HEA SUHTLEJA: Jekaterina Bulgarina on veendunud, et modellikarjääri tegemiseks on vaja mitte ainult ilusat välimust ja pikki jalgu, vaid ka sama palju mõistust ja oskust inimestega suhelda. Kõvad pidutsejad põlevad kiiresti läbi ja on sunnitud oma kodumaale tühjade kätega tagasi minema.Foto: Galina Deinega
Inimesed
15. jaanuar 2015, 07:00

Katja: "Modellid on inimliha, mida müüakse." (24)

Katja on töötanud kunagistele tervisehädadele vaatamata mitu aastat modellina Itaalias, Kreekas ja Hiinas. Praegu on ta Prantsuse modelliagentuuri Dune Models palgal. "Saates "Eesti tippmodell" püütakse küll modellielu näidata võimalikult tõetruult, kuid tegelikkus on palju karmim ja proosalisem," teab ta oma kogemuste põhjal.

"Modelliagentuur annab 50 eurot nädalas ja sa pead sellega hakkama saama. Sul tuleb sellest rahast toitu osta, sõita casting’utele ja katta kõik muud jooksvad kulud."

Kuidas nii väikese rahaga hakkama saada?

"Modellikorteris elab korraga 5–8 neidu ja selle eest maksab agentuur, kuid pärast seda, kui sa leiad tööotsa, võetakse see summa sinu palgast maha," räägib Katja avameelselt modellielu argipäevast.

"50 protsenti palgast läheb kohe agentuurile, ülejäänud 50 protsendist läheb maha summa elukoha ja lennupiletite eest, nii et teenimisvõimalus on nullilähedane," on algajate modellide elu kõike muud kui meelakkumine.

"Modellid on lihtsalt inimliha, mida müüakse," suhtub Katja modellielukutsesse realistlikult.

Klubis meestele silmailuks

Ta ei tee saladust, et selleks, et vähese rahaga hakkama saada, sõidavad modellihakatised ühistranspordis jänest.

"Näiteks Shanghais on metroos selline inimmass, et keegi ei pane isegi tähele, et sõidad jänest. Üks minu tuttav modell jäi seal kontrolöridele vahele ja sai rahatrahvi, kuid keda see huvitab? Ta oli varsti lennuki peal ja sõitis Buenos Airesesse," ei karda modellid piletita sõidu eest trahve saada.

Teine kokkuhoidmisvõimalus on "tasuta" lõunad. "PRga tegelevad inimesed organiseerivad meile lõunaid, kus sa saad süüa nii palju, kui soovid. Vastutasuks on vaja minna õhtul ööklubisse ja olla sealsetele meesklientidele silmailuks," selgitab modell.

"Klubis eraldatakse meile tavaliselt VIP-tsoonis laud. Organisaator jälgib, et neiud ei kurameeriks ega tantsiks meestega. Kui keegi soovib siiski tutvusi soetada, jagavad nad meestele oma telefoninumbrit kas või WCsse minemise ajal ning saavad nendega hiljem, oma vabal ajal, kokku," räägib Katja.

"Õhtu korraldajad sõidutavad neiud ühe-kahe ajal öösel modellikorterisse või annavad taksoraha," hoolitsetakse selle eest, et modellid jõuaksid turvaliselt koju ja ei läheks edasi pidutsema.

"Sarnane skeem toimib spordiklubideski: saame jõusaalis käia tasuta, sest klubiomanikele on kasulik, et nende asutuses treeniksid ilusad noored naised ja meelitaks kohale rohkem mehi," selgitab Katja.

Pidutsejad saavad kinga

Oma sõnul ta lausa vihkab ööklubisid ning ei käi seal kunagi oma vabast ajast. Samas on palju selliseid neidusid, kes saabuvad välismaale Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest, naudivad ööelu ja püüavad klubidest endale mehi leida.

"Näiteks üks Ukrainast pärit neiu läks pidutsema ja kadus kolmeks päevaks. Tööandja kõnedele ei vastanud. Kui ta tuli tagasi modellikorterisse, oli tal uus iPhone ja terve hunnik ostukotte igasuguste brändiriietega – austaja oli talle kõik välja teinud. Agentuuridele selline käitumine ei meeldi, neiu saadeti otsemaid lennuki peale ja koju – adjöö!" langevad pidutsejad modellide seast kiiresti välja.

"Välismaale sattunud neiudel, keda vanemad ei jälgi, on palju ahvatlusi. On olemas kaks teed: kas sa kasutad oma mõistust ja keskendud karjäärile või lähed kergemat teed – pidutsed ja loodad kohata oma printsi. Mida rohkem modell tööl saavutab, seda suuremad ahvatlused teda ees ootavad. Tihti langetakse alkoholi ja narkootikumide küüsi."

Ta mäletab, kuidas käidi Shanghai kõige nooblimas ööklubis Mint, kus kolmapäeviti toimusid modelliõhtud.

"Ma jõudsin sealt teistest varem koju ja heitsin magama. Hommikul ärkasin kõva lärmi peale: meesmodellid, kes elasid samas korteris, lohistasid tuppa ühte imekaunist neiut, kes oli saanud narkootikumide üledoosi ja vedeles teadvusetult sellesama uhke klubi ees. Nad tõid ta koju, et ta saaks toibuda. Hommikul, kui ta ärkas, vaatas ta rahulikult ringi, otsis oma saapad üles ja läks sõna lausumata korterist välja. Ilmselt see ei olnud tal esimene kord, kui ta oli uimasteid kuritarvitanud ja selliseid juhtumeid on modellide hulgas küll ja küll," teab Katja.

Selleks, et moemaailmas läbi lüüa, peab Katja sõnul olema kindlasti korralik, töökas ja arukas.

"Üksnes ilusa näoga läbi ei löö. Casting’ule tuleb näiteks 200 neidu ja sulle antakse enda tutvustamiseks kaheksa sekundit. Selleks, et inimestele meelde jääda, tuleb olla oskuslik suhtleja. Moemaailmas loevad suhted ja mida rohkem sul neid on, seda suuremad on sinu karjäärivõimalused," teab Katja.

Õppis Taanis arhitektuuri

Tallinnas sündinud ja kasvanud Katja lõpetas siin keskkooli ning saatis vanemate soovitusel sisseastumisdokumendid Kopenhaageni ülikooli arhitektuuri erialale.

"Ma õppisin seal pool aastat ja sain aru: esiteks, nende haridustase on palju madalam kui meie oma. Ning teiseks, arhitektuur ei ole minu ala. Mind köidab pigem meedia, suhtlemine on minu jaoks tõeline kaif. Ma sõitsin rattaga terve Kopenhaageni läbi, igavlesin seal tohutult, võtsin akadeemilise puhkuse ning lõpuks lahkusin sealt. Tagasi ma sinna ei lähe," ei olnud Katja valitud erialast vaimustuses.

Küll aga loodab ta kunagi uuesti õppima minna, siis juba uuele erialale.

Sai eesti keele selgeks tantsukursustel

Katja sõnul ei olnud koolis eesti keele õpetamine kuigi heal tasemel ning selleks, et keelt selgeks saada, läks ta hoopis tantsukursustele – eesti gruppi.

"Alguses vaadati mind seal päris imelikult, et kuidas üks vene tüdruk, kes ei oska eesti keelt, siia tuli," naerab neiu.

"Kuid pärast sulandusin kollektiivi ja lihtsalt hakkasin suhtlema, nii, kuidas oskasin. Lõpuks hakkasin eesti keeles rääkima, see oli vahva!"

Kui ta sõitis hiljem välismaale modellitööd tegema, ununes keel päris kiiresti.

"Saates "Eesti tippmodell" oli mul alguses üsna keerukas hakka saada, aga õnneks piisas vähesest praktikast, et jälle eesti keeles suhtlema hakata," selgitab modell.