Eesti üks tuntumaid ja loetumaid ulme- ja krimikirjanikke Indrek Hargla (vasakul).Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
23. jaanuar 2015, 07:00

Indrek Hargla lahkus protestiks Eesti Kirjanike Liidust (24)

Eesti üks tuntumaid ja loetumaid ulme- ja krimikirjanikke Indrek Hargla lahkus protestiks kirjanik Andrei Ivanovile kodakondsuse pealesurumise vastu Eesti Kirjanike Liidust.

"Astusin välja, sest olen nördinud liidu tegevuse üle. Sest selle juhtkond ajab liidu nimel Eesti aadetele mittevastavat ja Eestile vaenulist poliitikat," ütleb Indrek Hargla.

"Mulle ei meeldi kuuluda liitu, mida juhivad sotsid, kes on hakanud tegelema Eesti kodanikkonna suurendamisega muulaste arvel."

Hargla sõnul peab liit tegelema poliitikaga, aga lähtuma selles Eesti huvidest ja aitama kaasa rahvuskultuuri arengule. "On selge, et sotsid sellist poliitikat ei aja," nendib Hargla.

"Ma ei taha olla sellise liidu liige, et mulle võidakse tulla ligi ja öelda, et mis värki te seal ajate."

Apteeker Melchiori keskaegsete Tallinna-seikluste kirja­panemisega ka rahvusvahelise tuntuse saavutanud Hargla ütleb, et Eesti Kirjanike Liitu mittekuulumine ei võta talt privileegi pidada end eesti kirjanikuks. "Seda erinevalt inimesest, kes ei valda eesti keelt, ei loo eesti kirjandust ega pole Eesti kodanik," märgib ta.

Juba nädalaid kirgi kütnud Ivanovi kodakondsusesaaga sai alguse eelmise aasta lõpus, kui Tallinna ülikooli rektor Tiit Land tegi ettepaneku anda Eestis sündinud ja kasvanud, kuid vene keeles kirjutavale Andrei Ivanovile eriliste teenete eest Eesti kodakondsus. Kultuuriministeeerium vastas siseministri arvamust edastades, et sel aastal ei plaanita eriliste teenete eest kodakondsust anda.

Rahvusvaheliseltki suurt tunnustust saanud Ivanovil on praegu nn hall pass, millega ta saab reisida vabalt nii Euroopas kui ka Venemaal. End kosmopoliidiks pidav Ivanov on varem öelnud, et teda rahuldab selline olukord väga hästi. Aga kui talle kodakondsust pakutaks, ta ära ei ütleks.

Taas võttis teema üles sotsist haridusminister Jevgeni Ossinovski, kes eelmisel nädalal teatas, et Ivanovile on ikkagi vaja Eesti kodakondsus anda.

Selle nädala alguses saatis Eesti Kirjanike Liit, mida juhib sotside seas riigikokku kandideeriv Karl Martin Sinijärv, riigikantseleile, haridusministeeriumile ja Tallinna ülikoolile kirja, milles toetati Ivanovile kodakondsuse andmist. Avalduse kinnitas liidu juhatus, aga Postimehe andmetel on toetus Ivanovile kirjanike seas laiem. Liidu siselistis toimunud arutelul mõistsid erikorras Eesti kodakondsuse mitteandmise üheselt hukka kõik sõna võtnud kirjanikud. Ivanov on Kirjanike Liidu liige 2013. aastast.

Kodakondsuseseadus näeb ette, et valitsus võib anda teaduse, kultuuri, spordi või muul alal osutatud eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse aastas kuni 10 inimesele.