ERRi ajakirjanik ja nahakunstnik Vahur Lauri tõmbab ETV "Terevisioonis" relva kabuurist välja, et kabuuri demonstreerida.Foto: Ekraanitõmmis / kaader ETV saatest
Tele
23. jaanuar 2015, 19:00

OPAA! "Terevisiooni" otse-eetris tõmmati revolver välja! Eetikanõunik: relvaga saates vehkimine on taunimisväärne (91)

ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk: relvaga saates vehkimine on taunimisväärne

Reede hommikul "Terevisiooni" otse-eetris omadisainitud nahakunsti tutvustanud ERRi ajakirjanikul ja nahakunstnikul Vahur Lauril oli saates kaasas kaks tulirelva. Ühe tõmbas ta kabuuri demonstreerides sundimatult otse-eetris vöölt välja.

Tulirelva ootamatu demonstreerimine Eesti Rahvusringhäälingu otsesaates näis paljudele televaatajatele kohatu. Eriti pärast relvarünnakuid Viljandis ja Pariisis.

ERRi ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki sõnul on relvaga saates vehkimine taunimist väärt.

"Relva väljatõmbamine keset televisiooni otsesaate intervjuud ei ole kindlasti hea tava. Uudistetoimetaja, kes "Terevisioonis" oma nahakunstihobi tutvustas, läks oma teise hästituntud hobi – Metsiku Lääne – ootamatul tutvustamisel liiale. "Terevisiooni" oli ta kutsutud kui nahakunsti viljeleja," selgitas Tammerk.

"Relvaga saates vehkimine on taunimist väärt. Relvakultuuri ja relvandust saab saadetes tutvustada teisel moel, mitte hommikuvaatajat ehmatades," tõdes ta.

"Võib küll relvadest rääkida, aga neid saab tutvustada teisel moel, et näiteks panna eraldi relvade tüübid laua peale ja tutvustada neid. Siis on selge, et räägitakse relvadest," tõdes eetikanõunik, et nahakunstist rääkides relva välja võtmine on hoopis teine asi.

"See tuli ootamatult. Ta oli kutsutud "Terevisiooni" kui nahakunstimeister, seda ei olnud kokku lepitud (relvade kaasa võtmist – G. R.). See oli "Terevisiooni" jaoks ootamatu," nentis Tammerk.

Kas relvad olid laetud?

Seda, kas relvad olid laetud või mitte, Tammerk reedel kella viieks uurinud polnud. "Seda mina ei tea."

Tammerki sõnul kontrollib saatekülalisi saate administraator. ERRi oma ajakirjaniku turvakontrolliks ilmselt aga vajadust ei nähtud.

"Vastavalt vajadusele teeb kontrolli saate administraator, igal saatel on oma administraator, kes võtab külalisi vastu," selgitas ta.

Reedel kella viieks oli ERRi uudistetoimetuse juhataja Urmet Kook "Terevisioonis" toimunust Lauriga rääkinud.

"Mina vestlesin uudistetoimetuse juhatajaga ja uurisin tema seisukohta ja tuvastasime selle, et see on taunimisväärne asi. Uudistetoimetuse juhataja on tema otsene ülemus ja ta on temaga rääkinud ning talle teatavaks teinud, et see, mis hommikul toimus, on taunimisväärne tegu ja see pole kindlasti mingi hea tavaga kooskõlas," vahendab Tammerk.

Urmet Kook ütleb ka Õhtulehele, et Vahur Lauri läks liiale.

"Hommikukohvi kõrvale võib meelelahutuslikus saates ka relvakultuuri tutvustada, kuid seda siiski vaid moel, mis televaatajat ei ehmata. Ehkki Vahuri kaks hobi, nahakunst ja kauboindus, on üldteada, läks ta täna hommikul ootamatult relva näidates liiale. Rääkisime temaga juhtunust ja tegime omad järeldused, mille täpsem sisu jääb aga selle ruumi nelja seina vahele, kus me seda vestlust pidasime," jääb Kook noomitusest rääkides kidakeelseks.

Kuidas juhtum edasi areneb, Tammerk öelda ei osanud. Küll kinnitas ta veel kord, et Eesti Rahvusringhääling mõistab teo hukka.

"Terevisiooni" saatejuht, Vahur Laurit intervjueerinud Urmas Vaino kommenteerib revolvrijuhtumit nõnda: "Mina seda küll ei märganud. Relvataolised asjad seal olid, aga kas need olid relvad või mitte relvad, kommenteerib Vahur ainult üksi. Muud ei oska öelda."

Kas tema arvates oli hea mõte revolver otse-eetris kabuurist välja tõmmata, ei tahtnud Vahur Lauri selgitada: "Ma ei kommenteeri juhtunut Õhtulehele!"

Eile õhtuks oli "Terevisiooni" reedene saade tervikuna järelvaatamisest maha võetud.