Astroloogid Edda Paukson ja Igor Mang.Foto: Mati Hiis
Edda Pauksoni horoskoobid
16. jaanuar 2015, 07:00

KUMMAL ON ÕIGUS - PAUKSONIL VÕI MANGIL? Millal algab lamba-aasta tegelikult? (47)

Idamaade lamba-aasta alguse kohta on liikvel kaks kuupäeva – 20. jaanuar ja 19. veebruar. Pauksoni "Astroloogiline abimees" kinnitab esimest daatumit, tähetark Igor Mang märgib Maalehes uue looma-aasta alguseks aga 19. veebruari. Kellel on õigus?

Edda Pauksoni sõnul avastas ta juba novembris, et lamba-aasta algusega tuleb suuremat sorti segadus, sest selle aasta algusesse jääb Veevalaja märgis kaks noorkuud: "Kontrollisin, alates 1800. aastast pole sellist seisu olnud. Aastal 2015 siis on."

Astroloogi sõnul algab looma-aasta alati uue aasta esimesel noorkuul Veevalaja märgis. "See on teisel noorkuul pärast talvist pööripäeva. Nii et sellel aastal 20. jaanuaril kell 15.15. Mingil põhjusel tähistavad aga Idamaad looma-aasta algust 19. veebruaril ja las nad siis pidutsevad – erandkorras on see võimalik."

Tundub, et Paukson on Idamaade isemeelsusest siiski veidi häiritud: "Ilmselt ei lähtuta põhireeglist ja millegipärast tähistatakse Idamaades lamba-aasta algust aasta teisel noorkuul Veevalaja märgis. Me ei tea väga täpselt, milliste märkide järgi nemad oma aastat alustavad."

Astroloogid on eri meelt

Pauksoni meelest on looma-aasta algus mitmeski riigis seotud seekord segadustega. "Kuid mis saab selle vastu olla, et pidada pidu kaks korda? Igaüks oma soovi kohaselt."

Tekib aga küsimus, miks Pauksoni hea sõber, astroloog Igor Mang Idamaade suunas kummardab ega jaga solidaarselt Pauksoniga sarnast arvamust lamba-aasta alguse kohta? Astroloog ütleb, et algselt oli Mang temaga ühte meelt, kuid teatud põhjustel oli ta sunnitud oma seisukohti muutma.

Muuseas, Pauksoni suhteliselt leebe aastahoroskoobi kõrval on Mangi ennustus talle omaselt kurjakuulutav. Mang kirjutab 8. jaanuari Maalehes, et 19. veebruaril algaval lamba-aastal suurenevad küll püüdlused rahuliku elu poole, kuid juba on käimas masinavärk, mis teeb elu veel raskemaks.

Pauksoni sõnul on astroloog Taimi Uuesoo oma teleesinemistes märksa diplomaatilisem: "Taimi jätab igaühe enda otsustada, millal tema jaoks uus looma-aasta algab."

Paukson pole siiski ainus astroloog, kes näeb 20. jaanuaril Hobuse asemel Lammast valitsejaks tõusmas: "Ka väga paljud teised astroloogid – näiteks Venemaa juhtiv astroloog Pavel Globa – on siiski lähtunud põhireeglist, et just 20. jaanuarist hakkab meid valitsema Lammas."

Kas sünnib hobune või lammas?

Sel nädalal on Pauksoni sõnul temaga ühendust võtnud naised, kelle lapse ilmaletulek jääb jaanuari lõppu või veebruari algusesse. "Probleem tekibki siis, kui lapsuke sünnib 20. jaanuari ja 19. veebruari vahel. Seda enam, et me ei tea, mis kell nendel seal uus aasta algab. Tekib küsimus, kas vastsündinu on veel Hobune või juba Lammas," mõtiskleb astroloog.

Pauksoni sõnul jääb see küsimus eluks ajaks – kumb ta siis on, Hobuse sugemetega Lammas või tõupuhas Lammas?

Internetis pajatas üks lapseootel naine oma käigust astroloogi juurde ning too mees soovitanud, et igal juhul püüdku naine sünnitada veel hobuseaastal, sest lamba-aastal sündinute saatus olla juba ette määratud ja mitte just eriti õnnelik. "Tule taevas appi, see on täiesti idiootlik jutt! Et siis rase peaks laskma sünnituse esile kutsuda?!" ärritub Paukson nii, et telefonikõne ähvardab katkeda.

Astroloogil on Lamba kohta ainult head öelda – Hiina loomasodiaagis on Lammas (või ka Kits) kaheksas element ja on seetõttu väga õnnelik tähemärk. See aasta tuleb neile, kes on sündinud lamba-aastal, väga õnnelik. "Lammas on hea ja kaastundlik olend, tal on hea süda ja terve mõistus. Lammas on õukondlikult viisakas ja peenekombeline. Ta armastab rahu ja vaikust ning järgib kunstis ja kirjanduses viimaseid trende."

Lamba-aastal sündinud kuulsuste seas on näiteks Rudolph Valentino, Mick Jagger, Robert de Niro ja Michelangelo.

Selgeltnägija Ille Lepasepp: "Uus looma-aasta algab ikka veebruaris!"

Aastaid paljudele väljaannetele horoskoope koostanud selgeltnägija Ille Lepasepa sõnul pole selles, millal lamba-aasta algab, mingit küsimust: "Loomulikult ja üheselt 19. veebruaril! Astroloogiline kaart ja arvestus tuli meile Idamaadest, see on põhialus."

Kui põhjamaad hakkavad midagi Hiina horoskoobis mugandama või ise ajavoolu arvama, tuleb sellest Lepasepa sõnul tõepoolest suuremat sorti jama.

"Kuu aega arvaku igaüks, mida tahab, elu suures plaanis ei tähenda see midagi. Aga ega me taevakehasid saa omatahtsi liigutada, nende olemust ei saa ükski astroloog muuta. Meie, inimesed, käime looduse kella järgi."

Lepasepp lubab lahkelt, et igaüks võib horoskoopi koostada, keeldu ju pole: "See kõik on ju sobitamine, mitte käimine kellegi kella, käskude või disaini järgi."

Astroloogiahuviline selgeltnägija lisab, et eks iga inimene peab ise endas oma looma ära tundma: "Inimloomus ongi selleks, et see loom iseendas ära tunda ja ka teiste puhul nende "loomaga" arvestada."

Lepasepp ütleb, et ta ei ole viimasel ajal süvenenud ühessegi aastahoroskoopi. "See on naljanumber, kui astroloog paneb oma raamatus isegi kaduneljapäevad valesti. Raha eest ei ole mõtet taolisi lollusi koju osta. Hoidke silmad-kõrvad lahti, saate tõele kiiremini jälile!"