Foto: Vabariigi presidendi kantselei
Inimesed
8. jaanuar 2015, 07:00

Setude Obinitsast sai soome-ugri kultuuripealinn (9)

President Toomas Hendrik Ilves sõitis eile Setumaale, kus Obinitsa – vana setu küla Eesti serval – astus soome-ugri selle aasta kultuuripealinna seisusesse.

"Setumaa on vaimult suur paik siin kahe ilma veerel," kinnitas riigipea. Mullu oli esimesena soome-ugri kultuuripealinnaks Bõgõ küla Udmurtias. Nüüd kandideerisid koos Obinitsaga 25 miljoni soome-ugrilase pealinnaks ka Veszprémi linn Ungaris ja Vuokkiniemi küla Venemaa Karjalas.

"Meie setude pühendumus ja sitkus on otsekui teejuht, kuidas hoida oma eripalgelist kultuuri, ka üle raskete aegade ja paratamatute muutuste. Erilisuse hoidmine, näiteks UNESCO kultuuripärandisse kantud setu leelo, hoiab rikkamana kogu maailma," rääkis president Ilves soome-ugri kultuuripealinna avamisel Obinitsas.

"Vabad ja demokraatlikud ühiskonnad peavad vajalikuks ning julgevad toetada väikeste ja eriilmeliste kultuuride säilimiseks sisuliselt olulisi projekte." Setude ülemsootska Annela Laaneots mainis, et kultuuripealinna staatus on setudele viimastel aastakümnetel üks tähtsamaid asju.