The Suni büstipiltide traditsioon sai alguse 1970. aastal, kui lehe ostis Rupert Murdoch, kes tegi The Sunist Suurbritannia edukaima tabloidi. Foto: Vida Press
Inimesed
22. jaanuar 2015, 07:00

Briti kõmuleht lõpetas tissifotode avaldamise (10)

Briti tabloid The Sun avaldas eelmisel reedel oma kolmandal leheküljel viimast korda traditsioonilise suure pildi paljaste rindadega modellist. Kurikuulus Page 3 figureeris kõmulehes 44 aastat, kuid sai juba ammu nahutada seksistlikkuse eest.

Uudist kolmanda lehekülje topless-fotode kadumisest teatas The Times, millel on The Suniga ühine väljaandja. The Timesi andmeil otsustas The Sun oma firmamärgiks kujunenud fotost vaikselt loobuda.

News Corpi juht Rupert Murdoch olevat otsusele juba alla kirjutanud. Tissifotod jätkavat ilmumist Page 3 kodulehel. Ajalehe The Independent teatel ei kao kaunid modellid The Suni paberväljaandest siiski kuhugi, küll aga on nende rinnad tulevikus kaetud.

Kõmulehe pressiesindaja keeldus teadet kommenteerimast. BBC Newsi teatel pole The Sun nädalavahetuse väljaannetes juba mõnda aega poolpaljaste näitsikute pilte avaldanud.

Vahel ei ilmunud topless-foto ka mõnel tööpäeval. The Suni Iiri versioon lõpetas topless-fotode avaldamise kaks aastat tagasi, ilma et läbimüük oleks eriti kannatanud.

Samantha Fox teenis rohkem kui Thatcher

The Suni büstipiltide traditsioon sai alguse 1970. aastal, kui lehe ostis Rupert Murdoch, kes tegi The Sunist Suurbritannia edukaima tabloidi.

"See tundus mässumeelne, see tähendas osalemist seksuaalrevolutsioonis," ütles endine The Suni peatoimetaja asetäitja BBC Newsile.

1980. aastatel olid Page 3 tüdrukud Suurbritannias superstaaride seisuses, teenides üle

100 000 naela aastas.

Aktivistid võitlevad seksismi vastu

Kõmulehest sai tuule tiibadesse tulevane poptäht, teismeline Samantha Fox, kes BBC Newsi teatel teenis rohkem kui toonane peaminister Margaret Thatcher.

1990. aastail kogus Jordani pseudonüümi all kuulsust modell Katie Price, kes on praeguseks teeninud oma raamatutega ning esinemistega ajakirjades ja tõsielusarjades miljoneid naelsterlingeid.

Kuid mitte kõik lood ei lõppenud nii säravalt. 2008. aastal võttis endalt depressiooni tõttu elu 19aastane Jenny Grant, kes aasta varem võitis konkursi "Page Three iidol". 2003. aastani tohtisid leheküljel poseerida ka 16- ja 17aastased modellid, kuid siis kergitati seadusega miinimumvanus 18. eluaastale.

Aktivistid on Page 3 vastu aastaid ägedat võitlust pidanud. 2012 asutas Lucy-Anne Holmes kampaaniarühma No More Page Three (Lõpp Page Three’le), mis on pälvinud mitme Briti parlamendisaadiku, aga ka seksismi vastu võitlevate heategevusorganisatsioonide toetuse.

Holmes ütles BBC Newsnightile, et tema rühmitus ei saa end seni võitjaks pidada, kui The Sun jätkab napis rõivas naiste fotode avaldamist. Kuid topless-fotodest loobumine on tema sõnul samm õiges suunas.

"The Sun pole äkki otsustanud, et naised ütlevad, mõtlevad ja teevad huvitavaid ja vapustavaid asju. See leht ütleb põhimõtteliselt endistviisi, et naised on siin vaid kaunistuseks," sõnas Holmes.

BBC Newsi andmeil võivad paljad rinnad The Suni paberväljaandesse naasta, kui selle läbimüük peaks märgatavalt langema.