"Mandariinid"Foto: Allfilm
Film
15. jaanuar 2015, 17:33

Kodumaine filmiekspert: Eesti Oscarite jagamisel Poolale ja Venemaale vastu ei saa! (8)

Täna selgus, et Eesti-Gruusia koostööl valminud mängufilm "Mandariinid" kandideerib parima võõrkeelse filmi kategoorias Oscarile. Kodumaine filmiekspert Timo Diener usub aga, et alles möödunud pühapäeval koos meelelahutusmaailma koorekihiga Kuldgloobuste punavaibal säranud "Mandariinide" meeskonnale siiski Oscarit ei tule.

"Ennustan, et Oscarit Eestile ei tule. Poola ja Venemaa esindajad on saanud kohutavalt palju positiivset tagasisidet, filmidel endal pole ka viga ja neil on suuremad rahamasinad seal taga. Ma ei näe varianti, et Eesti saab Poolast või Venemaast jagu selles kategoorias. Ei näe varianti," tunnistas Diener.

Siiski leidis filmiekspert, et Oscari nominatsioon on meie väikesele kodumaale suureks tunnustuseks. "Ma olen algusest peale "Mandariinide" suur fänn olnud. Film on kõike seda väärt. Film on absoluutselt kõike seda väärt! Kõik need aastad on mõeldud, kuidas meid väikseid märgataks, aga seekord märgati! See on super!"

Kuldgloobuse nominatsioon kui hüppelaud

Dieneri sõnul võis "Mandariinide" tuult tiibadesse anda see, et kui Kuldgloobuste nominendid avaldati, siis Oscarile kanditeerijate üle veel hääletus käis. "Kui Kuldgloobuste nominatsiooni poleks tulnud, siis võib ainult spekuleerida, et tulemata oleks jäänud ka Oscari nominatsioon," märkis ta.

"Kuldgloobused on võrreldes Oscariga ikka niru tegija. Kui Kuldgloobuseid annab välja organisatsioon, millel on hääletavaid liikveid umbes 80-90, siis Ameerika filmiakadeemias on liikmeid tuhandeid," tõi Diener võrlduseks ja kinnitas, et kahe auhinnagala vahe on tohutu.

"Kui Kuldgloobuseid annavad välja ajakirjanikud, siis Oscarite puhul filmiprofessionaalid ja oma ala tegijad – näitlejad, operaatorid, monteerijad, kunstnikud. Oma ala professionaalide tunnustus on kindlasti kordades kõvem!"

11. jaanuaril Beverly Hillsis peetud piduliku Kuldgloobuse gala punavaibal särasid Jennifer Anistoni, George Clooney, Kevin Spacey, Catherine Zeta Jonesi, Robert Downey juuniori ja teiste nimekate näitlejate seas ka meie mehed Ivo Felt ning Lembit Ulfsak. Lisaks "Mandariinide" grusiinist lavastaja Zaza Urushadze.

Ent filmil tuli alla vanduda Venemaa toodangule - võõrkeelse filmi Kuldgloobuse sai "Leviaatan"!

"Mõned nädalad tagasi oli Kuldgloobuste nominatsioon parim asi üldse, nüüd on Oscari nominatsioon parim asi üldse ja Kuldgloobuste nominatsioon on kaugel-kaugel selle taga," tõdes Diener.

Eesti filmindusel hoitakse edaspidi rohkem pilku peal

Kas "Mandariinide" Oscari nominatsioon annab midagi ka Eesti filmindusele?

"Filmid automaatselt paremaks minema sellepärast ei hakka. Tegijatel tuleb ikka endal kõvasti vaeva näha. Nüüd on aga pinged peal, sest välismaised tegijad vaatavad rohkem, mis me teeme siin," ütles Diener.

"Tegijatel on pinged peal, sest nad ei tohi lihtsalt halbu filme teha," naeris ta.

Dieneri sõnul võib aga filmi meeskonnale osaks langenud suur au neile tulevikus rohkelt võimalusi pakkuda. "Lavastaja saab tõenäoliselt uusi ja huvitavaid tööpakkumisi, Lembit, mine tea – ütleme nii, et ma ei julge midagi öelda, aga on olemas ka veidramaid asju, mis on toimunud maailmas. Hollywood on tänapäeval rahvusvahelistest näitlejates tulvil. Lembit Ulfsak on oma rolliga silma jäänud väga paljudele inimestele. Kas sealt koorub midagi välja? See on õnnemäng!"

"Mida see tähendab aga gruusiinile? Äkki ta saab endale hinda juurde kruvida, kuna ta on Oscari nomindendist filmi lavastaja. Võõrkeelse filmi kategoorias läheb Oscarite galal auhinda vastu võtma ikkagi peaasjalikult lavastaja, see on lavastaja auhind," rääkis filmiekspert.

"Eesti on siiski nende riikide seas, kes on kandideerinud parima võõrkeelse filmi Oscarile. Nii lihtne see ongi," oli ta rõõmus.

Beverly Hillsis Samuel Goldwyn Theater'is kuulutati neljapäeval välja 2015. aasta Ameerika filmiakadeemia filmiauhindade Oscarite nominatsioonid. 

Lisaks Eesti filmile on Oscari nominentideks veel Argentina film "Metsikud lood", Gruusia film "Maisisaar", Mauretaania film "Timbuktu," Hollandi film "Süüdi"," Poola film "Ida", Venemaa film "Leviaatan", Venezuela film "Vabastaja" ning Rootsi linateos "Vääramatu jõud".

Eespool nimetatud filmide seast valitakse välja võitja Oscarite jagamise galal 22. veebruaril.