Foto: Laura Oks
Inimesed
8. jaanuar 2015, 07:00

Madis Kolk: hiinlased teavad hästi Paavo Järvit!

"Hiinlaste puhul hämmastab nende alatine valmisolek kaasa elada. Näiteks kui Rein Rannap andis Pekingis klaverikontserdi, pidi ta pärast ligi kolmveerand tundi autogramme jagama, kolmsada inimest olid järjekorras ja ootasid," kirjeldab kauge maa kogemusi muusikaprodutsent Madis Kolk , kes võitis eile välisministeeriumi kultuuripreemia.

Möödunud aastal suurejoonelise Balti riikide muusikute ühis­tuuri Hiinas korraldamisel kaasa löönud Madis Kolk teab, kuidas kaugel maal publiku südant võita: tuleb tabada nende häälestust ja vaimu. "Midagi, mis resoneeriks hiinlaste hingekeeltega." Julged värvid, reljeefne emotsionaalsus ja tuntud klassika – nendega lähed Hiinas Kolgi sõnul alati kindla peale. "Hästi oluline on seegi, et oleks tuntud nimi," lisab ta.

Eestlastest ollakse sealmaal kuulnud näiteks dirigentidest Järvidest. "Muidugi vaid muusikateadlikumad inimesed," täpsustab Kolk. Hiina ringreisil osalesid Eesti muusikutest ja heliloojatest Rein Rannap, tšellokvartett C-Jam, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ning Arsise kellade ansambel.

Välisministeerium tunnustas oma 2014. aasta kultuuripreemiaga ka Tallinn Music Weeki eestvedajat Helen Sildnat ja Eesti Kunstimuuseumi peadirektorit Sirje Helmet.