LAPS SAI LAPSE: Peruust pärit Lina Medina sai 1939. aastal emaks vaid viie- ja pooleaastaselt. Pildil Lina Medina poja Gerardo ja neid abistanud doktori Gerardo Zozadaga. Just keisrilõike teinud arsti järgi sai väike poiss endale nime.Foto: Erakogu
Inimesed
14. jaanuar 2015, 07:00

Arstid on arvanud, et seda ei teadnud viieaastaselt lapse saanud tüdruk isegi

SENI AVASTAMATA SALADUS: kes oli ajaloo noorima sünnitaja lapse isa? (22)

1939. aastal tuli Lima haiglasse Peruus Andidest pärit naine oma viieaastase tütrega, kellel uskus olevat kõhukasvaja, kuid selgus, et pisitüdruk on hoopis lapseootel. Arstidele lapse isast rääkides olid tema vastused ebamäärased ja vastuolulised. Hiljemgi pole ta sellest kunagi rääkinud. 

Häbelikule tütrele osutades ütles murest murtud ema, et on kindel, et laps on kurjast vaimust vaevatud, kirjutab veebiportaal Oddee. Nende koduküla šamaan öelnud samuti, et ilmselt elab lapse sees vaim või äärmisel juhul mõni kuri madu. Linaga kohtunud kirurg Geraldo Lozada oli esimesest silmapilgust peale kindel, et tüdrukul on tohutult suur kõhukasvaja. Läbivaatusel selgus aga tõde, mis vapustas nii tüdruku vanemaid, tema koduküla elanikke kui ka paljunäinud Peruu pealinna arste: pisike Lina oli kaheksandat kuud lapseootel! 

Ei mingit püha vaimu! 

Doktor Lozada võttis Lina oma hoole alla ja lasi ka teistel arstidel ta üle vaadata, et tütarlapse rasedust kinnitada. Kuid ei mingit kahtlust: Lina oli tõesti rase ja poolteist kuud hiljem, 14. mail 1939. aastal, tõi ta ilmale terve tubli poja. Lapse ilmaleaitamiseks tehti tüdrukule keisrilõige, sest tema vaagen polnud loomulikuks sünnituseks piisavalt arenenud. Lõikuse tegi Lozada ise koos oma kolleegi Busalleu’ga, anestesioloogina oli ametis doktor Colretta.

Doktor Edmundo Escomel kirjeldas Lina juhtumit pikalt Peruu meditsiiniajakirjas La Presse Medicale. Sellest artiklist selgub, et Lina rasestumine sai võimalikuks enneaegse puberteedi tõttu: tütarlapse menstruatsioon algas juba kaheksandal elukuul ja oli küllalt regulaarne. Neljandaks eluaastaks olid märkimisväärselt arenenud tema rinnad, viiendaks eluaastaks oli laienema hakanud vaagen ja tekkinud täiskasvanud naisele iseloomulik luustumine.

See artikkel lükkas ümber vahepeal ringelnud kuulujutud, et Lina on süütu neitsi, kes on rasestunud pühast vaimust. Kes aga tema lapse isa oli, sellest pole Lina kunagi sõnagi rääkinud. Doktor Escomel avaldas oma artiklis arvamust, et ta ei teadnud seda isegi, sest sel teemal rääkides olid tema vastused ebamäärased ja vastuolulised.

Lina isa küll vahistati kahtlustatuna vägistamises ja intsestis, kuid vabastati hiljem asitõendite puudumisel. Hiljem süüdistati tüdruku vägistamises tema kasuvenda, kuid ametlikult süüdi ei mõistetud kedagi. 

Elasid kui õde-venda 

Lina poeg kaalus sünnihetkel 2,7 kilo ja sai teda ilmale aidanud arsti auks nimeks Gerardo. Kümnenda eluaastani teadis poiss, et Lina on tema õde.

Gerardo kasvas täisealiseks ühegi terviseprobleemita ja elas 40aastaseks. 1979. aastal suri mees leukeemiasse.

Lina jäi pärast lapse sündi Limasse, kus Lozada hoolitses selle eest, et tüdruk ja tema poeg saaksid korraliku hariduse. Pärast kooli lõpetamist töötas Lina sekretärina Lozado praksises. Hiljem abiellus naine Ra?l Juradoga, kellega 1972. aastal sai Lina teise poja.

Praegu elab 80ndates Lina Lima vaeses piirkonnas nn väikeses Chicagos. Kõigist intervjuudest on Lina aastakümnete jooksul keeldunud. Ka Reutersile andis ta 2002. aastal eitava vastuse. 

Pettusekahtlus 

Mõistagi on paljud avaldanud arvamust, et Lina lugu on pettus – kahtlane tundub juba see, et Lina pole kunagi olnud nõus avalikkusele läbielatust rääkima.

Samas on mitu arsti kinnitanud, et see on siiski tõsilugu, tõestusmaterjali olevat kahtlemiseks liiga palju.

Avalikkusele on esitletud kaht fotot, üks neist kujutab lapseootel Linat vahetult pärast arsti juurde jõudmist. Sellel on näha paljast pisikest tüdrukut hämmastavalt arenenud rindade ja hiigelsuure kõhuga. Aasta hiljem tehtud fotol on näha doktor Lozadat, Linat ja vankris istuvat peaaegu aastast Gerardot. Peale fotode on arstide käsutuses veel hulgaliselt analüüse, raseduse ajal tehtud röntgenipilt, mis näitab selgelt Lina kõhus kasvava lapse luustikku ja veel hulk pildimaterjali Lina rasedusest ning ajast vahetult pärast lapse sündi.

Ka enneaegne puberteet sellises vanuses pole midagi ennekuulmatut: alla viieaastatel esineb seda küll väga harva, aga vahel tuleb siiski ette.

Küll aga on tänaseks päevaks peaaegu olematuks muutunud olukorrad, kus nii väike laps saaks rasestuda: näiteks kasutatakse enneaegse puberteedi puhul hormoonravi, et puberteeti edasi lükata. 

Naine sünnitas 69 last

  • Elizabeth Anne Buttle’i käes on aga pikima rasedustevahelise aja rekord: tema esimene laps, tütar Belinda, sündis 19. mail 1956. aastal ja poeg Joseph 20. novembril 1997. aastal. Laste vanusevaheks tuli 41 aastat ja 185 päeva. Proua Buttle oli poega ilmale tuues 60aastane.
  • Dokumenteeritult kõige lasterikkam naine on üks Vene ema, kes aastatel 1725.–1765. aastani tõi 27 rasedusega ilmale 69 last: 16 korda kaksikud, seitse korda kolmikud ja neli korda nelikuid. Teadaolevalt elasid 67 last üle vähemalt väikelapseea.
  • Maailma vanim sünnitaja on hindu Rajo Devi Lohan, kes oli oma tänaseks seitsmeaastase tütre sünnihetkel 69aastane. Naine rasestus tänu kunstlikule viljastamisele ja see oli tema esimene laps.
  • End väga mitme lapse ema ja näitleja Angelina Jolie sarnaseks opereerida lasknud Nadya Suleman hoiab maailmarekordit tõsiasjaga, et tõi 2009. aasta 26. jaanuaril ilmale kaheksa last: kuus tüdrukut ja kaks poissi. Lapsed on kehavälise viljastamise tulemus ja sündisid keisrilõikega ning tõid oma emale hiljem ülemaailmse tuntuse nende elust pajatavale tõsielusarjaga. 

Allikas: oddee.com