Foto: MARKO KALDUR www.avastaeesti.ee
Avasta Eestimaad
20. jaanuar 2015, 13:49

Avasta Eestimaad: räätsadega mitmeks päevaks rabaavarustele

Soomaa ei ole vaid suurvete ajal külastamiseks. Talvel, mil rabapealne tahedam ja tüütuid putukaid sumisemas pole, saab seal ette võtta väga erinevaid matkasid. 

Matkaradasid leidub Soomaal arvukalt ning eri maitsetele. Üleujutuse järgselt jääga kaetud luhad ja metsaalused loovad omakorda võimaluse suunduda uiskudel või tõukekelguga tavaoludes ligipääsmatutele aladele.

Ent veelgi põnevam on ette võtta mitmepäevane räätsamatk üle lumiste rabade, piki ajaloolisi talveteid, mahajäetud muinasküladesse.

Räätsamatk marsruudil Karuskose-Toonoja-Ärma-Oksa-Karuskose on ca 30 km pikk. Lõplik distants sõltub valitavast marsruudist, samuti soovitavast retke lõpp-punktist. Autoga tulijad saavad sõiduvahendi jätta Karuskose parklasse või viia mõnda retke vahepunkti ootele.

Karuskoselt juhatab Ingatsi matkarada rändurid Kuresoo avarustele. Rabaserval kõrguvast vaatetornist saab esmase umbmäärase aimduse ees ootavatest maastikest.

Mõne kilomeetri järel matkarada lõppeb ning edasi tuleb teed rajada GPSi või kaardi kaasabil.

Laukad ja püdelamad kohad raba peal on reeglina kaetud korraliku kandva jääga. Liiga uljaks siiski minna ei maksa, sest kunagi ei tea, millise lauka jääkaane on soovaimude kõhutuul õhemaks sulatanud. Ülejäänud raba on aga räätsadega kergesti läbitav - vaid aeg-ajalt tuleb sulalund jalavarjude küljest lahti kloppida. Kuna muidu tekiks ühel hetkel tunne nagu keskaegsetel vangidel, kel raske raudpomm ketiga jala küljes rippus.

Mida kaugemale raba peale minna, seda enam jääb silma loomajälgi. Neid on nii suuri kui väikeseid, rebasest hundini, metssigadest põtradeni. Loomade endi nägemiseks tuleks liikuda vaikselt ja vargsi - kahjuks räätsadega matkamine sellist hiilimist väga ei võimalda.

Toonoja rabasaartel asus kunagi muinasküla, millest viimased elanikud juba aastakümneid tagasi lahkusid. Praegu leiab sealt vaid kunagiste talude varemed, üksiku matkaonni ning suitsusauna. See on ühtlasi sobiv koht peatumiseks, puhkepausiks ja einestamiseks, rahulikuma tempo korral ka öömajaks.

Toonojalt viib edasine teekond kagu suunas, Ärma ja Oksa poole. Hea õnne korral tallavad räätsad peagi piki muistset taliteed, mida mööda pakaselistel talvedel moonavoorid otse üle raba tuhisesid. Praegugi räägitakse, et kuuvalgetel talveöödel kuulvat hilja peale jäänud rabamatkajad pimedusest kuljuste kõlinat, hobuste pruuskamist ning saanijalaste kriginat lumel. Mõni olevat koguni näinud saanide kummituslikke siluette kuuvalguses vilksamas.

Talitee ära tundmine nõuab tõsisemat otsimist. Tänapäeval neid radu ju enam liiklemiseks ei kasutata, mistõttu vaid üksikud märgid puudel või looduses reedavad kunagise kaubatee. Ent kui ka talitee leidmata jääb, siis Ärma poole suunda võttes sellest kaugel ei kulgeta. 

Talitee läbitud, on järgmiseks sihtpunktiks Oksa. Tolleks hetkeks on läbitud tublid 15-20 km, mis tähendab, et tugevamad räätsamatkajad hakkavad ööbimiskohta otsima. Selleks sobivad nii Oksa küün, kus heintele aseme laotada saab, aga ka Oksa ait, mille lavatsitele arvukalt matkaselle mahub. Kel soov räätsamatk seks korraks lõpetada, peaks kuidagimoodi Oksale transpordivõimaluse organiseerima. Bussid seal vist sõidavad, aga mitte eriti tihti.

Oksalt on võimalik tagasi Karuskosele rännata nii metsateid mööda kõmpides kui rabaavarustel rassides. Et tegu räätsamatkaga, siis pärast kilomeetripikkust võsas ja metsa all ragistamist jõutakse tagasi Kuresoole. Sealt viib edasine teekond piki raba ja metsa piiri lääne poole. Kuni viimaks Ingatsi matkaraja potisinine vaatetorn taas paistma hakkab ning retke algpunkt käegakatsutavas kauguses on.

Kui huvi omaaegsete taliteedega veelgi põhjalikumalt tutvust teha, siis neid leidub Soomaal küllaga. Mitte kaugel eelkirjeldatud marsruudist asub Kibaru-Leetva talitee, märke omaaegsetest talvistest kauba- ja reisiradadest leiab ka Öördi rabas ning mujalgi.

Omaette ülesanne on muidugi taliteede ära tundmine - ilma ajalooliste kaardimaterjalideta neid naljalt loodusest üles ei leia. Kui, siis vast pinnavormide ja puutüvedesse lõigatud märkide järgi. Ent selleks peab silm terav olema. 

Räätsamatk üle rabaavaruste annab korraliku füüsilise koormuse. Teekonda mitme päeva peale venitades saab lisaks ka võimaluse rahulikult kaunist talveloodust imetleda ning ööseks omapärastesse laagripaikadesse peatuma jääda. Soomaa rabaavarused sobivad taoliste räätsamatkade läbi viimiseks suisa ideaalselt.

Asukohad:

Karuskose: 58.452912,25.037174

Toonoja: 58.503556,25.117356

Ärma talitee: 58.698436,22.506877

Oksa: 58.465048,25.202541

Rohkem ideid, pilte ja kirjeldusi kodumaiste reisisihtide kohta leiab Facebookist www.facebook.com/avastaeesti  Avasta Eesti lehelt kodulehelt.