KARDAB: Odessas selle kuu algul Ukraina-vastaste avalduste eest vabandama sunnitud Vene näitleja Aleksei Panin (37) lähiajal uuest Ukrainasse minna ei plaani. Foto: RIA Novosti
Maailm
17. jaanuar 2015, 07:00

Ukrainlased sundisid Putini lemmiknäitlejat vabandama (24)

Vene filminäitleja Aleksei Panin on enamikule eestlastele arvatavasti üsna tundmatu, kuid oma kodumaal on ta esimese järgu staar, väidetavalt ka president Vladimir Putini lemmiknäitleja. Selle kuu algul sattus Panin tähelepanu keskmesse Odessas, kus ukrainlased sundisid teda Ukraina-vastaste üleskutsete eest vabandama.

Esimese filmirolli tegi teatrikooli pooleli jätnud Aleksei Panin (37) 1998. aastal ja sealt alates on ta mänginud üle 120 mängufilmis, seejuures teinud ligi kakskümmend peaosa. Peale eduka filmikarjääri on ta kuulsust kogunud ka muude tegudega: teda on peetud Venemaa kõige skandaalsemaks näitlejaks ning kohtuskäigud ja avalikud vabandamised on talle muutunud tavaliseks.

Aasta algul tekkisid Paninil tõsised lahkhelid Ukrainas, kus tema isik võeti erilise kontrolli alla. Ukrainlased pidasid ta Odessas kinni ja käskisid nii Odessa kui ka Ukraina ees oma Ukraina-vastaste üleskutsete eest vabandust paluda.

Üdini Ukraina-vastane mees

Loo tagamaad ulatuvad eelmise aasta suvesse, kui näitleja viibis Krimmis ja tegi seal mitu Ukraina vastast avaldust. Ta rõõmustas avalikult selle üle, et Krimm võeti väevõimuga Ukrainalt ära ning soovitas veel suurema osa Ukraina territooriumist liita Venemaaga.

Mullu suvel ütles näitleja sõna-sõnalt järgmist: "Kui ma aasta tagasi ütlesin, et Krimm on Venemaa oma, siis oleks mind peaaegu Ukrainast deporteeritud. Nüüd on kõik muutunud! Ja me läheme Krimmi. Kuniks Ukraina totakad poliitikud, keda ma nimetaksin fašistideks, kavatsevad korraldada Ukraina paraadi Ukraina

Sevastopolis, läheme meie esinema Vene Krimmi, Vene Sevastopolisse, Vene Jaltasse." Peale selle lubas Panin võtta Vene lipu kätte ja marssida sellega kangelaslikult Odessasse ja linna ära vallutada.

Panin on varemgi ukrainlastega tüli norinud ja selle eest vabandama pidanud. Nii andis ta 2013. aastal pärast liiklusavariid Krimmis peksa tatarlasest autojuhile ning hiljem märkis intervjuus, et Stalin oleks 1944. aastal pidanud rohkem krimmitatarlasi küüditama ja mättasse lööma. Ukraina algatas küll esialgu juurdluse kehavigastuste tekitamise ja siis huligaansuse paragrahvi alusel, kuid hiljem lõpetas need, ent Paninil tuli krimmi-tatarlaste ees siiski vabandada. Kuid kõik mäletavad siiani, et Panin kutsus korraldama krimmitatarlastele uut genotsiidi.

Vestlusele järgnes vabandus

Panin oli lubanud Odessasse minna ja seda ta ka tegi. Kuid lilledega ei võtnud teda keegi vastu. Selle asemel teatati tema viibimisest Ukraina isamaalas-

tele ning 2. jaanuari õhtul võeti Aleksei Panin Odessa restoranis Kala rahumeelsel teel lühikeseks ajaks vestluspartneriks.

Kui Ukraina ajakirjanduses nimetati Panini kinnivõtjaid Euromaidani aktivistideks ja patriootideks, siis Venemaa meedia tituleeris nad Odessa natsionalistideks ja karistussalklasteks. Vene ajalehed kirjutasid üksmeelselt, et see oli näitleja vangistamine, kuid Panin seda sõna hilisemates intervjuudes ei kasutanud.

Selle restoraniintsidendi konkreetne tulemus oli Panini avalik vabandamine oma Ukraina-vastaste üleskutsete eest.

Netti üles pandud videos nõustus restoranilaua taga istuv Panin, et ta on teinud avaldusi Odessa tulevase annekteerimise asjus, misjärel tegi ettepaneku tõsta viinapitse. Kuid euromaidanlased nõudsid temalt vaid vabandusi.

"Ma vabandan väljendi "me läheme Odessa peale" eest, mille ma pahvatasin mõtlematult välja. Seda tõlgendati valesti. Selle eest vabandan ma sada protsenti," ütles Panin. Veel vabandas ta selle eest, kui oma sõnadega kedagi solvas – ta polevat seda tahtnud teha. Pöördudes otseselt oma vestluspartneri, Odessa Ühiskondliku Julgeoleku Nõukogu liidri Marko Gordijenko poole, poetas Panin: "Ma palun sinult vabandust, et ma solvasin su patriootlikku kodanikukirge. Ma ei sõdi kellegagi."

"Videosse ei võetud seda, kuidas me Paninit piinasime ning sundisime teda leevikesi sööma ja verd jooma," naljatas Gordijenko ülespandud videolindi kohta. Umbes kolmetunnisest vestlusest näitlejaga on üldsusele kättesaadav umbes kuueminutiline lõik.

"See mees on tegelikult argpüks. Kohe on aru saada, et see mees käitub kaltsu ja Kremli kannupoisina, Venemaa Föderatsiooni juhi ühe lemmikuna. Seda meest ümber veenda ja vabandama panna ei valmistanud mingeid probleeme," märkis polgu Azov pressijuht.

Panin läks julgemaks alles Moskvas

Selle aktsiooniga saadeti kõigile Venemaa kultuuritegelastele ja artistidele sõnum, et kui nad halvustavad Ukrainat, siis nende üle ei rõõmustata, kui nad aga kiidavad või vähemalt vaikivad, siis võetakse neid Ukrainas avasüli vastu.

Aleksei Panin lahkus 3. jaanuari päeval lennukiga Odessast ja jõudis tagasi Moskvasse. Alles seal läksid tema keelepaelad lahti, sest Ukraina territooriumil viibides ei julgenud ta intervjuusid anda ega oma vangistust kommenteerida.

Moskva lennujaamas võtsid teda vastu ajakirjanikud, kellele näitleja jagas esimesi muljeid Ukrainas juhtunust. Tema sõnul olevat teda kimbutanud mehed kõigepealt tutvustanud end Odessa karistussalklastena, kes olid lubanud miilitsa ja SBU peatset saabumist. Mõni aeg hiljem olevat talle esitletud vabatahtlike üksuste mingeid liikmeid, kellest nii mõnegi rõivastel ja esemetel olevat olnud näha haakristi meenutavat märki.

Panin jutustas telekanalile Zvezda: "Praegu on juba naljakas, kuid eile mitte. Kui te tahate teada, kuidas ma ennast tundsin, siis ütlen ausalt – sittusin püksi." Näitleja rääkis, et ei teadnud kuni viimase hetkeni, kas tal lastakse Odessast lahkuda või mitte. Alles Moskva lennukil olles olevat Panin ennast turvaliselt tundma hakanud.

Ta jutustas, et teda ähvardati, kuid ei pekstud ning talle tehti ettepanek, millest polnud võimalik keelduda. "Ma pidin vabandama ja arvatavasti on neil mõnes asjas ka õigus," tunnistas Panin, märkides, et ta olevat aru saanud, et kui ta ei täida ukrainlaste korraldusi ega vabanda nõuetekohaselt, siis võib asi hulluks või isegi veriseks minna. "Ma kartsin täiega," rääkis Panin.

Panin on kinnitanud, et lähiajal ta Ukrainasse ei plaani minna. "Ma olen veidi hullumeelne, kuid ma pole enesetapja, et minna riiki, kus mind püüti avalikult tappa ja nüüd on algatatud ka kriminaalasi," sõnas näitleja.

Ka ukrainlased on üldiselt veendunud, et Panini sarnane argpüks enam Ukrainasse ei naase. SBU juhid on aga maininud, et mitteadekvaatse käitumisega Panin võib Kiievisse või Odessasse siiski tulla, kuid siis vahistatakse ta silmapilkselt.

Aleksei Panin: olen Vladimir Putini lemmiknäitleja

Aleksei Panin on ka Venemaal olnud kriminaalsete seikade epitsentris, peamiselt on ta purjuspäi sattunud kaklustesse.

Pärast alkoholiga liialdamist on Panin mitmes Venemaa restoranis alustanud tülisid, lõhkunud nõusid ja huligaanitsenud. Külalisetendustel Venemaa linnades on ta solvanud pealtvaatajaid, seejärel saal on üksmeelselt tühjenenud. Pärast kainenemist on ta peaaegu alati oma süüd tunnistanud ja materiaalse kahju hüvitanud.

Huvitaval kombel pole siiani tema vastu ühtki kriminaalsüüdistust esitatud. Ise on ta oma puutumatuse saladust selgitanud nii: "Keegi ei saa mind mitte kunagi pokri pista. Ma olen ju Putini lemmiknäitleja."

Samas pole kõik Venemaa netikommenteerijad Panini suhtes hästi meelestatud: teda nimetatakse boheemlaslikuks joodikuks ja lollakaks purjutajaks, kes igal võimalikul moel otsib ise skandaale, provotseerib inimesi ja nuiab endale kuulsust. Üks kirjutas koguni, et antud juhtumil oleks Odessa võinud Panini endale jätta, siis oleks Venemaal üks alkohoolik vähem.

Kiievis algatati kriminaaljuurdlus

Ukraina Julgeolukuteenistus (SBU) algatas kriminaaljuurdluse, millest teatas 4. jaanuaril Facebookis SBU üks juhtidest Vassõl Vovk.

Vovki sõnul tuvastati kohtueelsel juurdlusel, et Venemaa Föderatsiooni kodanik Aleksei Panin, viibides 12. augustil 2014. aastal Krimmis, teatas avalikult, et Krimm on Venemaa territoorium ja selle piire tuleks laiendada kuni Odessani. Odessa võtame ära järgmisena, ülbitses Panin.

Video, milles Panin lehvitab Krimmis Vene lippu, on internetis kõigile nähtav-kuulatav ja selles kutsub Panin tõepoolest üles Ukraina vabariigi piire muutma.

Kriminaaltoimik avati Ukraina kriminaalkoodeksi 110. paragrahvi alusel, mis puudutab Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja puutumatuse ründamist. Peale selle kuulutati Panin üleukrainaliselt taga-

otsitavaks, mis tähendab seda, et piisab näitlejal Ukraina ükskõik millisesse ossa minna, kui järgneb arreteerimine. Panini kinninabimise ja süüdimõistmise korral võidakse ta vanglasse saata kuni kümneks aastaks.

Ukrainat on halvustanud päris mitu Vene tuntud kultuuriinimest

Kuna Ukraina ei kontrolli kogu oma riigipiiri, siis võib Venemaalt igaüks Ukrainasse siseneda ja seal Ukraina-vastaseid meeleolusid õhutada. Seetõttu on Panini kõrval ka mitu teist Vene kultuuriinimest silma paistnud Ukraina-vastaste üleskutsete või tegudega ja kuulutatud

Ukrainas persona non grata’ks või on nende suhtes algatatud koguni juurdlus.

Ukrainat on mõnitanud ja halvustanud ning seetõttu ukrainlaste pahameele teeninud lauljad Jossif Kobzon , Julia Tšitšerina, näitlejad Ivan Ohlo-bõstin, Mihhail Poretšenkov, humorist Mihhail Zadornov jt.

Odessa Ühiskondliku Julgeoleku Nõukogu liidri Marko Gordijenko sõnul näiteks Poretšenkovi ja Ohlobõstini taolised lurjused nii kergelt ei pääseks, nagu see juhtus Paniniga. Kui need kaks näitlejat peaksid Odessasse saabuma, siis nendega ei hakataks mingit dialoogi pidama ega ka vabandusi vastu võtma, teatas Gordijenko. Leebemat suhtumist Paninisse põhjendati sellega, et Paninil oli vaid üks ränk eksimus ja pealegi on ta keeldunud esinemast separatistide kontrolli all olevas Donetskis ja Luganskis. Ukraina kuulutab teatavasti kõik muusikud, näitlejad ja muud kultuuritegelased, kes külastavad nn Novorossija territooriumi, tagaotsitavaks kurjategijaks.

Pärast Venemaale naasmist läks Panin aga nii uljaks ja vapraks, et esitas kõigile kultuuriinimestele (esijoones Ukrainas tagaotsitavatele artistidele) üleskutse koguneda ja minna üheskoos rindele esinema. See sõnavõtt suurendas Panini vastaste hulka veelgi.