Contra ehk Margus Konnula. Foto: Aldo Luud
Inimesed
6. jaanuar 2015, 07:00

Contra täiustab paastumist: "Sünnipäevalauas võib see küll keeruline olla!" (7)

Luuletajal on nüüd tulemas lihavaba kuu

"Alkoholist loobumine pole enam eriti keeruline, olen juba nii palju harjutanud. Piimaga on võib-olla raskem – ma olen suur piimasõber," räägib Lõuna-Eesti poeet Contra ehk Margus Konnula. Alanud aastal plaanib ta iga kuu loobuda mõnest kindlast toiduainest, alustades lihast ning lõpetades vorsti ja piimaga.

"Mulle hakkas lihtsalt tunduma, et diskrimineerin kuidagi alkoholi," naerab Contra küsimuse peale, kuidas ja miks valib ta järjepidevalt mõne uue tooterühma, millest terve kuu eemale hoida.

Postitus Contra Facebooki-seinal reedab tema lähituleviku plaanid. "Nüüd on tõeline katsumus – lihavaba kuu. Siiamaani läheb väga kenasti, aga ma pole ka eriti kodust väljas käinud."

Luuletaja edasine graafik näeb välja järgmine: aprill – piimavaba kuu; mai – saiavaba, august – vorstivaba, september – kommivaba.

Äsja lõppes Contral jäätisevaba kuu. Võiks arvata, et võrreldes vägijookidega on maiusest loobumine tunduvalt kergem, aga tühjagi!

"Jäätist tuli mul ikka paar korda tagasi tõrjuda. Natuke piinlik ju oli, kui mõnel söömaajal pakuti viimase käiguna magustoiduks jäätist," tõdeb luuletaja.

Kirgliku piimasõbrana suhtub Contra suurima pelgusega just piimavabasse kuusse. Viimane tähendab siinkohal säärastest toodetest nagu juust ja kohupiim loobumist. Samas tunnistab Contra, et katses on omajagu põnevustki: rääkivat ju mõned toitumisasjatundjad, et kõigi tervisehädade põhjuseks on nimelt piim.

"Aga ega ma ei arva, et ühe kuuga seda kõike kontrollida jõuaks."

Maraton inspireerib

Luuletaja meenutab juhust viimasest septembrist, kui parajasti oli käsil küpsisevaba kuu.

"Kaeraküpsistest loobumine tekitas küll kahetsevaid tundeid, need on nii head! Teised küpsised mind nii väga ei eruta."

Contra jõudis kuu alguses poes käies inertsist juba paki korvi panna, kui tuli meelde: täna ei lähe mitte!

"Need pausid on lihtsalt selline mäng," ei suhtu Contra oma eksperimentidesse üleliia tõsiselt. Ta nendib, et tõenäoliselt on tema hobi maratone joosta andnud talle siiski vaimujõudu valitud teel püsimiseks.

"Jooksed maratoni ja küllaga on neid kraavikaldaid ning kodukoldeid, mis kiusatust tekitavad. Aga ikka lähed edasi!"

Endiselt on päevakorras ka kaheaastane napsipaus, mis peaks algama oktoobri alguses – Contra kirjandusliku lemmiku, läti luuletaja Eduards Veidenbaumsi sünniaastapäeval.

Kuigi Contra tunnistab: napsiga on ta niivõrd tihti pausi pidanud, et asi on kaotanud põnevuse. Mis siis, et kõige esimene kord läks nihu. "Läks lihtsalt meelest ära," muigab poeet. "Tagasilööke tuleb ikka ette."

Kuidas kavatseb poeet seltskondlikel koosviibimistel mitte pererahvast solvata? "Mõnda sünnipäevalauda istudes on küll keeruline. Aga kõige mõistlikum on otse seletada, kuidas asjad on."