Tõnis Erilaid. Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
15. jaanuar 2015, 07:00

Kuidas varas Jaan Tõnissoni kasukad viis (1)

«Ööl vastu neljapäeva Tallinnas Jaan Tõnissoni korterisse sisse murtud. Ära viidud pr Tõnissoni kaks kasukat, hra Tõnissonil üks kasukas ja kaks talimütsi. Kahju ligi 400 000 marka,» kirendasid ajalehtede pealkirjad reedel,15. jaanuaril 1926.

Varas oli uksel olnud hariliku luku suurema vaevata avanud. Ameerika lukule – hiljem kutsuti seda snepperlukuks – augu sisse puurinud ja ukseketi tangidega läbi lõiganud.

Ei kuulnud varga tööd Tõnisson ega tema haiglane naine ja poeg. Poiss oli alles hommikul kooli rutates varguse avastanud. Tõnisson elas Toompeal Kiriku tänavas Leedu saatkonna peal. Pole ime, et ta midagi ei kuulnud – korter oli Tallinna suurimaid, üle kümne ruumi. Tõnisson oli seal 150 inimesele vastuvõtu korraldanud. Kõik mahtusid lahedalt ära.

Spekuleeriti, et Toompeal tegutseb suur vargabande ja tuletati meelde selliste kuulsuste nagu Julius Seljamaa ja Eduard Laamann korteritesse sissemurdmisi. Kuid kui sama aasta augustis 35aastane tehnik Aleksander Valt kinni võeti, selgus tõde: mees oli ihuüksinda suutnud nii Toompeal kui ka selle lähiümbruses arvutu hulga kortereid tühjaks teha.

Peaasjalikult himustas ta just kalleid kasukaid, mida tatarlasele Abdullah Megedejevile edasi müüs. Too kauples turul vanavaraga.

Pärast otsimist leiti vähemalt Tõnissoni kasukad üles – küll juba nahkadeks lammutatult.