KAS TÕESTI POP? Kõrsikute (üks lauljaid, Andrus Albrecht ehk Bonzo) teatrimuusikal põhinev «Mina olin veel väikene» kandideerib tänavu aasta popalbumi kategoorias.Foto: Aldo Luud
Inimesed
9. jaanuar 2015, 07:00

"Kui auhinnakategooria määramisel hätta jääme, küsime nõu artistilt!" (1)

Kuidas näeb välja Eesti muusikaauhindade hääletamine ja kategooriate määramine?

"Kandidaadid selguvad kahevoorulise žüriihääletuse käigus, millest moodustub pingerida. Edetabeli parimad ongi nominendid, kellest omakorda hääletuse parim on võitja," selgitab Eesti muusikaauhindade hindamise põhimõtteid ja telgitaguseid Reno Hekkonens, tänavuse konkursi avalike suhete juht.

Nii mõnigi on imestanud, kus peitub Eesti muusikaauhindade jagamisel loogika. Miks on näiteks Kõrsikute teatrimuusika plaat "Mina olin veel väikene" paigutatud aasta popalbumi kategooriasse koos folki viljeleva kollektiivi Curly Stringsiga? Ei ole ju kummagi artisti looming selline, mida argiteadvus kohe popmuusikaga seostaks.

"Albumid paneb esmalt kategooriasse Eesti Fonogrammitootjate Ühing selle järgi, kuhu antud plaat võiks sobida," selgitab Hekkonens. Abiks on muusikaeksperdid.

"Ja kui jääme hätta, küsime artistilt endalt." Tänavu helistati näiteks Vaiko Eplikule ja Jarek Kasarile ehk Chalice’ile.

Oma kahe albumiga – "7 ehk Nõgesed" ja "Nelgid" – kanideerib Eplik viies klassis: aasta album, aasta parim laul, aasta mees­artist, aasta alternatiiv-/indiealbum ja aasta popalbum. Kasaril on kaks nominatsiooni: aasta alternatiiv-/indiealbumi ja aasta meesartisti kategoorias albumi "Liiga palju viiuleid" eest.

Ühingu hääletussüsteemi sisestatud kandidaatide nimekiri on soovituslik ja žürii saab teha ettepanekuid igas kategoorias. "140liikmelise žürii hääletuse tulemusel said Curly Strings ja Kõrsikud popkategooria nominentideks."

Tähtajad võivad muutuda

Teine muutus seekordsel auhinnajagamisel: mõni kategooria on kaotatud või liidetud. Näiteks on tänavu üheskoos etno/folk ja rahvalik muusika.

"See oleneb peamiselt sellest, millist muusikat aastaga on välja antud. Eelmisel aastal otsustati teha eraldi rahvaliku muusika kategooria, sest selles žanris oli avaldatud palju albumeid. Tänavu otsustasime need liita," seletab Hekkonens.

Auhinnatseremoonia korraldatakse 15. jaanuaril, hindamisele tulev looming peab olema avaldatud kalendriaastal ehk 1. jaanuarist 31. detsembrini. Samas on olnud kuulda, et näiteks 22. detsembril esitatud albumit enam kaalumisele ei võetud.

"Sel korral algas hääletus tõepoolest juba detsembris," selgitab Hekkonens. "Albumi lisamine hääletuse hetkel ei oleks hea lahendus, sest osa žüriiliikmeid on oma hääle juba andnud. Seetõttu anname neile, kes andsid albumi välja aasta viimastel päevadel, võimaluse kandideerida järgmisel aastal."

Hekkonens ütleb, et tänavu korraldati võistlus esimest korda nii vara.

"Meie soov on tunnustada artiste kohe aasta alguses. Juhul, kui jääme ka edaspidi nii varase aja juurde, kaalume ka albumite väljaandmise aja reeglite muutmist."

Mida vastab ta kriitikale, nagu jõuaksid pärjatute sekka igal aastal ühed ja samad inimesed? "Eks vandenõuteooriaid on esitatud kogu aeg. Põhjuseks on see, et hea album võib läbi lüüa mitmes kategoorias. Näiteks hea popiplaat võib tuua peale aasta popalbumi auhinna ka aasta ansambli ja omakorda aasta albumi auhinna.

Ja veelgi – sellel plaadil olev lugu võib võita parima laulu kategoorias. Kui on tehtud ka hea video, siis võimalused suurenevad veelgi."

Curly Strings: "Folk ongi pop!"

Ansambel Curly Strings kandideerib aasta popalbumi kategoorias, kuigi tegelikult võiks arvata, et nad liigituvad puhtalt folkmuusikakollektiiviks.

Bändiliikmed Eeva ja Villu Talsi arvavad, et sobivad mõlemasse – nii pop- kui ka folkalbumi kategooriasse.

"Tänapäevamuusikas on pigem reegel kui erand see, et ansamblid on laia muusikalise silmaringiga ja nende looming on mõjutatud mitmest muusikastiilist. Seepärast on neid ansambleid keeruline kategooriatesse paigutada. Popmuusika on ju peavoolu muusika – muusika, mis on praegu populaarne.

Ja loomulikult on meil ekstra hea meel olla nomineeritud just selles kategoorias, aga ka kõigis teistes kategooriates. Folk ongi pop!" ütlevad nad.