Valgusele valla: Kui päris ilma kardinateta ei saa, tasub valida ruloo, mida on võimalik tõmmata altpoolt ülespoole ja fikseerida erinevatel kõrgustel: toasolijad on kõrvaliste pilkude eest varjatud, päevavalgus pääseb aga vabalt tuppa. Foto: AOP
Kodu
16. jaanuar 2015, 07:00

Sisustusnippidega pimeduse vastu (1)

Kui oled üks nende seast, kelle enesetundele pime aeg kehvasti mõjub, tasub vaeva näha oma kodu valgusküllasemaks muutmisega, et ennast vähemalt seal mõnusalt tunda.

Õnneks oleme praeguseks küll sealmaal, et iga päev viib meid kukesammu jagu kevadele lähemale, kuid esialgu on õhtud siiski paljude jaoks veel liiga pikad ja pimedad. Seepärast tasuks süveneda soovitustesse, mida portaal realtor.com pakub helgema ja rõõmsama meeleolu loomiseks kodus.

Muuda üldmulje helgemaks

Kui kodu tundub talviti hämar ja süngevõitu, polegi ehk põhjuseks vaid pime aeg. Meeles tasub pidada, et matid tumedad pinnad neelavad valgust, heledad ja ­läikivad pinnad peegeldavad seda.

Massiivse mööbli ja raskete kardinate-vaipadega tumedates toonides ruum mõjub väiksemana ja võib tunduda suisa ahistav. Selle kõrval võib pinnalt märksa väiksem, aga läbimõeldult napi sisustusega ja valdavalt heledates toonides ruum jätta märksa avarama mulje.

Seega tasub valgusesõltlastel vältida nii tumedaks värvitud või tapeeditud seinu kui ka tumedast materjalist põrandaid ja massiivset mööblit ning raskeid tumedaid vaipu-kardinaid ja muid sisustustekstiile.

Ruumi meeleolu muudab juba see, kui tumedatest seintest üks värvida heledaks või katta heledates toonides tapeediga. Omal kohal on säravvalge lagi, mis peegeldab valgust ja lisab nii omakorda ruumile avarust.

Ka põranda toonimuutus võib üldmulje ruumist märkimisväärselt kergemaks ja helgemaks muuta: kiireim lahendus on näiteks suuremat osa põrandast kattev heledates toonides vaip.

Praktilise meelega inimestel, kes muretsevad selle pärast, et heledalt materjalilt on kohe iga plekike näha, tasub end lohutada sellega, et see-eest ei hakka neilt tolm nii hästi silma kui tumedatelt pindadelt.

Anna päevavalgusele võimalus

Mida rohkem on mõeldud sellele, kuidas lasta tuppa iga viimane kui talvine päikesekiir, seda rõõmsama ja päikeselisemana kodu lühikesel talvepäeval mõjub. Kes töötab palju kodus, võiks kodukontori võimalusel sisse seada näiteks idapoolsesse tuppa, kuhu päike paistab vaid hommikul ja ka siis lühikest aega – siis pole vaja arvutiga töötamiseks kardinaid ette tõmmata.

Aknalauad tuleks hoida võimalikult lagedad, et miski ei saaks takistada valguse sissepääsu. Suurtele toalilledele tasub leida koht akna lähedal, aga mitte aknalaual, kus nad varjaksid suure osa päevavalgusest.

Skandinaavia stiili järgides tasuks proovida ka kardinatevaba elu. Ehkki esialgu võõristust tekitav, võib see lõpuks meeldima hakata, eriti siis, kui aknaist avaneb kaunis vaade.

Kui kodu on tiheda liiklusega tänava ääres alumisel korrusel või on vastasmaja väga lähedal ning seetõttu päris ilma aknakateteta siiski ei saa, on heaks lahenduseks altpoolt ülespoole tõmmatavad ja erinevatel kõrgustel fikseeritavad rulood, mis pakuvad toasolijaile vajalikul määral privaatsust, aga ei takista päikesevalguse tuppapääsu.

Kui lõunapoolsete akendega tuba on väga valgusküllane, seina taga paiknev ruum aga hämaravõitu, võib kaaluda suurema remondi käigus vaheseina klaasuste või akna lisamist, et valgus pääseks ka kõrvaltuppa. Hoone kõrgeima korruse korteris kimbutava valgusnappuse korral tasub uurida katuseakende paigaldamise võimalust. Selliste lahenduste puhul tuleb aga appi võtta asjatundjad ja ajada korda vajalikud paberid, sest muidu võib juhtuda, et väikeste ümberehituste tõttu saab kahju terve hoone.

Võta appi peeglid

Peeglite kasutamine selleks, et valgust suunata või väikesest ruumist avaram mulje jätta, on teada-tuntud nipp. Suurte seinapeeglite või peegelustega kappide asemel võib aga katsetada ka vähem kasutatud lahendust: võtta lihtsam või uhkem pildiraam, nagu sisustusega just paremini sobib, lasta sellesse maali asemel panna peegliklaas ja riputada sobivas kohas seinale. Eriti huvitav mulje võib jääda siis, kui vastasseinas olevast suurest aknast avaneb näiteks kaunis loodusvaade või peegeldab "pilt" midagi efektset ruumis.

Peegleid valguse suunamise või ruumi näilise avardamise sihiga kasutada soovides ei tee kindlasti paha pidada nõu sisekujundajaga. Kogenud pilk näeb ruumi hoopis teisiti ja ka siis, kui oled ise kindel, et väikeses toas on peeglile vaid üksainus võimalik koht, võib juhtuda, et sisekujundaja pakub välja täiesti teistsuguse lahenduse ja tulemus saab uskumatult efektne.