TIHE AASTA: «Pärast tänavust laulupidu ei tekkinudki huvitaval kombel sellist väsimuse tunnet. Alles novembris tuli peale,» ütleb 26. üldlaulupeo kunstiline juht ja ERRi aasta muusik Hirvo Surva.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
31. detsember 2014, 07:00

Hirvo Surva: "Vaikus on vaat et kõige ilusam muusika üldse!"

"Ärkad rahulikult üles, vaatad aknast välja – kui ilus on! Hoov mattunud lume alla, lihtsalt hea ja rahulik olla. Vaikus on ju vaat et kõige ilusam muusika, kuulad seda ja lähed jalutama," õhkab värskelt aasta muusikuks tituleeritud koorijuht Hirvo Surva oma aastavahetusidüllist rääkides.

Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajatelt aasta muusiku tiitli pälvinud Surva ütleb möödunud aastale tagasi vaadates: erilist laulupeopohmelli ei olnudki! Mis siis, et ettevalmistused 26. üldlaulupeo "Aja puudutus. Puudutuse aeg" tarbeks algasid juba aastaid tagasi.

"Eks laulupidu ikka mõjub niimoodi… ma ei oskagi öelda," mõtiskleb laulupeo kunstiline juht Surva. "Aga huvitaval kombel ei tekkinudki tänavu sellist mõõnaperioodi."

Selle asemel sõitis ta kohe Eestist minema, koos poistekooridega Riiga esinema. "Huvitaval kombel ei tekkinudki väsimust, see tuli alles kusagil novembris." Muud tegemised tulid peale, polnud lihtsalt aega ängistuseks.

Surva märgib veel, et väljaspool koorimuusikat möödunud aastasse eriti midagi ei mahtunudki.

Kas võib eeldada, et Surva on sarnaselt Eesti koorimuusika legendi Roman Toiga ka 98aastaselt tippvormis? "Ma ei kujuta hästi ette, et selles vanuses päris… kuigi kunagi ei saa ka ei ütelda. Eks see koorijuhitöö ongi selline, et teedki nii kaua kui teed, tavamõttes pensioniiga ei ole mõtet oodata."

Järgmine aasta möödub Surva sõnul kindlasti tunduvalt rahulikumalt. "Palju rohkem hingamist. Kuigi juunis on kindlasti Tallinnas ja Tartus suur rahvusvaheline poistekooride festival."

Aastavahetuse veedab Surva vanematekodus Ida-Virumaal. "Meil on traditsioon, et vana-aastaõhtul saame kõik kokku – vanemad, minu pere ja venna pere."