Vene kunstnike performance Moskvas Lenini mausoleumi juures - seinale visati pühitsetud vett.Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Müstika
21. jaanuar 2015, 12:47

VIDEO: kunstnikud viskasid Lenini mausoleumile pühitsetud vett ja hüüdsid: "Tõuse ja mine ära!" (12)

Kaks vene kunstnikku korraldasid Moskvas Lenini mausoleumi juures performance'i, mille eest politsei nad mõlemad kinni pidas. Kunstisündmus sümboliseeris soovi, et Vladimir Lenin Laatsaruse kombel mausoleumis üles tõuseks ja lahkuks ning Venemaa minevikukoormast vabastaks.

Esmaspäeval aset leidnud üritus võeti videosse, millelt on näha, kuidas kunstnikud ristimärgiga tähistatud pühitsetud vee pudelitega kirikutrepist alla astuvad ning sammud mausoleumi poole seavad. Mehed liikusid kiiresti üle sissepääsu tõkestavate barjääride ning viskasid kirikust saadud vee vastu Lenini rahupaika ümbritsevat seina hüüdes samal ajal: "Tõuse ja mine ära!".

Kuigi korrakaitsjad peatselt mehed politseimasinasse toimetasid, jõuti üritus edukalt ellu viia. Korrarikkumise eest peetakse kunstnikke kinni kuni 15 päeva, vahendab BBC.

Nn mausoleumipühitsejateks on Oleg Basov ja Jevgeni Avilov, kes kuuluvad kunstirühmitisse Sinine Ratsanik. Rühmitis on teatanud, et tahavad Venemaad minevikust vabastada. Rühmitis andis oma performance'ile pealkirja "Eksortsist (kurjade vaimude väljaajaja – toim). Mausoleumi rüvetamine."

Irina Dumitskaja Sinisest Ratsanikust märkis AFPle, et performance'i eesmärk oli purustada müüti, et Lenin elab igavesti. Seda tehti esmaspäeval, mil õigeusklikud tähistasid Epiphanese päeva – just sel päeval tõusis surnust üles piiblitegelane Laatsarus. Kunstnikud üritasid püha veega surnust üles äratada ka Leninit, et too lõpuks minema läheks.

Kunstirühmitis on reageerinud ka teistele sotsiaal-poliitilistele nähtustele Venemaal nagu näiteks eelmisel aastal Peterburis, kus Ukraina lipul põlvitav sõjaväemundris mees pesi verega oma nägu.

Hoopis karmima performance'iga sai hakkama Pjotr Pavlenski, kes 2013. aasta novembris end poliitiliseks protestiks munandikotti pidi Lenini mausoleumi esisele väljakule naelutas.

Venemaa esirevolutsionääri Vladimir Lenini balsameeritud jäänuseid on Punasel väljakul eksponeeritud juba 90 aastat – alates tema surmast 1924. aastal. Juhtumisi on täna Lenini surma-aastapäev.