Kerli oma "nukumajas".Foto: YouTube
Saund
21. jaanuar 2015, 20:59

Kerli Kõiv "Pealtnägijas": "Mul tegelt oli raha. Aga keegi teine lihtsalt kulutas seda raha" (38)

27-aastane elvalanna Kerli Kõiv - ehk esinejana lihtsalt Kerli - ei karda tunnistada, et möödunud aasta oli tema elu üks rängemaid. Oktoobris ostis ta Eestisse üheotsapileti ega teadnud, kas naaseb iial enam Los Angelesse – linna, mis olnud tema koduks ja töökohaks viimased 8 aastat.

Lisaks katkestatud lepingule maailma suurima plaadifirmaga Universal, kolis ta möödunud aasta sees välja oma kauaaegsest ja armsaks saanud kodust Hollywoodi mägedes ja tagatipuks tegi lõpparve 7 aastat kestnud ja lõpuks mürgiseks kujunenud töösuhtele mänedžmendiga.

"Ütleme nii, et olid inimesed minu kõrval, kes ma arvasin, et on minu perekond ja siis ma ühel hetkel nagu hakkasin natuke pead tõstma ja küsimusi küsima ja siis nagu nendele küsimustele ma ei saanud vastuseid ja siis ma hakkasin nagu vaatama enda finantsasju, kõike mida ma ei ole aastaid absoluutselt huvi tundnud. Ja siis mulle nad ütlesid kogu aeg, et näiteks mul ei ole kunagi raha, aga siis ma sain aru, et mul tegelt oli raha. Aga keegi teine lihtsalt kulutas seda raha. Ja sellised asjad nagu. Et see oli minu jaoks nagu hästi hästi suur selline. Ma ei oskagi öelda. See oli selline suur trauma," rääkis Kerli "Pealtnägijale".

Kuid esimese eestlasena maailma olulisimasse muusikaedetabelisse - Billboardi albumimüügitoppi - jõudnud Kerli ütleb, et materiaalne kaotus polnud siiski põhiline, mis töösuhte hapuks tegi. Ta küll ei täpsusta, milline oli rahaline kaotus, mis talle osaks sai, ent tunnistab, et suurima põntsu pani hoopis moraalse toe puudumine ajal, mil ta rabas aastaid järjest 15-tunniseid tööpäevi teha, kuid ometi valitses karjääris paigalseis. 

"Siis oligi, et lõpuks ma tegingi nii palju tööd ja ma ei saanudki... Ma ootasin inimestelt, kellega ma olin nagu sellises perekonnas, et ma saaksin nendega arutada ja ma saaksin nendega plaanida. Et ma ütlen, et mul on energia otsas, et mis see prioriteet on ja siis nagu juba ei...noh sealt, kust tegelikult oleks pidanud tulema ka mingit energiat sisse, sealt juba nagu enam ei tulnud."

Pärast kuuajalist Elvas viibimist otsustas 5 Eesti Muusikaauhinna ja Aastahiti tiitliga pärjatud laulja end siiski kokku võtta ja Ameerikasse tagasi tulla. 

Ma käisin ühe teelehe ennustaja juures enne Eestisse minekut ja siis ta ütles mulle, et tule sealt ikka tagasi. Ja ma ei olnud talle öelnud, et ma lähen. Ta ütles, et tule sealt ikka tagasi, et sul on ikka siin veel võimalusi.

Uue aastanumbriga ongi Kerli otsustanud ette pöörata ka puhta lehe oma elus. Ehkki uut mänedžmenti ta veel palganud pole on Kerlil hetkel plaadistusleping maailma suurima elektroonilise muusika väljaandja Ultra Recordsiga ning mis veel olulisem, talle on toeks muljetavaldav, enam kui 600 000-pealine, lojaalsete fännide ehk Kuulaste" armee, keda Kerli plaanib käesoleval aastal rõõmustada kolmanda albumiga. Oma päevi veedabki Eesti muusik õhtusse selles samas nukumajas" uusi lugusid kirjutades.

"Praegu olengi võtnud endale sellise aja, et ma teen ainult enda muusikat. Sest ma olen teinud kõigile teistele muusikat ja nüüd ma tahan nagu eksploorida ja vaadata, mis sealt päriselt, nagu sügavalt välja tuleb. Et kõik need asjad, mida ma olen endas ka nagu alla surunud, ma arvasin, et ma ei või väljendada, sellepärast, et ma usaldasin teisi inimesi, kellel oli võib olla teistsugune idee. Ja noore artistina sa ikkagi arvad, et keegi teine teab. Tegelikult ei tea ikkagi keegi teine."

"Pealtnägija" uuris ka, kas Kerli on mõelnud Eeestisse kunagi tagasi tulla. Päriseks.

"No mul on Eestis üks selline looduskaunis koht välja valitud, kus mul on juba plaan ära, välja mõeldud kõik ja kuhu ma ehitan sellise ufo nagu stationi, selline kodubaas, tuleb sinna metsa. Kus ma siis tahaks kogu aeg käia ja luua ja siis ülejäänud asi on nagu mu Eesti sõber Ženja ütles, et no käida paned Soomes veits Küprokit ja siis tuled jälle Eestisse ja tšillid. Niiet paneme küprokit ja siis tuleme ja kolime maale ära."

"Kunagi, kui ma sealt Eestist ära läksin, siis mul oli Eesti pärast häbi. Ja mul olid mingisugused omad haavad sealt üles kasvamisest. Ja siis ma tõesti kohutav on seda öelda, aga ma vihkasin seda Eestit lausa. Ma ei tahtnud sinna külla minna, mul oli iga kord deprekas, ma ei ühendunud üldse selle kohaga.Ja loomulikult siis tuled ka siia Ameerikasse ja siis et võtame selle aktsendi siit ära välja ja kõik-kõik-kõik nagu, et kõik nagu mis oli selline sul DNAs sees, nagu mingid haldjad ja need, need lihviti nagu kohe kõik maha. Aga siis nüüd paar aastat tagasi ma käisin nagu täiskasvanuna ja tõesti veetsin seal niimoodi aega, esimest korda, et ma veetsin aega. Ma olin seal Saaremaal ja see toit on kõik sealt maalt ja ma niimoodi nagu kontakteerusin nagu selle maahingega nagu et nüüd ma tunnen, et ma tahan tunda ennast eestlasena. Kohe et see on minu jaoks niivõrd eriline koht. Ja ma saan sealt nii palju väge ja ma olen nii uhke."