Kevin SpaceyFoto: AP / Scanpix
Teleblogi
16. jaanuar 2015, 14:00

Arvustus: "Kaardimaja" – ka Frank Underwood on inimene

"Kaardimaja", mis on seni peaasjalikult näidanud meile Frank Underwoodi küljest, mis jätnud vähe ruumi usule, et ta on võimeline tundma ka ehtinimlikke, siiraid tundeid, annab nüüd võimaluse piiluda lõpuks selle maski taha, mida Frank Underwood nõnda rangelt kandnud on ning mis ümberkaudseid ajast aega oma täiuslikkuseni viimistletud pealiskaudsuses ära on petnud.

Maski ei tasu pahaks panna; ilma selleta ei saaks ilmselt Frank Underwoodist tema täies suuruses üldse rääkida, aga vahelduseks on meeldiv näha, et Frankile lähevad peale Claire´i siiralt ja ilma teeskluseta korda ka mõned teised ning et korrakski oma poliitikukarjääri jooksul ei ole tal vaja oma seljatagust valvata ning ta võib hinges korraks sisemise lapse valla päästa.

Asjaolu, et Frankil üldse veel päris sõpru on, oli iseenesest esiti veider teadvustada. Teisalt tekib küsimus miks, kui isegi temal, nagu kõigil teistelgi, on olemas minevik, mis olevikku ei ulatu ning Frankki on olnud kord lihtsalt teismeline, kelle tollased mured kahvatuvad praeguste ees, mil ta peab pidevalt muretsema oma poliitiliste konkurentide pärast.

Seejuures näib üks neist olevat Franki jaoks natukene olulisem kui teised; üsna krüptilises vormis vahetatud laused ja tähenduslikud pilgud räägivad rohkem kui pelgast sõprusest ja vendlusest. Romantiline suhe samast soost inimesega on jällegi miski, mida Frank Underwoodiga seostada ei oskaks. Teisalt, tasub küsida, et palju me tegelikult tema kohta seni teadsime. Aimdus kaldub arvama, et tutkitki.

Claire'i oma reserveerituses on muidugi oluliselt keerulisem lahti muukida. Tolle kunagisest suhtest on saanud tema uus saladus, mida ta muidugi hoiab endas teatava süütundega, kuigi aeg-ajalt saavad muud tunded temast võitu ning tekib mõte, et ehk Claire Underwood lõpuks ikkagi ei tea, mida ta tahab.

Peter Russo on see-eest kasvanud oma mentorist Frankist iseseisvaks ning oma soovides praegusel ajal enesekindlam kui kunagi varem. Mõnda aega tagasi veel pigem võimatuna tundunud idee temast kui kubernerist näib äkitsi täiesti tõenäoline ning Russo on lõpuks ometi valmis tegema kõik endast oleneva, et tõenäolisus reaalsuseks saaks.

Russo ja tema tüdruksõbra Christina liidul on esimese märkimisväärselt kasvanud ambitsiooni tõttu potentsiaali kasvada tõeliseks power couple'iks; Christina on oma tagasihoidlikust tööalasest positsioonist olenemata Russo kõrval kindlasti vääriline partner, kes ilmutab tihti Russost oluliselt suuremat vaimujõudu ning võiks vabalt isegi kuberneri-materjal olla.

Naasmist reaalsusesse märgib hästi kõnealuse episoodi viimase stseeni lõpp, kus Claire teatab Frankile, et auto ootab ning tema juurde astub Doug Stampler, kes teeb Frankile asjade seisust kiirülevaate ning koos otsustatakse teel lennujaama autos kõige vajalikuga end kurssi viia. Teismeiga on läbi, tagasi täiskasvanute maailma.