Jõhvikal on valuvaigistav, palavikku alandav, kuseteede ja maksa tööd toetav, higistama ajav ja neerukivide vastane toime.Foto: SILLE ANNUK
Keha
22. jaanuar 2015, 17:18

Lugu avaldati esmakordselt 2013. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Kui peas on pinge, siis loodus aitab!

Peavalud saavad alguse eri põhjustel. Ja põhjus on sinu enda sees, sinu mõtetes ja olukorratunnetuses. Kui suudad õige põhjuse üles leida, oskad abi otsida ka õigelt taimelt.

Hobumadar – kui oled üle pingutanud

Madar õitseb tavaliselt siis, kui mets-maasikad valmivad. Niimoodi madara järele nuuskides võid endalegi ootamatult maasikaväljale sattuda. Nuusuta suve lõhna ja jäta meelde! Seda tunnet läheb pikkadel pimedatel talveõhtutel vaja.

Hobumadaral on kootav, rahustav, higile ajav ja põletikuvastane toime.

Kui oled üle pingutanud ja sul on peavalu, tee endale tassike madarateed: pane 1 tl madarat tassi kuuma vee sisse, lase tõmmata 5 minutit, joo.

Kord juhtus selline lugu. Kassike jäi haigeks. Oli näha, et ta ei tundnud ennast hästi, lebas ja vireles mitu päeva. Siis panin tähele, et ta kaob iga päev mõneks ajaks kuskile ära ja tuleb tagasi kuidagi erksamalt kui enne. Läksin talle salaja järele ja mis ma nägin: kassike suundub ühe suure õitsva madarapuhma juurde ja veeretab end seal sees. Nii tegi ta mitu päeva järjest ja varsti oligi terve. Kust ta teadis, et just madar aitab, jääbki sala-duseks.

Humal – kui oled väsinud

Humal aitab rahuneda ja uinuda, ergutab kuseeritust, vaigistab valu ning toimib krambivastaselt. Kui oled ärritunud, su pea valutab ja sa ei saa und, joo humalakäbidest teed. Et rahuneda ja mõnusalt uinuda, pane kuivatatud humalakäbid kotikesse, lisa melissi ja lavendliürti.

Minu humalale tulid külge mingid imelikud kahjurid, kes sõid ära tema lehed – ja nii aastaid järjest. Küll püüdsin ma talle peale raputada tuhka ning teda üle valada nõgesevee ja rohelise seebi veega. Aga kasu polnud mitte midagi. Ilmselt nägi humal mu jõupingutusi ning tal hakkas endast ja minust kahju. Sel aastal vaatasin, et ta oli üle kolinud minu maja mätaskatusele, mis on hoopis paarkümmend meetrit eemal. Kuidas ta küll üle tee katuse otsa pääses, ei saa ma aru, aga seal ta nüüd ilutseb ja kosub ilma ühegi tõuguta.

Jõhvikas – kui tunned end nõrga ja vaevatuna

Sügise- ja kevademarjad. Oled õõtsikul, on sügis, lehed kuldsed, samblamättad rohelised punaste mummukestega. Nuusuta ja hinga sügist. Kuremarjad püsivad mätastel kevadeni ja sa võid tulla neid lumesulamise järel sohu noppima. On vaimustav leida lume alt punaseid marju. See on nagu muinasjutt, lase see endasse. Igale sügisele ja talvele järgneb kevad, see on loodusseadus. Mõtle selle peale, kui arvad, et miski on lõplikult möödunud.

Jõhvikal on valuvaigistav, palavikku alandav, kuseteede ja maksa tööd toetav, higistama ajav ja neerukivide vastane toime. Joo jõhvikamahlast tehtud morssi, kui sind vaevab palavik või külmetus-haigus. Söö jõhvikamarju meega, kui sind vaevab kurnatusest tulnud peavalu. Joo jõhvikamahla, kui sul on angiin, võid sellega ka kurku kuristada. Hoia oma kõht ja neerud korras, juues aeg-ajalt jõhvikamorssi.

Jõhvikas on joodi- ja kaaliumirikas mari. Ta on heaks abiks inimestele, keda ohustab kõrgvererõhktõbi. Kui suguvõsas on selle haiguse soodumus, võiksid pere-liikmed jõhvikamahla oma toidulaual aukohale tõsta ja sellest morssi teha. Samuti on tark seda joodipuuduse korral appi võtta. 

Vaata lisaks www.tervisekodu.ee