Elina Born.Foto: Mari Luud
Saund
3. jaanuar 2015, 08:00

Hitimeistrid Fred Krieger ja Stig Rästa: oleme koostööd teinud üle kümne aasta (11)

"Meie koostöö Stigiga sai alguse juba rohkem kui 10 aastat tagasi, kui hakkasime Trafficu esimese plaadi jaoks materjali kokku panema," räägib muusik Fred Krieger, kuidas sai alguse tema koostöö Stig Rästaga.

Stig Rästast ja Fred Kriegerist on saanud justkui hitimeistrite tandem ja iga muusik, kellele see kooslus lugusid kirjutab, peaks olema äärmiselt uhke. Vaadates Eesti raadiote 2014. aasta kokkuvõtvaid edetabeleid, paistavad lõppenud aasta lugude esikümnetest silma just nende kirjutatud laulud. Meeste koostöö algas üle kümne aasta tagasi, kui hakati kokku panema materjali ansambli Traffic esimese plaadi jaoks. "Sellest suurem osa oli Stigil juba varem sahtlisse kirjutatud. Aja jooksul oleme koos teinud üle 50 loo," räägib Fred.

"Aastaid tagasi, kui sain teada, et selline mees nagu Fred Krieger olemas on, siis võtsin kätte ja tutvustasin ennast ja sellest päevast peale oleme nii-öelda ühel lainel olnud. Kõik, mis me teeme, on sujunud väga hästi ja ka produktiivselt," ütleb Stig.

Hittloo valem sünnib aastatega

Milline on aga nende tööjaotus lugude kirjutamisel? "Tavaliselt on Stigil lugu suures osas valmis. Tean, et see käib tal väga kiiresti. Mitme loo puhul on üks meist mõelnud salmi ja teine refrääni või vastupidi," selgitab Fred.

"Kuid on ka lugusid, mille puhul tööjaotus on olnud vastupidine ehk Stig sekkub alles loo arranžeerimise faasis. Nii Trafficu, Taukari kui ka Elina puhul panustavad tihti ka artistid. Senistest tuntuimatest lugudest on enamiku puhul siiski Stigi panus teistest suurem."

Stig ütleb, et tihti saab tema tunnustust aga ka selle arvelt, mida Fred teeb. "Fred on andnud muusikasse väga palju. Arvatakse, et mina teen ja loon, aga tegelikult on see ikkagi koostöö. Samuti on tabelitesse jõudnud laulude puhul tähtis osa ka Vallo Kikasel, kellega koostöö algas meil umbes aasta tagasi."

Selle kohta, et Kriegeri-Rästa lood edetabelites rokivad, ütleb Fred tagasihoidlikult: "Eks ikka on tore, kui inimestele lood meeldivad." Stig kinnitab samuti, et tunne on hea. "Natuke paneb ka mõtlema, et kas siis aasta jooksul tõesti rohkem laule ei suutnudki kirjutada."

Konkreetse hiti valemit Krieger defineerida ei oska, kuid ütleb, et pika punnitamise peale tavaliselt midagi head ei saa. Stigi sõnul tuleb aga hittloo sünniks selle kirjutamist aastaid harjutada. "Selleks on vaja meeldejäävat viisi ja sõnu. Hittlood võivad sündida kogemata, aga palju rohkem sünnib neid kindla peale minnes."

""Vastupandamatu" tekkis väga kiiresti. Olime Karl-Eriku ja Stigiga stuudios ja lugu sai algsest ideest umbes 10 minutiga praktiliselt valmis," räägib Fred, kuidas sündis Karl-Erik Taukari hitt.

"Minu mäletamist mööda oli laulu idee Fredil juba aastaid ja lihtsalt oli käes õige hetk ja õige artist, kellega siis laul ära vormistada," seletab Stig.

Loo "Für Elise", millega Traffic "Eesti laulul" osales, algne idee oli Stigil ammu olemas. "Mõte Eliisest laul teha oli peas juba pikka aega."

Laul sai nime Beethoveni klaveripala järgi, kuna see eristub ja jääb meelde. Elina repertuaari kuuluv "Miss Calculation" sündis sõnakõlksust. "Tegu on nii "valearvutusega" kui ka "preili kalkulatsiooniga", kes siis kõike kogu aeg enda peas läbi ja võib-olla ka üle mõtleb. Laulu ennast sai Vallo Kikasega kõvasti ja mitu korda ümber tehtud, kuni lõpuks sündis see õige."

Lauljas peab olema midagi erilist

Karl-Erik ja Elina on mõlemad orbiidile lennanud superstaarisaatest. Nende esiksinglid on pärit Stigi ja Fredi käe alt ning koostöö sujub siiani. "Kriteeriumiks on vast see, et me peame nägema lauljas midagi erilist ja kindlasti ka musikaalsust," räägib Stig, kuidas valitakse artiste, kellega koostööd teha.

"Mõlema lauljad on väga arenemisvõimelised isiksused, kellega tööd tehes peame suhtuma asjasse väga tõsiselt. Just sellepärast, et need lauljad ei ole üheööliblikad, vaid hakkavad minu arvates kujundama Eesti muusikamaastikku. Elina puhul olen ma isegi kindel, et ta võiks olla rahvusvaheliselt tunnustatud artist. Selle nimel on vaja veel kõvasti tööd teha."

Seni on omavahel väga hästi hakkama saadud ning Stigi sõnul on Elina ja Karl-Erik väga töökad ja andekad noored.

"Kogu töö tegemine on ka mingis mõttes lõbusalt veedetud aeg, mida omakorda naudivad kõik osapooled."

Raadio Elmar esikümme

1. Ott Lepland "Jäädagi nii"

2. Traffic "Für Elise"

3. Tanja "Amazing"

4. Koit Toome "Rannamaja"

5. Triin Niitoja & John4 "Jää"

6. Curly Strings "Kuule, mees!"

7. Maria Stuart "Emotsioonid"

8. Anne Veski "Sina loed, ei muu"

9. Curly Strings "Kauges külas"

10. Ines "Torm" (telesaatest "Laula mu laulu")

Raadio Uuno esikümme Eesti lugudest

1. Ott Lepland "Jäädagi nii"

2. Karl-Erik Taukar "Vastupandamatu"

3. Birgit Õigemeel & Ott Lepland "Pea meeles head"

4. Getter Jaani ja Koit Toome "Rannamaja"

5. Ines "Torm" (Saatest "Laula mu laulu")

6. Traffic "Für Elise"

7. Shanon "Varbad liivas"

8. Karl-Erik Taukar "Kell kuus"

9. Demie Remix)

10. Põhja-Tallinn "Me saame hakkama"

Sky Plusi esineljakümne hulka pääsenud Eesti lood

Karl-Erik Taukar "Vastupandamatu" (kokkuvõttes 6. koht)

Elina Born "Miss Calculation" (kokkuvõttes 13. koht)

Syn Cole feat Madame Buttons "Miami 82" (kokkuvõttes 17. koht)

Smilers "Mojito" (kokkuvõttes 23. koht)

Traffic "Für Elise" (kokkuvõttes 28. koht)

R2 aastahitt Eesti lugude esikümme

1. Curly Strings "Kauges külas"

2. Traffic "Für Elise"

3. Karl-Erik Taukar "Vastapandamatu"

4. Epp Kõiv "Linn on minu(Demie remix)"

5. Getter Jaani ja Koit Toome "Rannamaja"

6. Põhja-Tallinn "Me saame hakkama"

7. Ott Lepland "Jäädagi nii"

8. Respekt "Su hääl su suu ja silmad"

9. Shanon "Varbad Liivas"

10. Karl-Erik Taukar "Kell kuus"