa taasühinemise mitteametlik hümn

  • Ansambli moodustas 1965. aastal Hannoveris kitarrist Rudolf Schenker. Keskkoolipoiss Rudi oli tollal enim mõjutatud biitlitest ja Buddy Hollyst ning laulis ise kitarri plõnnides.
  • 1970. aastal ühinesid Scorpionsiga Rudolfi noorem vend Michael ja vokalist Klaus Meine.
  • Rudolf Schenker ongi praeguseks ainus Scorpionsi algkoosseisu liige, kuid solist Klaus Meine on laulnud ansambli kõigil stuudioplaatidel.
  • 1972. aastal andis Scorpions välja debüütplaadi "Lonesome Crow" ehk "Üksildane vares". Albumit tutvustaval turneel soojendasid sakslased tõusvat Briti tähte UFOt. Tuuri lõpuks oli UFO veennud kitarrist Michael Schenkerit oma ridadesse tulema. Kitarristi kaotanud Scorpionsile tõttas appi Schenkerite sõber Uli Roth, kelle abil bänd sai turnee lõpule viia.
  • Michaeli lahkumine viis bändi lagunemiseni, ent Rudolf Schenker ja Klaus Meine ühinesid Rothi ansambliga Dawn Road ning see võttis Scorpionsi nime. 2003. aastast saadik on ansambli koosseis olnud järgmine: Klaus Meine (laul), Rudolf Schenker (kitarr), Matthias Jabs (kitarr), ameeriklane James Kottak (trumm) ja poolakas Pawel Maciwoda (bass).
  • 1976. aastal ilmunud albumi "Virgin Killer" kaanepildist tuli paksu pahandust, sest see kujutas kümneaastast alasti tüdrukut. Mitmes riigis müüdi plaati mustas kilepakendis, mitmes keelati sootuks ära ning ansambel oli seetõttu sunnitud avaldama albumi uue kaanepildiga.
  • Oma ühe tuntuma hiti "Wind of Change" kirjutas bänd Moskvas 1989. aastal. Järgmisel aastal sai sellest Saksamaa taasühinemise mitteametlik hümn.
  • 2000. aasta albumil "Moment of Glory" osalesid Berliini Filharmoonikud. Rokkarid käisid kuulsa orkestriga ka tuuritamas.
  • Scorpions on areenil püsinud peaaegu sama kaua kui brittide Rolling Stones, mis loodi 1962. Kuid maailma staažikaima ansambli tiitli pälvis mullu hoopis U2, sest nemad on 1978. aastast peale tegutsenud algkoosseisus ning katkestusteta.