Video: Stanislav Moškov
Inimesed
19. jaanuar 2015, 07:00

Lauri Liiv: "Armastus spordi vastu on tulnud ajaga." (7)

"Koolis ma kehalist kasvatust eriti ei armastanud. Pigem vastupidi – ei meeldinud," räägib muusikaliartist Lauri Liiv. Sellest hoolimata tegi ta kaitseväe kehaliste võimete testi 216 punkti peale – ja ületas vajaliku miinimumi paraja varuga.

Meeste terviseprogrammi "Mehed vormi" avaüritus kogus neljapäeval oma võimeid demonstreerima terve plejaadi tuntud nägusid: näitleja Marilyn

Jurmani, laulja Helen Adamsoni, poliitikud Rainer Vakra ja Indrek Saare. Teiste seas oli T-särgi ja lühikeste pükste väel platsis ka näitleja ja laulja Lauri Liiv.

Eesmärk oli kõigil üks: testida end samamoodi, nagu proovitakse järele teenistusse astuvaid ajateenijaid ja kannustada oma eeskujuga noori mehi-naisi sportima.

Programm koosneb kätekõverdustest, istessetõusudest ja 3200 meetri jooksust. Positiivne miinimumsooritus – 190 punkti.

On siis eesti mehed tõesti säärased lödipüksid, nagu jutud kogu aeg käivad? Juhendajad seletavad, et keskmine noor ajateenija teeb alguses oma 48–50 kätekõverdust.

"Tähtis pole see, palju tuleb, vaid kuidas loetakse," teevad poliitikutest osalejad huumorit.

Kätekõverdused – norm täis

Algus läheb ludinal, kuid 27. kätekõverduse juures hakkab Liiv puhisema. "Nüüd läks pekki!" Partner rahustab ta maha ja mees jätkab. "Viimane minut!" Liivi nägu reedab pingutust.

"34, paneme ikka mõne veel!" ei anna ta alla. "Kaks tükki veel, tuleb ära!" Laulja teeb viimased ponnistused ja norm, 40 kätekõverdust, on täpselt täidetud.

"Ma ei mäletagi ausalt öeldes, millal ma viimati kätekõverdusi tegin," tunnistab Liiv. Võib-olla oli see keskkooli kehalise tunnis, sest praegu jõusaalis käies treenib ta pigem trenažööril.

"Mulle ei meeldinud koolis selline hindamise ja võistluse moment," selgitab Liiv. Igaüks võiks teha pigem vastavalt oma jaksule.

"Tavakooli kehalise tunnis oleks võinud õpetada rohkem seda, kuidas sporditegemisest rõõmu tunda, mitte niivõrd keskenduda määra täitmisele."

Kõhulihas – norm täis

Kõhulihaste voor. Liiv annab filmivale kaameramehele nõu: ta jäädvustagu ainult algust, kuniks jaksu veel jagub. Neljakümnendast sooritusest alates muutub istessetõus silmanähtavalt vaevalisemaks. Liivi palged on punased nagu vähil, ilmselgelt rakendab artist kogu oma viimast tahtejõudu ja energiavarusid.

Kuid jällegi, ta paneb täpselt viiekümneni välja ja jääb siis roidunult lebama. Eesmärk on täidetud.

"Kui teed väikese pausi, siis tegelikult jõuad," julgustab Liiv paarilist, kes hakkab pärast teda sama ülesannet täitma.

Jooks – natuke jääb puudu

Liivi spordipisik tärkas mõni aasta tagasi laeval töötades. Õhtuti oli showprogramm, päeval vaba aeg. "Oled seal kajutis ja mõtled, mida teha. Vaatad filmi ja loed raamatut, aga tüütuks kisub. Ja siis hakkasingi laeva jõusaalis käima, iga jumala päev.

"Tuleb võtta selline maratonitempo," jagab juhiseid ajamõõtja rollis endine tippkergejõustiklane Erki Nool. Üks ring on 200 meetrit, distants 3200 meetrit ehk 16 tiiru.

Nagu keskendunud ilmega puhisev inimtank, võtab kohe stardist minnes liidrirolli Päevalehe ajakirjanik Priit Simson ega loovuta seda hetkekski. Juba mõne tiiru pärast saab osa jooksjaid maikaväel rühkivalt Simsonilt ringiga sisse, Liiv nende seas. Mõni on juba lõpetanud, aga Nool ei anna Liivile armu: "Üks ring veel!" Vähemalt ei ole laulja viimane.

"Eelistan jooksule tavaliselt ujumist. See on väga mõnus spordiala ja mis peamine – annab võhma ja treenib kõiki lihasgruppe korraga," tõdeb Liiv.

Kolme vooru peale tuli kokku 216 punkti ehk miinimum sai kuhjaga täidetud. Ometi oli mees kunagi ju spordi suhtes mitte nii positiivselt meelestatud. Laeval külge jäänud harjumus on tulnud ilmselgelt kasuks – parematel aegadel satub Liiv jõusaali ja ujuma kuni neli korda nädalas.

"Aga ma ei tulnud siia võistlema ega mingit tulemust tegema. Tahan anda lihtsalt positiivset eeskuju, et mehed end rohkem liigutaks. Ning ka mina ise."

Tulemuste poolest kõlbaks Liiv vabalt aega teenima.