VÕIDUKAD: Ansambel Curly Strings võitis muusikaauhindade jagamisel viiest auhinnast neli: aasta album, aasta ansambel, aasta laul ja aasta debüütplaat. Jäämata sai vaid auhind aasta popalbumi kategoorias. Pildil vasakult Jalmar Vabarna, Eeva Talsi, Taavet Niiler ja Villu Talsi.Foto: Teet Malsroos
Saund
16. jaanuar 2015, 07:00

Lisatud TV3 video!

NELI AUHINDA! "Curly Stringsi puhul justkui ei saanudki väga palju teistmoodi minna." (28)

Nelja muusikaauhinnaga pärjatud ansambli lauljatari isa Kalev ütleb, et märgid näitasid rahva lemmikuks saamist juba algusaegadel. 

"Curly Stringsi esimest lugu "Üle ilma" oli juba tükk aega kuulda. Sõnu veel polnud, aga muusika hakkas tulema. Mu sisetunne ütles juba alguses, et neist saab sensatsioon," räägib ansambli Curly Strings, mis pärjati eilsel Eesti muusikaauhindade jagamisel nelja auhinnaga, lauljatari Eeva Talsi isa Kalev Lindal bändi algushetkest.

Kalev Lindal, kes on Põlvamaal asuva Varbuse muusikamõisa peremees, ütleb, et on näinud Curly Stringsi muusikuid kasvamas ja arenemas pikka aega. "Kogu see punt on muusikamõisas igasugustel koosolemistel käinud juba ammu," ütleb Kalev.

Varbuse muusikamõis on bändi jaoks tegelikult justkui kodupaik – Eeva on seal üles kasvanud, seal salvestati debüütplaat "Üle ilma" ning plaadituuri esimene kontsertki peeti maha just seal.

"Tehnika seati üles kodusesse kaminatuppa, vahepeal käidi ära, tuldi tagasi ja nii nad seal nädalapäevad elasid. Vahepeal söödi, magati, siis tuli jälle vaim peale ja tehti muusikat." Kalev naerab, et pererahvale loeti sõnad peale, et ühtki üleliigset müra salvestusperioodil kõlada ei tohiks. "Meil on siin üldse rahulik koht, masinaid ei sõida ja võõraid hääli peale linnu­laulu ei ole. Aga suur vaikus pidi sellegipoolest majas olema – uksed ei tohtinud paukuda ja autot ei tohtinud õuel käima panna." 

Ees ootab Ameerika

Möödunud suve lõpul, 20. augustil soovis Curly Strings teha Varbusel veel ühe suve­lõpukontserdi. Selleks puhuks pani Kalev ühtlasi kokku Konnakoori, kellega koos üles astuti. "See on projektikoor, mis ühendab laulurahva sõpruskonna, vennaskonna, perekonna ja kogukonna," selgitab ta.

"Sadakond koorilauljat, Curly Strings, Kristiina Ehin ja Silver Sepp tõid mõisaõuele kokku pea 2000 inimest," meenutab Kalev.

Muide, esialgu loodeti, et vast tuleb inimesi vähemalt viissadagi. "Curly Strings on siinkandis väga tõsise elevuse tekitanud ja inimesed on alati väga ootusärevad, kui Curly Stringsil siin mingi kontserdiplaan on."

Oma lemmiklooks Curly Stringsi repertuaarist peab Kalev just bändi esimest üllitist "Üle ilma". "See oli esimene lugu, mis mind ikka lausa pahviks lõi," ei ole Kalev kiidusõnadega kitsi.

See, et Curly Strings on saavutanud niisuguse populaarsuse, ei ole Kalevi jaoks üllatus. "Nende puhul justkui ei saanudki väga palju teistmoodi minna. Andekaid inimesi on meil küll ja veel, aga tihti ei saa nad asju lõpuni viidud või ei lange tähemärgid kokku. Tundus, et Curly Stringsil oli olemas professionaalne oskus asju teha, rohkem välja­ütlemise vajadust, kui ainult oma instrumendiga teha saab ja ka kogemus ansamblis mängimiseks."

Muusikamõisa eestvõtmisel algab uue konna­koori ja ansambli järgmine loominguline ühisprojekt juba tuleval nädalal, kui põrutatakse Ameerikasse – Kariibi lõbusõidulaevale koos eestlastega üle ilma puhkama ja üheskoos musitseerima.

Jalmar vabarna: ootasin vaid paari nominatsiooni, mitte viite!

"Me hakkasime kõik üheskoos selle laulu alget timmima ja kõigil bändis on sellega tugev side. Mina olin küll ainuke, kes ütles kohe algul, et sellest tuleb meie suurim hitt. Ja tuligi!" naerab Jalmar Vabarna.

"Sellel on täpselt selline harmoonia nagu igal suurel hitil," muigab ta.

Ja Jalmari kõhutunne ei petnud – "Kauges külas" pärjati muusikaauhindade jagamisel aasta laulu tiitliga ja ka R2 aasta­hiti jagamisel tuli kõigil teistel muusikutel just sellele loole alla vanduda.

Muide, just Jalmar on tegelikult muusikaauhindade jagamise kõige vingem artist – ta oli nomineeritute nimekirjas kahe ansambliga – Trad.Attack! ja Curly Strings – kokku seitsmes kategoorias ning lõpptulemusena tassis koju lausa kuus auhinda.

Enne priiside jagamist ütles Jalmar, et muidugi on väga hea tunne, kui kahe ansambli peale kokku nii palju nominatsioone tuli. "Curly Stringsi puhul ma mõtlesin, et paar nominatsiooni võiks ju tulla, aga seda, et tuleb lausa viis, ma küll ei oodanud!"

Trad.Attack! sai pärjatud aasta etno / folk / rahvaliku ansambli ja aasta muusikavideo kategoorias. "Ma olen oma elus Zetodega juba kaks folkartisti tiitlit saanud ja seetõttu loodan, et saame muusikavideo auhinna," rääkis Jalmar siis, kui ta veel ei teadnud, mitme auhinnaga koju minnakse.

"Meie video tegija, Martti Helde, vääriks seda auhinda, kuna ta nägi väga palju vaeva. Meie bändiga iseenesest seal midagi erilist ei teinudki," ütleb Jalmar.

"Videot tehti nagu pärisfilmi – kui me võtteplatsile läksime, oli keset metsa nagu suur linn püsti löödud ja kõik sagisid ringi. See oli muljetavaldav."

Curly Stringsiga ootas Jalmar enim vast aasta ansambli tiitlit. "Aasta albumi kategoorias on Vaiko album, mis on minu maitsele ja meeldib mulle isiklikult väga. Samuti on üldse palju vägevaid kandidaate, kellele tahaks kõiki neid auhindu anda. Aga nii kiiret tõusu, kui me Curly Stringsiga eelmisel aastal tegime, ei juhtu just väga tihti ja seetõttu võiks meile aasta ansambli tiitel sobida. Oleme aasta jooksul palju tööd teinud ja see oleks ehk kõige suurem võit," arvas ta auhinnagala eel.

"Eesti Muusika­auhinnad 2015" võitjad

 

 

Aasta album – Curly Strings "Üle ilma"

Aasta ansambel – Curly Strings "Üle ilma"

Aasta debüütalbum – Curly Strings "Üle ilma"

Aasta meesartist – Karl-Erik Taukar "Vääramatu jõud"

Aasta naisartist – Maria Minerva "Histrionic"

Aasta klassikaalbum – Galina Grigorjeva. In paradisum. Eesti Rahvusmeeskoor, dirigent Mikk Üleoja

Aasta džässalbum – Estonian Voices "Ole hea"

Aasta hiphop / räppalbum – Genka / Paul Oja "Genka / Paul Oja"

Aasta etno / folk / rahvalik album – Trad.Attack! "Trad.Attack!"

Aasta elektroonikaalbum – Maria Minerva "Histrionic"

Aasta alternatiiv / indiealbum – Vaiko Eplik "7 ehk Nõgesed"

Aasta metalalbum – Metsatöll "Karjajuht"

Aasta rokkalbum – Elephants From Neptune "Pressure & Pleasure"

Aasta popalbum – Karl-Erik Taukar "Vääramatu jõud"

Aasta muusikavideo – Trad.Attack! "Kuukene" režissöör: Martti Helde

Aasta parim laul – Curly Strings "Kauges külas" autorid: Eeva Talsi / Kristiina Ehin

Panus Eesti muusikasse – Jaak Joala