VIIMNE PONNISTUS: Veebruari alguses lendavad «Mandariinide» produtsent Ivo Felt (vasakul) ja režissöör Zaza Urušadže Ameerikasse, et filmile veel korralikult reklaami teha.Foto: AFP / Scanpix
Film
19. jaanuar 2015, 07:00

Ivo Felt: "Mulle tundub, et Oscarite viimane voor on kõige objektiivsem." (5)

"Lendame viiendal veebruaril tagasi Ameerikasse, esimene linastus on Santa Barbara filmifestivalil. Sealt edasi on peaaegu iga päev näitamised ja kohtumised pressiga," räägib Oscarite finaali jõudnud "Mandariinide" produtsent Ivo Felt filmitegijate edasisest strateegiast. 

Viimast ponnistust alustatakse ainult kaheliikmelises koosseisus: produtsent Felt ja režissöör Zaza Urušadze. 

Oscarid ausam kui Kuldgloobus?

Oscarite tseremoonia on 22. veebruaril ja selleks ajaks peaks kõigil 6124 Ameerika Filmiakadeemia liikmel olema nähtud iga viimanegi kui film. Vähemalt teoorias – kuidas selles praktikas veenduda, pole Felt kindel.

Kui varem toimusid vaatamised alati kinodes, siis nüüd jagatakse filmid tuhandetel plaatidel laiali ja igaüks võib neid nautida kas või kodus. Ametlikult korraldatakse kolm suurt linastust maailma filmitööstuse pealinnades Londonis, Los Angeleses ja New Yorgis.

"Osadel filmidel on teatud mõttes juba ette kirjutatud, et neil on suuremad šansid," ütleb Felt. Näiteks teosed, millel on Ameerikas oma levitaja. Erinevalt Kuldgloobuste tseremoonial triumfeerinud ja samuti Oscaritel lõppvooru jõudnud konkurendist, venelaste "Leviaatanist" (filmi levitab Põhja-Ameerikas Sony), eestlaste filmil veel Ameerikas oma levitaja puudub.

"Mulle on miskipärast jäänud mulje, et just viimane voor on kõige objektiivsem," ütleb Felt. Nimelt selguvad lõplikud võitjad filmiakadeemia üleüldise hääletuse teel, sellal kui parima võõrkeelse filmi kategoorias tehakse eelvalik selleks spetsiaalselt ellu kutsutud komisjonis.

Kui suurt rolli omistab Felt teosele ja kui suurt Eesti mõistes seninägematule reklaamitööle ookeani taga ("Mandariinide" kampaaniameister on võõrkeelsetele filmidele spetsialiseerunud Tatjana Detlofson – J. M.)?

"Ilma filmita ei juhtu mitte midagi. Aga ilma kogu ülejäänud tööta ei oleks me jõudnud sinna, kus oleme." 

Midagi pole kindel 

"Nüüd on kõik juba kampaania­meistrite kätes," prognoosib "Mandariinide" edasist saatust filmiekspert Lauri Kaare. Ta soovitaks hoiduda nelja viimase aasta põhjal tekkinud eelarvamusest, nagu paneks Kuldgloobuste võitja kindlalt kinni ka Oscarid. "See ei ole kivisse raiutud, võimalus võiduks on täiesti olemas!" Seda enam, et kui Kuldgloobuste saatuse üle otsustas ligi 90 inimest, siis filmiakadeemias on neid üle 6000.

"Pealegi on maailmas kogu aeg kusagil sõda käimas. Ja see teema puudutab kõiki piisavalt."