Karlo FunkFoto: Teet Malsroos
Film
15. jaanuar 2015, 17:27

Karlo Funk "Mandariinide" Oscari nominatsioonist: "Ikkagi väga uskumatu saavutus!" (7)

Eesti Instituudi direktor, filmikriitik Karlo Funk ütles, et Eesti-Gruusia ühistööfilmi "Mandariinid" jõudmine parima võõrkeelse filmi Oscari nominentide sekka on "ikkagi väga uskumatu saavutus".

"Seal taga on kindlasti kampaania ja väga professionaalne PR-agentuur," põhjendas Karlo Funk "Mandariinide" jõudmist kahe tähtsaima filmiauhinna – Kuldgloobuse ja Oscari – nominatsioonideni. 

"Film peab sattuma temaatiliselt õigesse aega ja kohta. Eelmisest sõjafilmist, mis võitis võõrkeelse filmi Oscari, so Danis Tanovići "Eikellegimaa" (2002), on möödas kümmekond aastat ja vahepeal seda teemat väga ei ole sattunud sellesse komplekti. See oli viimane Oscari saanud film, mis tegeles konflikti mõttetusega," arutles filmikriitik.

Kas "Mandariinid" on suurim saavutus Eesti filmiajaloos?

"Ta muutub selleks tänu nominatsioonile," vastas Funk ja rõhutas kohe, et tegemist on ikkagi jagatud filmiga, kus režissöör on Gruusiast ja peategelased Eestist. "Ma arvan, et me ei peaks püüdma seda omastada."

1992. aasta Abhaasia sõjadraamast jutustava filmi "Mandariinid" režissöör on Zaza Urushadze Gruusiast, operaator Rein Kotov Eestist, produtsendid Ivo Felt Eestist ja Zaza Urushadze. Osades mängisid Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Mikhail Meskhi, Giorgi Nakashidze ja Raivo Trass. 

Täna kuulutati välja 2015. aasta Ameerika filmiakadeemia filmiauhindade Oscarite nominatsioonid. Lisaks "Mandariinidele" said Oscari võõrkeelse filmi nominatsiooni veel Argentina "Metsikud lood", Gruusia "Maisisaar", Mauretaania "Timbuktu," Hollandi "Süüdi"," Poola "Ida", Venemaa "Leviaatan", Venezuela "Vabastaja" ja Rootsi "Vääramatu jõud".