Mart Normet koos naise Anu ja tütre Nelega, taustaks La Orotava org. Uhkelt paistab ka lumine Hispaania kõrgeim tipp, vulkaan El Teide.Foto: Erakogu
Inimesed
31. detsember 2014, 08:50

Tsunamist eluga pääsenud Mart Normet naases Taisse (1)

Mart Normet ja tema elukaaslane Anu olid ühed vähestest eestlastest, keda tabas Tais kümme aastat tagasi kurikuulus tsunami. Nüüd otsustas paar Taisse naasta ja ennast uuesti mungal sisse pühitseda. 

"Tulime oma elu esimesel juubelil siia tagasi ja lasime end mungal ka sisse õnnistada," kirjutas Normet oma Facebooki kontol.

"Loogiline oleks tõesti see, et veedaksime aastavahetuse Tenerifel, kus oleme viimased aastad käinud, aga otsustasime siiski Tenerife osas pausi teha ja Tai oli aastavahetuse Aasia sihtpunktidest soodsaim," rääkis Mart Normet Õhtulehele.

Normet lisas, et tsunami trauma on õnneks juba ammu möödas ja praegugi on nad inimtühjal Yao Yai saarel, mis asub nn tsunamitsoonis ehk siis kui maa väriseb, tuleb saare keskele pakku minna.

Kümme aastat tagasi olid Mart ja Anu Koh Lanta saarel, kuid saart ründas tsunami. Mõlemad, nii Anu ja Mart jäid hiidlaine alla, kusjuures Anu sai ka vigastada.

2004. aasta India ookeani maavärin ehk Suur Sumatra-Andamani maavärin‎ leidis aset 26. detsembril 2004 kell 00:58:53 maailmaaja järgi (kell 7:58:53 kohaliku aja järgi). Maavärin tekitas tsunami, mida nimetatakse sageli Aasia tsunamiks.

Tsunami laastas Indoneesia, Sri Lanka, India, Tai ja teiste maade randu. Lained jõudsid ka Somaaliasse, mis asub maavärina epitsentrist 4500 km kaugusel.

Randu üleujutavate lainete kõrgus oli kuni 30 meetrit. Tsunami tagajärjel hukkus üle 225 000 inimese