ÜHT-TEIST IKKA LEHTEDES ILMUB: Komme pakkuda lugeja silmale sensuaalseid ülesvõtteid on Nelli Teatajas sama vana kui väljaanne ise. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
23. jaanuar 2015, 07:00

Kaunis kumerus müüb igal pool – olgu Suurbritannias või Suure-Jaanis (5)

Briti kollase pressi lipulaev The Sun lõi väikese roolikeerutusega meediamere lainetama: teatades esmalt, et loobub 3. leheküljel traditsioonilistest tissipiltidest, jätkates seejärel aga südamerahuga vanas vaimus. Eestis avaldab süsteemselt (pool)paljaste piigade pilte The Suni siinne sõsarleht Nelli Teataja, mille peatoimetaja Anne-Mari Alver rahustab oma väljaande fänne: kardinaalseid muudatusi pilkupüüdva foto asjus pole ajalehel plaanis.

10. oktoobril 1988 ilmuma hakanud Nelli Teataja on Eestis vanim siiani sadulas püsiv eraleht. Järelikult on see jõudnud lugeja ette juba rohkem kui 26 aastat ja arhiivides teatakse, et täpselt sama kaua on tema külgedel The Suni eeskujul ilmunud ka silmailuks foto kaunist piigast, kes pole end riietega just ülemäära koormanud.

"Ainult neil kuudel, kui peatoimetajaks oli kvaliteetpressist tuntud Enno Tammer, tehti mõnes mõttes allahindlust ja alati polnudki modell topless’ina, vaid rannarõivastes. Aga ega uuel aastatuhandel olnudki nii lihtne paljaste rindadega tüdrukut pildile saada," teab ajalehe kuues peatoimetaja Anne-Mari Alver vanemate olijate juttude põhjal rääkida.

Venelannadest modellid on avatumad

Anne-Mari Alveri sõnade järgi kujuneb modellide saak vastavalt aastaajale. Leidub kvartaleid, kus tüdrukute horde tuleb fotoaparaadist lausa eemale hoida. Samas võib poole aasta pärast tulla sessioonile vaid paar-kolm neidu.

Enamik julgetest modellidest on 20 ja 24 eluaasta vahel – aga lehe veergudele on ihalenud ka tugevalt üle 40 aasta vanused naised. Samas on end pildistamiseks pakkunud ka veel üsna plikaohtu piigad. Nood on fotograaf pikema jututa koju tagasi saatnud.

Modellide seas on eestlasi ja venelasi peaaegu pooleks, hea küll, viimaseid ehk õige napilt rohkem. Kohe kindlasti olla aga slaavlannad palju avatumad ja suhtuvad pildistamisse loomingulisemalt. Eestlannad samas hoiavad asjalikumat joont.

Palju neidudele poseerimise eest makstakse? Jah, väikese teenistuse nad selle eest kindlasti saavad, aga see pole kuidagi võrreldav näiteks Samantha Foxi 1980. aastatel saadud honorariga The Sunist, mis olevat ületanud isegi Margareth Thatcheri palga.

"Pigem on meil tegemist peenrahaga, pealegi ühekordsega, sest pole veel kuulnud, et keegi tüdrukutest oleks üritanud sessioonile teist korda tulla," ütleb Nelli Teataja peatoimetaja.

Miks tüdrukud ikkagi suhteliselt keskmise kvaliteediga ajalehepaberile trükitud päris paljastava foto pildistamisele tulevad? Anne-Mari Alveril on vastus varnast võtta: "Iga tüdruk teab, et kui ta on noor, on tal suhteliselt suured võimalused olla ka ilus."

Et seda ilu talletada – kõige rohkem muidugi iseenda jaoks – jääbki ainsaks võimaluseks tulla fotograafi ette.

Rohkem soolist võrdõiguslikkust!

Nagu arvata võibki, ei trükita ka Eestis tissipilte ilma maid ja puid jagamata. Nelli Teataja kommentaarides on poolt- ja vastuhääled selliste fotode asjus vana ja tuttav teema.

"Ent toimetusse pole iialgi tulnud lugejatelt ainsatki kaebekirja, et korraliku büstiga tüdrukute fotod solvaksid ühte või teist sugu. Siiski, siiski…" läheb Anne-Mari Alveri nägu muigele.

"Pole just kaugel ajad, kus toimetust tabas meeslugejate pahameelelaviin. Nemad olid süttinud soolisest diskrimineerimisest: miks avaldatakse lehes ainult poolpaljaste neidude pilte – ka noored Apollod kannataksid kindlasti trükimusta. Kui vaja, siis ka täiesti alasti.

Mine hullu tea, vahest saab see päris naljakas mõte kunagi ka päriselt teoks."

The Sun tõi paljastissi tagasi

Ehkki Briti ajakirjanduse väitel oli kõmuleht The Sun traditsioonilise topless-foto avaldamisele oma kolmandal leheküljel vaikselt lõpu ­teinud, rääkis eilne väljaanne teist keelt.

The Guardiani teatel avaldas eilne The Sun pealkirja "Õiendused ja parandused" all paljaste rindadega modelli foto. The Guardiani andmeil paistab tabloidi ootamatu samm viitavat soovile oma tuleviku ohjad kõvemini kätte haarata. Aastaid kurikuulsa Page Three ehk topless-fotoga lehekülje vastu võidelnud Lucy-Anne Holm nentis Twitteris mõrult: "Paistab, et võitlus jätkub."

Mitmed kommentaatorid on siiski veendunud, et Page Three päevad on loetud, sest tissipiltidele seisab vastu The Suni omanikfirma News Corpi juht Rupert Murdoch. Ta ütles, et tema silmis on The Suni topless-fotod igand. Uudise, et The Sun on vaikselt lõpetanud selliste piltide avaldamise, lõhkas sel nädalal The Times, mis kuulub samuti News Corpile.

Kolmanda lehekülje topless-foto hakkas The Sunis ilmuma 1970. aastal vähem kui aasta pärast seda, kui Murdoch oli lehe omanikuks saanud. (Triin Tael)