Foto: Mati Hiis
Inimesed
5. jaanuar 2015, 07:00

Galerii Rock Cafés peetud tänupeost!

Maire Aunaste: ma ei ole saadete väljamõtlemise masin (51)

"Ma olen 61aastane. Sellises eas ei tehta tavaliselt lolle otsuseid, kuid mina otsustasin oma elus uue lehekülje pöörata. Alustan oma elu puhtalt lehelt, carte blanche, ütleks Urmas Ott," rääkis telestaar Maire Aunaste, kes otsustas telekarjääri seljataha jätta ja poliitikasse minna, läinud reedel Rock Cafés peetud tänuõhtul, kus jõid veini ja keerutasid jalga tema telekülalised ja telediiva kodupartei tuntud näod.

Miks otsustasite sellise kannapöörde teha, kas on hirmus ka?

Praegu on kannapöördeks viimane aeg. Olen televisioonis kõik ära teinud. Ei tahtnud jälle hakata üle jala uut saadet välja mõtlema. Minu viimase saate "Tõuse ja sära" 29 saadet ammendasid end: tuntud perekonnad lõppevad ära, bändid lõppevad ära. Oleksin pidanud hakkama ennast kordama või siis uue saate välja mõtlema. Ma ei ole mingi saadete väljamõtlemise masin. Ja kuna praegu on mul veel energiat, siis võtan ette midagi täiesti uut, sest inimestega suhtlemine ei ole minu jaoks võõras.

Mulle tegid sotsid ettepaneku minna poliitikasse juba neli aastat tagasi. Nad kordasid seda kevadel. Suvel ei teadnud enam, kuidas kogu sellest valiku tohuvabohust välja rabelda. Ja siis mõtlesin, kuna Mart Laar kutsus mind juba 1996. aastal ja kuna see on minu põlvkond, need, kes tegid Isamaaliidu ja uue vabariigi, olen ma oma hingelt isamaaliitlane. Pole olemas asendamatuid inimesi ja ma vabastasin oma koha televisioonis hea meelega.

Mida te tahate poliitikas korda saata?

Ma näen kõige teravama probleemina, kui me jätame julgeoleku välja, Eesti linnastumist ehk siis Tallinna ümber koondumist. Mul on kahju, et Eesti sureb pealinnast väljaspool välja.

Kas te oleksite nõus kolima maale või väikelinna?

Ma ei ole Tallinnas elanud kümme ja pool aastat ja ma olen absoluutselt suures linnas elamise vastu. Mulle tegelikult meeldiks elada maal, aga samas, ma ei saa maja pidamisega hakkama ehkki ma ei ole ka korteriinimene. See, kus ma praegu elan, on väga mugav lahendus: ma elan väikeses majakeses, mis on samas üürikorter. Ma ei pea seal ise lund kühveldama ja ahju kütma. Aga minu tütar, kes on täielik maa- ja loodusinimene, temal ei ole midagi maale kolimise vastu, võib olla me kunagi teemegi seda.

Mida ta arvas sellest, et otsustasite oma elu kardinaalselt muuta? Kas ta toetas teid?

Ma rääkisin seda juttu juba neli aastat tagasi ja minu lähedased hakkasid siis oigama ja õudusest karjuma. Aga see läks mööda, nad said esmasest ehmatusest üle. Nüüd nad enam ei oianud ja ei imestanud isegi.

Ehkki me oleme täna teie televisioonist lahkumise peol, tundub mulle ikkagi, et selline telehunt nagu teie, naasete veel kindlasti ekraanile.

Ma arvan, et teil on õigus. Ma võin öelda inimestele, kes armastavad minu saateid, lohutuseks, et kolm päeva tagasi (läinud nädala alguses – toim) tehti mulle ettepanek järgmisest sügisest juhtida ühte saadet. See ei ole küll ERRis, aga kommertskanalites on see võimalik. Kui ma oleksin näiteks riigikogus, siis mul ei oleks õigus samal ajal ERRis saateid teha, aga kommertskanalites on see lubatud. Saateformaadist ma ei saa praegu rääkida, kuid see ei ole jutusaade, kuid ma peaksin seal rääkima jah, aga peale minu oleks seal veel midagi muud ka. Aga kõike seda on veel vara avaldada. Ma lihtsalt ütlen, kallid televaatajad, ärge kurvastage, mulle on esimene ettepank juba tehtud, ehkki ma ei ole veel mingit otsust vastu võtnud.

Kas teil ei ole kahju ETVst, kus olete aastakümneid töötanud, ära minna?

Mis teha! Ma olen olnud 1993. aastast saadik prime time`is, kui viis aastat Ameerikas välja arvata. Ma ei ole see, kes mõtleb, et pean seal ekraanil olema. Vastupidi – ma tahaks midagi päriselus ära teha. 

Laulis oma tänuõhtul 

ETV legendaarne saatejuht, kes jätab telekarjääri mõneks ajaks seljataha, tegi oma tänuõhtul, nagu ta seda ise nimetas, lauljadebüüdi ning laulis ühe eestikeelse loo saksofonisti Lembit Saarsalu saatel. Ehkki Maire pakkus külalistele veini ja suupisteid, ei tõstnud ta ise klaase, vaid püüdis leida iga külalise jaoks aega ning meelitas neid omas maneeris tantsima. "Tantsima, tantsima!" ütles ta inimestele ja lükkas neid selja tagant lava ette.

«Reisile sinuga» abikaasa leidnud Tuuli: Maire on justkui meie pere ema

Reedel olid Rock Cafésse oodatud kõik inimesed, kes on Maire Aunaste telesaadetest osa võtnud. Telediiva sõnul on tema telešõudes osalenud aastate jooksul 1500 inimest. Kohal olid paarkümmend inimest, nende seas ka üks pere, Tuuli ja Peeter Prangli koos kolme lapsega, kes osalesid 1995. aastal legendaarses tutvusmissaates «Reisile sinuga».

«Abikaasa väidab, et temal oli armastus esimesest silmapilgust, minul ei olnud, minul võttis armumine aega,» meenutas Tuuli kohtumist oma tulevase kaasaga. «Võitsime saates reisi Austriasse, kuid kuna reisifirma ei saanud gruppi kokku, pakuti meile veel parem variant – Itaalia. Saade oli 27. mail ning reisile läksime alles augusti lõpus. Suhtlesime Peetriga veel enne reisile minemist väga tihedalt, ta oli väga järjekindel ja juba enne reisi sai meist paar,» selgitab Tuuli. «Me abiellusime kaks aastat hiljem 1997. aastal 17. mail. Tahtsime abielluda lausa samal kuupäeval ehk 27. mail, kuid ajad ei klappinud ja siis saime vähemalt 17. kuupäeva, et oleks see seitsegi seal sees,» rääkis Tuuli.

Praegu elavad nad Patika külas ja kasvatavad kolme last. Grete on 17, Paulina seitse ja poeg Bruno viiene. «Oleme veel käinud Maire saates «Meie». Meie pere vaatab Mairet sellise pilguga, et ta on meie pere ema. Tema on see põhjus, miks meie pere on tekkinud. Ta on meie südames kõigil!» suhtuvad Pranglid telestaari erilise soojusega.