PEETI UFOKS: USA luure keskagentuur (CIA) väidab värskelt avalikustatud raportis, et reisilennukite piloodid pidasid nendest palju kõrgemal lennanud luurelennukit U-2 tundmatuks lendavaks objektiks ehk ufoks. Pildil olev U-2 on jäädvustatud 1955. aastal.Foto: AP / Scanpix
Maailm
6. jaanuar 2015, 07:00

USA luure keskagentuur: ufosid ei ole olemas (23)

USA luurekeskagentuur (CIA) valas tundmatutesse lendavatesse objektidesse ehk ufodesse uskujad üle külma dušiga. Nimelt viitas CIA 1998. aastast pärit, kuid alles nüüd avalikustatud raportile "CIA ja U-2 programm, 1954–1974", milles kinnitatakse, et nendest aastatest pärit arvukad teated ufodest on seotud luurelennuki U-2 arendamisega.

Raporti autorid Gregory Pedlow ja Donald Welzenbach kirjutavad, et luurelennuki U-2 katsetamine suurtel kõrgustel tõi kaasa ootamatu kõrvalmõju, täpsemalt massiliselt teateid ufodest.

1950. aastatel lendasid reisilennukid peamiselt 3000–7000 meetri kõrgusel. Sõjalennukid, nagu strateegilised pommitajad B-47 ja B-57 lendasid kuni 12 000 meetri kõrgusel.

Luurelennuk U-2 tõusis aga 18 000 meetri kõrgusele. Kuna projekt oli salajane, siis inimesed lihtsalt ei uskunud, et lennukid võivad nii kõrgel lennata.

Teateid ufodest tuli kõige rohkem varastel õhtutundidel idast läände lennanud reisilennukite pilootidelt. Pärast päikeseloojangut sattus 6000 meetri kõrgusel lennanud reisilennuk pimedusse.

Kolm korda kõrgemal lennanud luurelennuk U-2 oli samal ajal veel päikese käes ning paistis alt vaadates reisilennuki pilootidele müstilise helenduva objektina, selgitasid raporti autorid.

Luurelennuki U-2 ja järgmiste mudelite, nagu Lockheed A-12 lendudega on CIA andmetel seotud vähemalt pooled ufoteated. Tulnukatesse uskujaid peaks lohutama teadmine, et ülejäänud teated ootavad endiselt selgitust.