TÜHIPALJAS LIBAUUDIS: Uudist 18kilosest beebist illustreerib foto, mis tegelikult kujutab 2005. aastal Siberis sündinud 7,75kilost tüdrukut.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
19. jaanuar 2015, 07:00

Kas 18kilone beebi on tõesti olemas? (8)

Nädalavahetusel külvas internetis elevust uudis Austraalias sündinud 18kilosest beebist. Veebikülg World News Daily Report kirjutas, et rekordtite tõi ilmale 272kilone üksikema.

World News Daily Report kirjutas Western Australian Heraldile viidates, et kõigi aegade raskeimaks vastsündinuks peetav beebi sündis Perthis King Edward Memorial Hospitalis.

"Hiigellaps üllatas arste ja teisi haiglatöötajaid, kes polnud selliseks sündmuseks täiesti valmis, kuid suutsid 40naelase lapse imekombel ilmale aidata," tsiteeris veebikülg haigla esindajat.

Keisrilõike teinud arst uskunud, et 272kilone sünnitaja kannab kaksikuid või kolmikuid.

"Olen tegelnud teistegi ülekaalu all kannatavate naistega, kuid see sünd jääb mulle surmatunnini meelde," rääkinud meesarst reporteritele laia naeratuse saatel.

"Uskusin tõesti, et seal on kaks või isegi kolm beebit. Aga ei, ainult üks jässakas kutt. Tal seisab ilmselgelt ees ragbimängija karjäär," naljatanud arst.

World News Daily Reporti teatel kuulus maailma raskeima vastsündinu rekord seni 17,2kilosele Lõuna-Aafrikas sündinud beebile. Suulu päritolu poisike tulnud ilmale 1839. aastal ning kasvanud juba enne 18aastaseks saamist 2,28 meetri pikkuseks.

Ent libauudiste paljastamisele pühendunud veebikülg That’s Fake kinnitab, et vapustav lugu Austraalia hiigelbeebist on väljamõeldis.

"Artikli illustreerimiseks kasutatud foto on ehtne, kuid see beebi sündis 2005. aastal Siberis vene rahvusest emale." Vene Nadja tüdrukupurakas kaalus 7,75 kilo. Uudise juures kasutatud foto 18kilose beebi emast kujutab tegelikult ülimalt rasvunud ameeriklannat, keda Houstonis haiglasse viiakse.

"World News Daily Reporti uudis on täielik väljamõeldis," kinnitab That’s Fake. "World News Daily Report on libauudiste veebikülg, mis pidevalt avaldab rumalusi, et internetiliiklust elavdada."

That’s Fake toonitab, et kõnealune veebikülg on ise avaldanud hoiatuse: "Kõik worldnewsdailyreport.com leiduvad uudisartiklid on väljamõeldis ja eeldatavasti libauudised."

Guinnessi rekordiraamatu andmeil on kõigi aegade raskeim vastsündinu 1879. aastal Ohios sündinud poisslaps, kes kaalus 10,8 kilo, kuid suri paraku vaid 11tunnisena. 1955. aasta septembris tuli Itaalias ilmale poisipõnn, kes kaalus 10,2 kilo.