EAST 17 AASTAL 2015: (vasakult) John Hendy, Terry Coldwell ja Robbie Craig.Foto: Arno Saar
Saund
31. detsember 2014, 16:00

Poistebänd East 17: "Elu on vanemana rahulikum: lähed koju, vahetad lapsel mähkmeid, teed süüa…" (3)

"Me olime teistest poistebändidest erinev, karmima imidžiga. Ka poisid võisid vabalt tunnistada, et me neile meeldime," meenutab täna Eestisse saabunud kunagise noorteiidoli East 17 laulja Terry Coldwell. Nüüdseks kuldses keskeas mehed räägivad, et küpsemana on muusikuelu isegi lõbusam kui varem.

1990ndate poistebänd East 17 jäädvustas ennast noorte kuulajate mällu hittidega nagu "House of Love" ja "Stay Another Day". Ansambel saabus 31. detsembri hommikul Tallinnasse oma uusimas koosseisus: algliikmed Terry Coldwell ja John Hendy ning alles mullu liitunud Robbie Craig. Vana-aastaõhtul annavad nad kontserdi Tallinnas Vabaduse väljakul ning klubis CatHouse.

Käisin mõned päevad tagasi Stockholmi kruiisil ja üllatusin: ennäe, East 17 esineb. Kas mängite niimoodi laevade peal tihti?

Ainult jõuluajal, kuna meil on tõeline pühadehitt (peavad silmas nende kuulsaimat lugu, 1994 aasta pala "Stay Another Day", mis vallutas toona jõuluaja edetabelid – J.M.)

Tegelikult oli see esimene kord laeva peal 23 aasta jooksul mängida. Aga meil olid seal näiteks väga kõvad tantsuliigutused!

Seltskonnas oli ka mu elukaaslase vanem õde, kes oli väga elevil: ta näeb lõpuks ihusilmaga oma lapsepõlve iidoleid!

Meie austajad ongi umbes vanuses 25-45, kõik on nüüd vanemad. Seda on tore vaadata: need, kellel oli kunagi kontserdil käes apelsinimahl, viipavad nüüd õllekruusiga: ahoi! Nad on nüüd täiskasvanud, aga nende tütred on uue põlvkonna fännid.

90ndad olid poistebändide kuldaeg: Take That, Boyzone, Backstreeet Boys…

Backstreet kes? (naeravad). East 17 oli teistest poisteansamblitest erinev: meil oli karmim imago, kandsime armeerõivaid. Me tundusime lahedad ka poistele ja nemadki võisid tunnistada, et neile meeldib East 17. Kui mõned teised sarnased bändid oleks kuttidele meeldinud, siis…

Oleks arvatud, et neil on ilmselt kerged kalduvused?

Just. Meie olime rohkem hetero. (naer)

Need ajad on nüüd möödanik, nüüd olete ontlikud isad ja pereinimesed. Oli see üleminek raske?

Ei olnud, kiirelt sisse ja välja! (naeravad). Tegelikult me olime nii palju töötanud, et tore oli naasta normaalsusesse. Vahelduseks kiirele popstaarielule ja kontserditele. See möll oli nagu Ameerika mägedel. Nüüd lähed koju ja vahetad mähkmeid, teed hommikusööki...

Ja vanu aegu taga ei heieta?

Ei, sest praegu saab rohkem nalja kui 90ndatel. Oleme vanemad ja targemad; teame, kuidas olla ja elada.

Olete bändi ajaloo jooksul korduvalt laiali läinud ja jälle kokku tulnud. Kas nüüd on lõpuks rahu majas?

(East 17 tegutses esmakordselt aastail 1991-1997, siis 1998-1996 ning lõpuks 2006 kuni tänaseni – J.M.)

Jaa, nüüd on õige kooslus ja teame, kuidas edasi liikuda. Pole rohkem seda poliitilist värki ja teemat, et "tahan rohkem raha". Töötame uue albumi kallal, märtsis peaks ilmuma esimene singel.

Kas ligi kakskümmend aastat hiljem aktiivselt lavalaudadele naasmisel oli ka kergeid kohanemisraskusi?

Meil on nii palju kogemusi, et kohanemine käis ruttu. Plaate muidugi enam ei müüda. Aga niikaua, kuni anname häid kontserte ja ei vea inimesi alt, pole meil plaanis katkestada. Meie töö pole ainult laulmine, sinna läheb ka palju muud alla: reklaamimine, promo ja nii edasi.

Kui kunagi peaks kirjutatama 1990ndate aastate popmuusika ajalugu, siis milliste märksõnade all figureeriks seal East 17?

Uskumatu poistebänd 90ndate alguses, kes muutis muusikaajaloo kulgu! (naer). Kõige rohkem müünud bänd – me müüsime 22 miljonit albumit, seda on enam kui Take That`il!