KÕIGE VINGEM TEGIJA: Ansambel ­Terminaator on aastate jooksul ­kõige enam kordi figureerinud ­«Aastahiti» esikümnes. Peale Terminaatori on kaks esikohta suutnud napsata ka Smilers, Koit Toome, Tanel Padar & The Sun ning ansambel Nexus. Foto: KRISTJAN LEPP
Inimesed
8. jaanuar 2015, 07:00

Jaagup Kreem: üksnes silmakirjalikud muusikud ütlevad, et ei jälgi edetabeleid ja auhinnad ei huvita (5)

"Meie töö juures on tore, kui sind aeg-ajalt tunnustatakse, meeles peetakse ja hästi öeldakse. Muusikud, kes ütlevad, et ei jälgi edetabeleid või neid auhinnad ei huvita, on silmakirjalikud," räägib ansambli Terminaator solist Jaagup Kreem.

Äsja tähistas 20. sünnipäeva Raadio 2-e projekt "Aastahitt" – Eesti üks suuremaid muusikaküsitlusi, mille tulemusena sünnib mahukas edetabel. Läbi aastate üks edukamaid bände selles edetabelis on olnud Terminaator – nad on kaks korda hääletuse võitnud ning pääsenud vähemalt ühe looga esikümnesse tervelt 13 aastal.

Termika kandades trügivad ansambel Smilers ja Koit Toome, viimane muu hulgas ka erinevates koosseisudes (näiteks Getter Jaaniga duetti lauldes ja ansamblis Code One).

"Juulikuu lume" tee tippu

Jaagup Kreem ütleb, et kuna Eestis kiputakse pigem irisema ja halvustama, siis on väga tore, kui aeg-ajalt oma laule edetabeleist leiab.

"Muusika loomine ja bänditegemine võib ju tunduda küll selline, et inimesed ei tee päevad läbi midagi, aga tegelikult käib tõsine stuudio- ja loometöö. Mina ei ole see mees, kes suudab päevas 2-3 lugu pastakast välja imeda, pean kirjutamiseks enne ikka midagi läbi elama."

Suure töö eest auhindade ja tunnustuse jagamine on Jaagupi arvates väga tähtis.

"Kui kuuled, et oled kuskil edetabelis ja veel üsna kõrgel kohal, on hea meel. Kõige suurem aitäh tehtud töö eest ongi see, kui kuulajad meie loo poolt hääletavad."

Peale selle, et Terminaator on "Aastahiti" 20 aasta jooksul enim esikümnes figureerinud, maandus nende 1995. aasta võiduloo "Juulikuu lumi" uusversioon esikümne hulka ka aastal 2007.

"Tegelikult valmis see laul mingil kujul juba aastal 1991 või 1992. Kui ma selle toona siis proovi viisin, ütlesid bändimehed, et niisugust lugu me küll tegema ei hakka ja see jäi riiulisse," meenutab Jaagup. Kui bändiga liitus Elmar Liitmaa, nõudis too, et Jaagup kraamiks uue plaadi tarbeks sahtlipõhjast välja kõik lood, mis tal olemas – et vaatame, kas millestki saab asja.

"1994. aastal tulin "Juulikuu lumega" uuesti välja ja Elmar tegi sinna geniaalse kitarririffi. 50 protsenti loo edust läheb just selle arvele."

2007. aastal tehti siis "Juulikuu lumest" uusversioon ning filmiti loole video. "Ühel hetkel tundus, et enam ei jaksa seda niimoodi mängida, nagu ta oli," põhjendab Jaagup.

Termikate teine legendaarne võidulugu, 2002. aastal sündinud "Romula", on Jaagupi teada bändi ajaloos kõige kiiremini valminud tekstiga laul.

"Ma sõitsin Raplast, kus Elmar sel ajal elas, Tallinna ja ta andis mulle tee peale kaasa ühe demo. Tahtis, et ma kuulaksin, kas sellest saab asja," räägib Jaagup, et muusika oli otsast lõpuni valmis, kuid sõnu polnud. "Teel jätsin auto seisma, kirjutasin kabanossipaberi peale mingid read üles ja kui Tallinna jõudsin, oli tekst otsast lõpuni valmis."

Raadio 2 aasta hiti võitja selgitatakse rahvahääletuse teel ning moodsal ajal korraldavad muusikud sotsiaalmeedias kõiksugu kampaaniaid ja üleskutseid, et ärgitada oma fänne hääletama.

"Olen seda ka tähele pannud," ütleb Jaagup, kes isegi saanud teistelt muusikutelt kutseid nende poolt hääletada. "Ma olen kukalt kratsinud ja mõelnud, et miks nad seda mulle saadavad. Ma ei tea, miks meie seda ei tee. Mulle tundub, et see on kuidagi kohatu – kui inimesed pole meid enne tähele pannud, siis on natuke imelik öelda, et meil tuli plaat ja palun hääletage."

Samas tõdeb Jaagup, et ju see tänapäeval nii käibki. "Noorema generatsiooni muusikud viitsivad end promoda Twitteris, Facebookis ja Instagramis. Ju me oleme nii vana kooli mehed, et ei viitsi ise oma saba kergitada," naerab Jaagup.

Idee tuli peatoimetajalt

"1990ndate alguses olid raadiojaamad väga palju muutunud, igasugu saateid tuli teha ja välja mõelda ning aasta hiti valimine oli lihtsalt üks paljudest ideedest," räägib Raadio 2 toonane peatoimetaja Avo Raup. Kuidagi tekkis Avol ja saatejuht Mihkel Raual mõte korraldada kuulajate seas küsitlus, milline oli 1994. aasta popim laul. Saade oli eetris 30. detsembril, algas hilja ning lõppes kella kolme paiku öösel.

Esimene Raadio 2 aasta hitt oli Ummamuudu "Kõnõtraat". Raup tõdeb, et aasta hiti menule ja nüüdsele eakusele mõeldes rind päris uhkusest kummi ei lähe, kuid teatud imestust tekitab praegune sünnipäev küll. "Naljakas on mõelda, et kui me selle 20 aastat tagasi välja mõtlesime, saatsid inimesed veel kirju ja postkaarte," muigab ta. "Meil oli siis palju abilisi, kes kõik kirjad üle lugesid ja edetabeli kokku panid. Väga paljud inimesed meie toimetusest osalesid selles," meenutab Raup.

Viimasele, 2014. aasta edetabelile mõeldes on tal hea meel, et seekord olid kõik esikümnelood eestikeelsed.

"See on mu meelest õige ja loogiline," ütleb Raup.

Aastal 1996 ei teatud, kas Smilers on välismaa või Eesti bänd

"Kui ansambel Smilers 1996. aastal esimest korda tabelisse tuli, oli segadus suur – pooled hääletasid Smilersi Eesti, pooled välismaa looks," meenutab "Aastahiti" saate juht Erik Morna .

"Eestist oli bändis ainult Hendrik Sal-Saller, teised liikmed olid soomlased. Oli võimalus, et lugu pääseb mõlemasse tabelisse, Eesti omas natuke kõrgemale kohale. Meie siis mõtlesime, mida teeme ja võtsime endale vabaduse otsustada: ­Smilers on Eesti bänd. Mõne aasta pärast olid bändis soomlased eestlastega asendatud, ehk – pakkusime õigesti.

Paljude hääletajate suhtes oli see ehk ülekohtune, aga me liitsime hääled kokku ikka."

Muide praegu, kui hääletus käib veebis, on sellest osavõtjaid umbes sama palju kui küsitluse ja saate algusaegadel.

"Praegu on osalejaid stabiilselt 5000–6000, aga vahepeal, kui meie partneriks oli rate.ee, käis see ära lausa kõrgustes: hääletas üle 20 000 inimese." Morna meenutab, et on mitu korda teinud häälte ülelugemise tööd. "See võttis kõvasti kauem aega, kui praegu. Kui aastas saadeti meile umbes 10 000 kirja, siis kolmandik sellest tuli viimasel päeval. 24 tunni jooksul 3000 kirja andmete arvutisse kandmine on täiesti tehtav."

Aastahiti hääletustulemus tehakse teatavaks kaheksatunnises maratonraadiosaates. "Sellise pinge juures tuleb juba algusest peale natuke rahulikumalt asja võtta," ütleb saatejuht Morna, et tegelikult pole saate pikkus just ületamatu väljakutse.

"Kuna selle pingega voolavad veres teatud kemikaalid, siis pissi- ega suitsupauside järele eriti vajadust ei tekigi. Ainult paar korda saate jooksul," muigab Morna.