HELEN ADAMSONIL ON KOOLIKIUS ENDISELT MEELES: «Olen ammu andestanud, aga kahjuks ei unusta ma ilmselt neid valusaid tundeid kunagi.»Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
7. jaanuar 2015, 07:00

Lauljatar on hädas laimavate kuulujuttude levitajaga

Helen Adamson: nüüd püütakse hoopis minust koolikiusajat teha! (92)

"Minuni on jõudnud erinevaid kanaleid pidi signaale, et keegi levitab järjekindlalt minu ja ka mu lähedaste kohta laimu. Sain kirja minu jaoks täiesti võõralt inimeselt, milles oli konkreetne süüdistus," räägib lauljatar Helen Adamson, keda koolis kiusati ning kes nüüd ise koolikiusamise vastaseid loenguid peab.

Helen sai umbes nädala eest oma Facebooki postkasti kirja, kus talle täiesti võõras inimene väitis, justkui oleks lauljatar hoopis ise koolis kiusaja olnud. "Ma olen püüdnud taolisi kommentaare mitte tõsiselt võtta, kuid kuna ta ei ole mind kunagi näinud ega minuga kokku puutunud, pidasin vajalikuks reageerida," ütleb Helen.

"Kuigi me pole tuttavad, paistab ta teadvat rohkem kui mina, sest tema saadetud kirjas on vägagi konkreetne ja tõsine süüdistus," tunnistab lauljatar, kes oli selle pärast ühtaegu üllatunud ja kurb.

"Vaatasin, kes on meie ühised tuttavad ning üks tema sõpradest ongi minu tuttav. Olen pärit pisikesest maakohast ja külajutud jõuavad mingil hetkel ikka ringiga minuni. Seega tean, et seesama inimene on rääkinud minu kohta veidike muudetud kujul ka kodukandis sarnast juttu, justkui oleksin ma koos vanemate klasside tüdrukutega koolis teisi kiusanud."

Helen kinnitab, et tal oli tollal vaid üks vanem sõbranna (kes on praegugi tema parim sõbranna), kes ei ole koos temaga ega ka temata kedagi kiusanud.

Halvasti ütlemine pole lahendus

"Vastasin kirjasaatjale, soovisin ta igapäevaellu rohkem positiivsust ning jagasin kogu selle teema osas oma mõtteid ja tundeid Facebooki sõpradega," ütleb Helen, kuidas ta olukorra lahendas.

Lauljatar on varem ajakirjanduses rääkinud, et teda narriti kooliajal nöbinina pärast seaninaks ning tögati ka seetõttu, et ta oli pärit vaesest perest ja kandis kehvemaid riideid. Ja väide, et ta narris keskkoolis teisi viletsa riietuse pärast, on tema jaoks seetõttu kõige absurdsem. "Kandsin kogu 10. klassi enda õmmeldud pükse, mis lõpuks suurest kulumisest tagumiku pealt katki kärisesid. Oma esimese disaineri loodud rõivaeseme ostsin alles viis aastat tagasi."

Helen lausub, et pole kunagi varjanud seda, et vanemaks saades ja enesekindlamaks muutudes ütles temagi teistele teravalt, kuid toonitab, et teab nüüd, et see ei ole lahendus.

"Mul on selle pärast endiselt siiralt kahju, aga tol hetkel tundus see ainus viis, kuidas vastata sellele, mida oli mullegi tehtud. Minu toonane taluvusepiir oli ületatud ning see oligi tagajärjeks. Ma olen kindel, et see ei olnud õige lahendus, aga kahjuks ei saa ma 15 aasta tagusele, alaväärsuskompleksides endale enam ka paremat ja õigemat lahendust soovitada. Kahjuks ei muuda see olematuks fakti, et mind narriti ning kui negatiivselt kogu see kiusamise periood minu eneseteadvust ja tundeid mõjutas."

Siiani ei unusta Heleni pere ega lähedased seda, et tüdruk kaalus tol ajal oma 165sentimeetrise pikkuse juures vaid 45 kilogrammi, kuid arvas siiski, et on paks ja kole.

Lauljatar ütleb ometi, et ei soovi kellelegi näpuga näidata ega vanu haavu lahti kiskuda. "Olen ammu andestanud, aga kahjuks ei unusta ma ilmselt neid valusaid tundeid kunagi."

Seda, miks keegi peaks alusetuid kuulujutte levitama (kommentaare, et tegelikult oli Helen koolis kiusaja, leiab vast iga temast kirjutatud artikli all), võib ta vaid oletada. "On see siis kibestumus, kadedus või muu selline tunne."

Helen rääkis oma läbielamistest selleks, et praegustel kiusatavatel oleks lihtsam ja nii-öelda katkisi inimesi oleks vähem. Seetõttu alustati ka üle-eestilist koolikiusamise vastast loengusarja "Ei kiusamisele!", kus teiste hulgas löövad kaasa ka muusik Margus Vaher, lehepillipoiss Erki-Andres Nuut ja Tenfold Rabbiti trummar Oliver Rõõmus.

Lapsi julgustati oma lugusid jagama

"Lastele räägime me just nimelt ka seda, et enda eest peab seisma, aga seda ei pea tegema vastates kiusajatele samaga – nagu tegin mina ja kahjuks paljud teisedki. Soovitame neile teisi lahendusi, mis ei tee kellelegi haiget, vaid aitavad probleemi lahendada."

Loengusari on olnud edukas – tänavu on kohtutud 1500 õpilasega ja uuel aastal plaanitakse jõuda vähemalt 5000 nooreni.

Helenilt on küsitud, mida inimesed nende loengute tegemise eest saavad. "Me kõik teeme kampaaniat vabatahtlikena, kuid mina isiklikult sain sellest kampaaniast enam, kui ma kunagi oleksin osanud oodata või loota. Sain endale juurde kolm sõpra: Erki-Andrese, Marguse ja Oliveri. Kiirat, kes on samuti meie vabatahtlik, tunnen ma juba sünnist saadik. Samuti pole mul enam hirmu kooli ees, olen tänu neile loengutele näinud, et õige suunamise korral saab kool olla ääretult meeldiv koht, kus aega veeta ja täiskasvanuks sirguda."

Helen lisab, et kampaania on kujunenud tema jaoks üheks inspireerivamaks kogemuseks elus. Kõige toredam on tema sõnul olnud see, et lapsed mõtlevad loengutes väga aktiivselt kaasa. "Oleme saanud neilt palju mõtteid, kuidas anda nõu kiusatavatele, kiusajatele ning missugune on parim viis nendeni jõudmiseks."

Helen usub, et loengusari osutus laste seas nõnda menukaks just seetõttu, et see ehitati üles lapsesõbralikult. "Me ei räägi lihtsalt kuiva teooriat ega süüdista kedagi, vaid räägime oma kogemustest, kuulame laste omi ning lisaks ka laulame."

Enamasti ei tulda oma kogemustest rääkima kohe pärast loengut. Lapsi on julgustatud oma lugusid jagama ka sotsiaalmeedia kaudu. "Eriti poevad hinge laste kirjad, milles nad vastavad mulle, et nad on saanud tuge. Näiteks üks laps kirjutas mulle: "Mul oli nii suur rõõm vaadata seda videot (Helen andis välja ka koolikiusamise vastase muusikavideo "Sing it" – K. T.), tunda, et ma pole ainus ning äkki keegi mõistab. Ning sina, armas, mõistsid ning mul on selle üle väga hea meel, ma sain palju kindlust juurde. Nüüd tean, kuidas on õige käituda ning mitte öelda vastu narrivaid ja halbu sõnu."

Möödunud aasta oli kui karussell

"Läbisin oma plaadi väljaandmisega justkui sõjaväe ellujäämiskursused. Poolteist aastat tööd plaadi kallal tasus end ära ning ma sain ellu viia ühe oma suurema unistuse, kuid see ei olnud kerge. Tegelesin plaadi puhul absoluutselt kõigega – alustades kujunduspõhimõtete loomisest koos kujundajaga ning lõpetades tänukingituste organiseerimisega plaadi­esitluskontserdile. Sinna vahele jääb veel oi kui palju peavalu igasuguste organisatoorsete küsimustega!" tunnistab Helen.

Lauljatar ütleb, et plaadi kirjutamisega jõudis ta endas mitmes mõttes selgusele. Ka koolikiusamise vastane kampaania sündis just tänu sellele, et Helen pani oma kogemused laulu sisse. "Minu olulisimaks märksõnaks on 2014. aastal areng."

Positiivses mõttes jäävadki tal möödunud aastat meenutama koolikiusamise vastased loengud ja plaadiesitluskontserdid koos kaasnevaga. Siiski ei saa läbi ka väikese negatiivse noodita. "Olin kevadel meningiidi tõttu haiglas ning eks mul on olnud peale plaadiesitlusi raske uuesti tavarütmi naasta. Mul oli pikka aega graafik iga päev tund tunni haaval planeeritud ning kui see kõik ühel hetkel otsa sai, oli emotsionaalselt väga keeruline."