POLE VIGA: «Eesti laulu» produtsent Heidy Purga ütleb, et võistlusele on alati saadetud lugusid, mis etteantud kolmest minutist pikemad. Korraldajatele on oluline vaid see, et telesaates oleksid laulud õiges pikkuses. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
13. jaanuar 2015, 07:00

Purga: et mõni "Eesti laulu" lugu on lubatust pikem, pole probleem (18)

"Pikemaid lugusid kui kolm minutit on meile saadetud läbi aastate," vastab lauluvõistluse "Eesti laul" produtsent Heidy Purga pärimisele, miks on poolfinalistide hulka sattunud lauludest terve neljandik lubatust pikemad.

"Eesti laulu" reglement ütleb, et võistlusele saadetud lugusid ei tohi olla avalikult esitatud enne 1. septembrit 2014, laulu sõnad ja muusika peavad olema algupärased ning laulu maksimumpikkus on 3 minutit. Kuidagi on aga juhtunud nii, et 20 poolfinaali pääsenud loost viis ületavad etteantud maksimumpikkuse.

Karl-Erik Taukari lugu on näiteks 3 minutit ja 28 sekundit pikk, Miina Rikka laul ületab etteantud piiri 2 sekundiga, ansambli Bluestocking võistluslugu on 9 sekundit üle aja, NimmerSchmidt on üle läinud 10 sekundiga, ansambel Wilhelm laulab aga lausa 4 minutit ja 24 sekundit ehk ületab etteantud normi peaaegu poolteise minutiga.

"Laulu pikkus on paika pandud rahvusvahelise Eurovisioni lauluvõistluse reeglistikus," ütleb "Eesti laulu" produtsent Heidy Purga. "Samas on ka võistlust kajastavatel muusikakogumikel pikemaid laule kui kolm minutit."

Purga sõnul kõlavad praegu raadiotes laulude eri versioonid. "Meile on oluline vaid see, et telesaates on laulu pikkus kolm minutit."

"Eesti laulu" vana kala ja Eestit Eurovisionilgi esitanud Robin Juhkental, kes astub I poolfinaalis võistlustulle oma ansambliga The Big Bangers, ütleb, et nemad kirjutasid oma laulu "Trouble" spetsiaalselt võistluse tarbeks. "Ja muidugi jälgisime seejuures etteantud pikkust, see on aastatepikkune formaat," ütleb ta. "Salm-refrään-salm-refrään ja mingisugune vaheosa on selline klassikaline ülesehitus. Kui oleks olnud lihtsalt oma plaadi lugu, oleksime ehk sinna lisanud ka mõne soolo, aga kuna see sai just konkursi jaoks välja mõeldud, tegime sellise."

Kolme minuti sisse jäämine on noormehe sõnul pigem kerge ülesanne. "See on tavaline poploo valem – alates biitlitest tänapäevani välja. Väga palju pikemaid lugusid ei tasugi teha," arvab ta.

Seda, et "Eesti laulu" kodulehel avaldatud lugude seas on laule, mis ületavad lubatud piiri, Robin ebaõiglaseks ei pea – lihtsalt on tehtud nii, et konkursile on saadetud reegleid arvestav lühem versioon, fännidele kuulamiseks avaldatud pikem.

"Me ise mõtlesime teha ka kaks versiooni, aga kuna meid on bändis üheksa, siis ei õnnestunud meil stuudios väga kaua aega veeta. Tahtsime küll sinna juurde panna ühe kitarrisoolo," räägib Robin, et sel juhul oleks ilmdselt ka nende lugu pikemaks veninud.

"Ma ei t eagi, kui paljud kirjutavad loo just "Eesti laulu" jaoks. Meie küll tegime spetsiaalselt selleks, aga paljud vaatavad oma plaadimaterjalist või avaldatud lugudest, mis klapib tähtajaga ja saadavad neist võistlusele ühe säravama teose."