HOBIMODELL: Aastaid modellikoolis käinud Elisa tegutseb nüüd hobimodellina Laura Kõrgemäe ja Kerstin Koorti uues agentuuris Invidia. Kooli näitering on temasse süstinud ka näitlemispisiku ja hea meelega teeks ta kaasa mõnes seriaalis. Esikohal on Elisa elus siiski muusika.Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
9. jaanuar 2015, 07:00

17aastane Elisa Kolk võistleb "Eesti laulul", kus laulab õnnetust armastusest

Noore lauljatari koostöö Kristjan Kasearu ja Uku Suvistega algas roosist, mille Kasearu just talle kinkis (9)

Nii Kristjan Kasearu kui ka Uku Suvistega tutvus noor laulja Elisa Kolk aasta tagasi naistepäeval, kui koosseis "Kaks ja pool meest" ehk Kristjan, Uku ja laulupoiss Jaagup Tuisk Tartus Lõunakeskuses tasuta kontserdi andsid. Nüüdseks on Kristjan Kasearu kehastanud Elisa tantsuloo "L.O.V.E." romantilises muusikavideos neiu armastatut ja Uku Suviste osales Elisa "Eesti laulu" võistlusloo "Superlove" salvestusel.

"Naistepäeva kontserdi puhul valisid Uku ja Kristjan rahva seast neiud, kellele andsid roosi. Kristjan valis just minu. Olin küll üsna lava lähedal, aga imestan siiamaani, et just mina lille sain, sest seal oli tõeliselt suur mass inimesi," meenutab Elisa Kolk (17) mullust naistepäeva.

"See oli väga armas. No millisele naisele ei meeldiks, kui selline kena ja super hea häälega mees just talle laulab!"

Kontserdi järel astus Kristjan talle ligi juttu ajama, mis läks muusikale ja vasttutvunud vahetasid kontaktid.

Kui Elisa otsis mõni kuu hiljem oma uue laulu videosse tõmmut, mitte-eestiliku välimusega noormeest, oli Kristjan rõõmuga nõus kaasa lööma.

"Ta suunas mind nii laulu kui ka video poole pealt. Me ei plaaninud üldse Kristjani häält seal kasutada, aga ta kuulas seda lugu ja arvas, et meeshääl muudaks selle võimsamaks. Ta oli ka kohe nõus seda ise laulma. Videos andis ta nõu, kuidas ma võiksin paremini kaamerasse jääda," räägib lauljatar.

Ka Ukuga sõlmis Elisa esimese tutvuse pärast saatuslikku "Kahe ja poole mehe" Lõunakeskuse kontserti. "Mu nimi jäi talle tookord juba meelde. Edasi on meid sidunud see, et tema naine, Sandra Daškova, on minu sõbranna, me tegeleme mõlemad modellindusega.

Pärast seda, kui me koos Lennusadamas merepäevadel esinesime, oleme Ukuga päris palju suhelnud. Ta on üks parimaid pianiste, keda ma tean, ja ilmselt ka minu lemmikmeeslaulja Eestis," räägib ta.

Uku Suviste mängib klaverit ja laulab tausta Elisa loo "Superlove" salvestisel, mille too saatis "Eesti laulu" konkursile, kuid poolfinaalis Ukut koos Elisaga laval ei näe, sest noormees on sel ajal välismaal.

"Jätan võistluskoosseisu veel saladuseks, aga meil on laval kõik kuus kohta täidetud. Kõik on taustalauljad, üks neist mängib klaverit ka. Eestlased teavad kindlasti neid lauljaid," kruvib Elisa põnevust. Ta on endale võistluseks disaininud kaks kleiti, mille õmbleb tema ema.

"Kui me edasi saaks, jääks väga vähe aega finaaliks valmistuda. Kõik peab olema läbi mõeldud. Ilus kleit ei lähe kunagi raisku," leiab lauljatar.

Pole sügavat armastust veel kogenud

"Eesti laulu" võistlusloos "Superlove" laulab Elisa valusast lahkuminekust. Ta tunnistab samas, et pole tegelikult veel kogenud tunnet, mida julgeks nimetada tõeliseks armastuseks.

"Ega suhete pool ole minu elus päris puudu olnud, aga pikaajalist sügavat armastust ei ole ma veel kogenud. Ma arvan, et laval tuleb ennast lihtsalt laulu sisse viia ja ette kujutada, et see on läbi elatud. Samas ei räägi see laul minu jaoks ainult õnnetust armastusest, vaid pigem sellest, kuidas mis tahes raskes olukorras tugevaks jääda," arutleb Tartu keskkoolineiu Elisa, kes usub, et suudab Vahur Valgmaa kirjutatud lugu "Superlove" kuu aja pärast "Eesti laulu" poolfinaalis veenvalt esitada.

"Mind on alati paelunud nukramad ja melanhoolsemad lood, mis lähevad mulle kohe hinge," tunnistab ta.

Austraalias elavale DJ-le ja muusikaprodutsendile Vahur Valgmaale, kes on teinud koostööd Nexuse, Koit Toome, Rolf Roosalu ja Artjom Savitskiga, jäi Elisa silma nelja aasta eest.

"Mul oli sel ajal juba mingeid salvestisi internetis üleval. Kuidagi ta mind avastas ja me hakkasime Facebookis kirjutama. Siis lasi ta mul Skype’is endale ette laulda," meenutab lauljatar.

Valgmaa kirjutas talle 2013. aastal välja tulnud laulu "Lihtsuses peitub võlujõud" ning miksis ja masterdas mullu Elisa sõnadega ja Anterro Ahoneni muusikaga suveloo "L.O.V.E.", milles lõi kaasa ka Kristjan Kasearu.

"Nüüd tuli Vahuril idee, et ma võiksin proovida "Superlove’i" laulda, ja talle meeldis see, mis ta kuulis.

Kui mõned muusikud ütlevad, et nad saatsid loo konkursile lihtsalt vaatamaks, mis saab, siis meil oli juba septembrist peale, kui me salvestama hakkasime, kindel plaan, et me teemegi selle loo just "Eesti laulu" jaoks ja lähtudes Eurovisioni žanrist," räägib Elisa.

Lasteaias öeldi: see laps tuleb laulma panna

Noorest east hoolimata on Elisal kolme viimase aasta peale ette näidata kümme singlit, millest kolme muusika on ta kirjutanud ise. Laule proovis ta luua juba kaheksa–üheksa-aastaselt, esimest korda salvestas ta omakirjutatud laulu 13aastaselt. "Sellest ajast, kui ma väiksena laulma hakkasin, on mul olnud silme ees üks siht – saada lauljaks. Muud mõtet pole mul kunagi olnudki," tõdeb Elisa.

"Vaatasime hiljuti perega vanu videoid, kus ma olin kahe–kolmene ja laulsin mingeid Pipi laule. Ema räägib alati, et juba lasteaias öeldi: see laps tuleb laulma panna. Aga ma tahtsin ise ka väga muusikakooli minna. Vanemad ei ole pidanud mind sundima," kinnitab ta.

Kevadel lõpetab ta Tartu I muusikakoolis klassikalise laulu eriala.

"Ooperi- ja muusikalilaulmine ning poplaul on täiesti erinevad asjad, aga kasu on sellest kindlasti, näiteks võhma, kopsumahu ja hääle kontrollimise poolest," arvab Elisa, kes plaanib jätkata popmuusikarajal. Eeskujuks seab ta Beyoncé glamuuri, naiselikkust ja võimsat vokaali, aga ka Lady Gaga hullumeelsust.

"Mu imago on muutumas ja arvan, et seda stiili, mille peale ma jään, olen ma alles avastamas."

Tulevikuks on Tartu Tamme gümnaasiumi 11. klassis õppiv Elisa seadnud suured sihid:

"Ma ei ole kindlasti see laulja, kes jääbki Eestisse. Tahaks kogu aeg kuhugi ülespoole liikuda. Siin on väga armas ja tore, aga ma tunnen, et kui siin mingid asjad ära teha, siis ei liigu enam edasi. Ühel hetkel on kõik esinemispaigad läbi käidud ja seal ühtesid ja samu laule esitatud. Tunnen, et ühte kohta püsimajäämine pole mulle."

Pärast keskkooli tahab ta end sisse seada Austraalias või Ameerikas.

2014 andis tuule tiibadesse

Möödunud aasta oli Elisale märgiline. Tulid suured esinemised Vabaduse väljakul Tallinna tudengipäevade öölaulupeol koos Ivo Linna ja Karl-Erik Taukariga ning Lennusadamas Tallinna merepäevadel Uku Suviste, Nele-Liis Vaiksoo ja veel mitme tuntud artisti kõrval, samuti valmis tema esimene muusikavideo koos Kristjan Kasearuga ja suvest asus ühes kitarrist Mart Abroga andma akustilisi kontserte.

"Arvan, et selle taga on endasse uskumine. Mäletan, kuidas ma ütlesin 2013. aasta lõpus oma vanematele ja sõpradele, et vaadake, nüüd ma teen ja saavutan. Selle aasta taga on palju tööd ja vaeva. Mul tuli leida kitarrist, kontserdikava kokku panna ja esinemiskohad leida.

Tegin seda täiesti üksi, kelleltki nõu küsimata. Arvan, et sain hästi hakkama ja mind võeti soojalt vastu. Kui mul oli esinemine restoranis Chicago, tuli üks mees pärast kontserti koos oma naisega mind tänama ja ütles, et neil ei ole ilusamat õhtut olnud," meenutab Elisa heldimusega.

Peamiselt astub ta üles sohvabaarides. Repertuaaris on peale ta enda lugude tuntud pophittide kaverid.

Alaealisena klubides: "Esineja on esineja!"

See, et Elisa Kolk esineb alaealisena publikule, kes tema kontserdi kõrvale alkohoolseid jooke naudib, ei pane teda ennast kummaliselt tundma. Vanemadki ei valuta tütre pärast südant.

"Minu jaoks ei ole midagi häirivat ja kõrvalt ei ole ka midagi öeldud. Üle-eelmisel aastal oli mul päris palju öiseid klubiesinemisi pidudel, kuhu alla 18- või 21aastased ei pääsenud. Aga esineja jaoks on see teine asi kui publikul, esineja on lihtsalt esineja, vahet ei ole," kehitab Elisa õlgu ja kinnitab:

"Vanemad on kõige suhtes väga toetavad. Ema on mind pea igal kontserdil vaatamas, kuigi ta on kõik kavad ära näinud ja lood on tal ilmselt peas."

Ka kindlad sõbrad on alati nõus tema esinemiste pärast teise linna kaasa sõitma.