KESKAJA MOOD TLNSLO: ANU SAAGIM, BEATRICE :TALLINN,EESTI, 05NOV14 Restoranis Olde Hansa toimus toimus üritus "Emandate auks", kus räägiti keskaegsetest ilukommetest ja riietumisviisidest. as/Foto ARNO SAAR ÕHTULEHTFoto: Arno Saar
Inimesed
20. jaanuar 2015, 07:00

Modell ja ärinaine Beatrice: "Ilu päästab maailma? Maailm ongi ju ilus!" (54)

"Väline ilu on tore omadus. Aga see on vaid üks omadustest. Näiteks ilusad laisad tüdrukud ei saavuta elus suurt midagi," ütleb ärinaine ja modell Beatrice, kes sai eile 45aastaseks.

Moemaailm kuulis Beatrice’ist kui modellist esimest korda kümmekond aastat enne Carmen Kassi. Eesti praegustel modellihakatistel oleks aga veetlevalt ja malbelt Beatrice’ilt mõndagi õppida.

Beatrice Fenice (sünninimega Beatrice Bugajets) alustas modellindusega juba 30 aasta eest – aastal 1985 –, ta töötas toona kümme aastat Milanos. Omanimelise modelliagentuuri omanikuna on ta modellinduses tänaseni – nii Eestis kui ka välismaal.

Peale suurepärase välimuse loeb väga palju ka suhtumine, iseseisvus, pingetaluvus, enesekindlus, keeleoskus. Modell peab olema tark ja tugeva iseloomuga. Kui modell pole professionaalne, ei jõua ta kunagi tippu, ükspuha, kui ilus ta on, ütles Beatrice kaks aastat tagasi Elu.24le antud intervjuus. Beatrice lausus tookord, et vananemist ta ei karda, küll aga haigeks jäämist.

Beatrice’i elus on olnud palju armastust ja ilu. Ta on seltskonnaürituste pildil, kuid malbe kaunitar on osanud oma eraelu privaatseks jätta. Tal on lapsed Simona, Balthazar-Serafim ja Uma Sofia Grazia. Peale modelliäri on ta nAnO kodurestorani ja champagne lounge‘i Mull perenaine.

Ärinaine ja modell on alati paistnud silma oma uskumatu stiilitunnetuse ja kauni väljanägemise poolest. Hullumeelsete hinnapakkumistega Beatrice kaasa ei lähe – teda see ei huvita. "Ma käin poes ainult siis, kui midagi konkreetset vaja on, ainult kindlates poodides või ka siis, kui lemmikpoodides on allahindlused," on ta Buduaarile öelnud.

Aastaajale vastavalt kaunis ärinaine ei riietu, teda see ei mõjuta. Samas ei tee ta maha inimesi, kes vahetavad garderoobi aastaaja järgi. "Igaühel on omad reeglid, mina riietun enamasti vastavalt tujule," ütles Beatrice Buduaarile.

Beatrice’i Tallinna lemmikrõivapoed on Fashion Palace ja Intimo ning Po.P. Disaineritest imetleb ta aga Inglismaa tipptegijat Vivienne Westwoodi.

Ilu ei panda padaje, kõlab eesti rahvatarkus. Kas ilu on ainult õnn või põhjustab vahel ka valu ja pisaraid? Läbi ajaloo on eri maade kuulsuste suust pudenenud ilu kohta mõtteteri. Et saada teada Beatrice arvamust, sai kümnele neist palutud kommentaar. Tõsi, Beatrice jääb oma vastustes tagasihoidlikuks ega põimi sinna killukesi isiklikust elust.

Anu Saagim: "Beatrice on igavesti noor ja malbe!"

Meelelahutusportaali Elu24.ee peatoimetaja Anu Saagimi sõnul on tal Beatrice’i puhul tunne, et supermodell on andnud vanakuradile sõrme otsast kolm tilka verd: "Ta ei vanane kunagi, ta on igavesti noor!"

Peale selle märgib Saagim Beatrice’i madonnalikkust: "Kui keegi kas või nimetab Beatrice’i, tekib kujutluspilt Joala lauldud kuulsast "Lady Madonnast" – Beatrice on sünnitanud kolm last, ta on tõeline kunstnikuhing, tal on oma modelliagentuur, ta on ärinaine, tal on ka palju mehi ja elus palju armastust.

Anu Saagim meenutab üht aastatetagust lugu, kui ta oli madalseisus ja juhe koos. "Beatrice tuli minu juurde ja ütles: "Anu, sa pead midagi tegema! Sinu eksperimenteerivad fotosessioonid on inspireerivad, sinu krutskid annavad teistele indu!"

Saigi Saagim madalseisust üle, glamuuritar leidis oma tegevusele uue väljundi.

Krista Lensin: "Beatrice’i puhul ongi kõik väga eriline."

Kroonika peatoimetaja Krista Lensini sõnul on nad Beatrice’iga nii ammused sõbrad, et nende esimene kohtumine ega mõni eredalt mällu sööbinud seik ei meenugi. "Beatrice’i puhul ongi kõik väga eriline, ta on erakordselt efektne ja aastad tema puhul ei loe. Selliseid daame on Eestis väga vähe. Loomulikult on ajakiri Kroonika need kõik üles leidnud ja hoiab lugejatki nende tegemistega kursis. Malbel ja imekaunil Beatrice’il on ilus ka hing ja elustiil."

"Blond kihar avab keisrikoja uksed ja ilulõksu seab ka ainsast juuksekarvast." Alexander Pope (1688–1744), Inglise luuletaja

Beatrice: Poeedid on teada-tuntud liialdajad, mis ongi tegelikult nende ainus ülesanne selles ametis. Jällegi on medalil kaks poolt – blond kihar paneb sama palju uksi kinni, kui avab. Keisrikotta on ju ajaloos paljud kiharad nii-öelda kaunistuseks saanud, aga keisriga sama mõjuvõimsaks on ajaloos saanud olematu number kaunitare.

"Naise ilu võib selle kandjale saada saatuslikuks." Philip Chesterfield (1694–1773) Inglise riigimees

Beatrice: No see on väga ebamäärane tsitaat. Niimoodi saab ju suvalisi sõnu ritta seada – poisi uhkus võib kujuneda talle saatuslikuks. Ei tea, mida Chesterfield silmas pidas. Ilu, iseloom, tervis, mõistus – kõik mängivad inimese saatuse kujunemises oma rolli.

"Ilu ja kurbus on alati koos." George Macdonald, (1821–1905), Šoti luuletaja ja romaanikirjanik

Beatrice: Ilu kurvakstegev aspekt on alati selle kaduvus. Nagu päikeseloojang – ilus küll, aga teadmine, et saab kohe läbi, on see kurbusevärk, mis alati kaasneb. Sama on lilledega, noorusega jne.

"Ilu päästab maailma." Fjodor Dostojevski (1821–1881), Vene kirjanik

Beatrice: Maailm ongi ilus. Oli enne meid ja jääb selliseks ka pärast meid.

"Kui mees armastab ilusat, millest ta siis unistab? Loomulikult sellest, kuidas ilusat endale saada." Platon, (427– 347 e Kr), Kreeka filosoof

Beatrice: Ilu on nähtus, mida ei saa omandada, endale saada, kuigi kõik mingil määral ihaldavad ilu ühel või teisel kujul. Ilu saab luua. Ilusaga saab ennast ümbritseda. Ilu saab võltsida.

"Loodus kinkis härjale sarved, hobusele kabjad, jänesele väledad jalad, kalale ujumisvõime, linnule lennuvõime ja mehele mõistuse. Naisele polnud tal peale ilu enam midagi anda. Ilu vastu ei saa oda ega kilbiga. Ilus naine on tulest ja rauast tugevam." Anakreon, (563–478), Kreeka luuletaja

Beatrice: Väline ilu on tore omadus. Aga see on vaid üks omadustest. Näiteks ilusad laisad tüdrukud ei saavuta elus suurt midagi.

"Pole olemas inetuid naisi, küll aga naisterahvaid, kes ei tea, et nad on kaunid." Vivian Leigh (1913–1967), Inglise näitlejatar

Beatrice: Ma olen kindlasti kohanud igatpidi inetuid inimesi, kes on inetud nii olemuselt kui ka välimuselt. Tsitaat ei vasta tõele.

"Hea nägu on parim soovituskiri." Elizabeth I (1533–1603), Inglismaa ja Iirimaa kuninganna

Beatrice: Sellisel juhul ei kõlbaks tema tänapäeval küll ühelegi ametikohale.

"Ilu on jõud ja naeratus tema mõõk." Charles Reade (1814–1884), Inglise kirjanik

Beatrice: Mulle tundub, et paljud vana aja autoritest on ilu all inimese puhul silmas pidanud tsipa laiemas mõttes omadust.

More than skin deep (pealispinnast sügavamale)!

"On põline seadus: kes ilu poolest rikkam, see väelt vägevam." John Keats, (1795–1821), Inglise luuletaja

Beatrice: Ilu on veider nähtus – ilusaks nimetatakse hästi õnnestunud asju ja inimesi. Kindlasti annab see elus teatud eeliseid, kui oled välimuse poolest geneetiliselt hästi välja kukkunud. Ja peale eeliste tekitab ka sama palju probleeme, eelarvamusi näiteks.