Ivo Felt Foto: TEET MALSROOS
Film
15. jaanuar 2015, 16:17

Ivo Felt: kui ma lausun, et Mandariinid pääsesid Oscarite finaali, siis seda on lausa imelik välja hääldada (6)

"Kui ma lausun, et Mandariinid pääsesid Oscarite finaali, siis seda on lausa imelik välja hääldada," tõdeb Eesti-Gruusia ühisfilmi "Mandariinid" produtsent Ivo Felt. Täna oli pidulik hetk: teos jõudis parima Ameerika filmiakadeemia auhindade võõrkeelse filmi kategoorias finaali.

Felt jälgis nominentide väljakuulutamist pikisilmi koos grusiinist režisööri Zaza Urushadzega.

"See kõlab väga suurustavalt, aga küllap võib öelda: väikesele riigile on see saavutus ülisuur asi. Ja mitte ainult ühele väikeriigile, vaid kahele – Eestile ja Gruusiale."

Möödunud aasta kulges "Mandariinide" tähelennu all, lisaks Oscaritele jõuti ka Kuldgloobuste finaali, kust võitu küll ei tulnud. Konkurendidki on suures osas samad: näiteks poolakate "Ida" ja Venemaa "Leviaatan".

"Parima võõrkeelse filmi kategoorias ongi viimased neli aastat olnud sellised, kus kahe auhinna finalistid kattuvad. Sageli on ka võidufilm sama," selgitab Felt.

Kõik märgid näitaksid selle loogika järgi, et ka Oscar läheks nimelt  "Leviaatanile". Felt keeldub valjult välja ütlemast, kui suureks ta Mandariinide enda võidušanssi hindab. "Võime ainult lausuda: see on väga madal!»

Ta on veendunud, et finaali poleks jõutud ilma nädalaid kestnud filmi tutvustava kinotuurita Ameerikas. Kas midagi sarnast võetakse ka nüüd finaali eel ette?

"Arvan, et kuhugi me vast sõidame, aga me peame plaani oma PR-agentuuriga. Mitte midagi teha oleks kah kuidagi imelik."