Matti Milius. Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
30. detsember 2014, 07:00

Lisatud Kanal 2 "Reporteri" video!

MATTI MILIUS SATTUS SURMASUHU: vingugaasist uimane kunstikoguja hüppas põlengust pääsemiseks aknast alla! (32)

"Mina pääsesin tänu suitsuandurile, aga see on üldse ime, et naabrimees elama jäi," räägib Tartu kortermaja elanik ööl vastu eilset toimunud põlengust.

Puiestee tänaval elava Ene naabrimees on Eesti tuntuim kunstikoguja Matti Milius, kes arvatavasti voodis suitsetades magama jäi ning leekidest pääsemiseks teise korruse aknast välja hüppas.

29. detsembril kella veerand kahe ajal öösel teatati häirekeskusele, et Puiestee tänava kolmekorruselise sotsiaalkorteritega maja teise korruse aknast on näha tumedat suitsu ja leeke ning suitsuandurid üürgavad.

Päästjad sisenesid suitsu ja tuld täis ruumidesse, et sealt inimesi otsida. Korteris elav mees oli siiski juba enne päästjate kohalejõudmist akna kaudu välja pääsenud, seejärel viis kiirabi ta haiglasse. Kolmandalt korruselt evakueeriti kaks inimest, kes pärast kustutustöid ja ruumide tuulutust majja tagasi lubati.

Tuli sai alguse linnakorterist, kus Milius on umbes aasta elanud. Leekidest oli haaratud tuba ja esik. Tõenäoliselt ei saanud kunstikoguja korteri ukseni pääseda, et sealtkaudu punase kuke eest pageda. Leegid olid nõnda võimsad ja kuumus suur, et elamiskõlbmatuks muutus nii esimene kui ka teine korrus.

Põlenud korteri akende asemel haigutavad nüüd tühjad mustad augud, millest paistavad betoonpaneelideni tühjaks põlenud tahmunud seinad.

Lõuna päästekeskuse pressi­esindaja Astra Printson-Käo lausub, et sündmusega tegelenud menetlusinspektori sõnul sai tulekahju alguse maas olnud madratsil suitsetamisest.

"Korteris olnud mees püüdis seda ise kustutada, kuid hingas sisse vingu, mistõttu ei suutnud enam adekvaatselt käituda," teab ta.

Kas põlenud korteris suitsuandur oli, on selgitamisel, kindel on aga, et vähemalt ühes või kahes korteris need üürgasid.

Tartu ülikooli kliinikumist kinnitati Õhtulehele, et nõukaajal ülikooli raamatukogu ees asuvas purskkaevus ujumas käimisega linnas furoori tekitanud Milius on ravil neurointensiivravi osakonnas.

"Mina allahüppamist ei näinud. Aga ta on kogukas mees ja võis viga saada ka kukkudes," oletab Ene.

Tartu linnale kuuluva kortermaja kolmandal korrusel elav Ene ärkas eile öösel pärast kella ühte selle peale, et üürgas tema elutoa laes voodi kohal olev suitsuandur. Selleks ajaks lõõmasid tema akna taga alumise naabri korterist alguse saanud leegid.

Naaber kartis elu pärast

Ene ohkab, et ohus ei olnud ainult naabri elu. "Telekast olen näinud, kuidas tule eest põgenetakse, aga keset ööd une pealt üles ärgates võttis hirm liikumisvõimetuks. Musta tossu täis toas ei saanud ma esialgu midagi aru. Oleksin nagu puuga pähe saanud," kirjeldab ta üleelamisi.

Esimesest ehmatusest üle saanud, tormas naine esikusse, kus üritas saapaid jalga saada. Kunstikoguja akendest kerkivad leegid olid jõudnud tema elamise mõlema akna keskkohani, kuid vanadaami õnneks esikus veel sellist suitsu ei olnud, et sealtkaudu enam välja ei pääseks.

"Ei suutnud ma ka ühte saabast jalga saada. Hea, et püksid kuidagi jalga suutsin tõmmata. Õnneks ei jõudnud tuli levida minu vannituppa ega esikusse. Vannitoas oli palav nagu saunas. All lõõmas tuli, aga betoonpaneelid hoidsid ikka tule kinni," räägib ta. Ene jooksis naabri ukse taha, kellel polnud õrna aimugi, et maja põleb. Naaber helistas häirekeskusesse, kes andis teada, et päästjad on juba välja sõitnud.

"Just korjasin vaibalt aknakilde. Suitsuandurita poleks ehk praegu elus. Lõugas veel kaua. Ütlesin pritsimeestele, et minge lülitage naabri juures alarm nüüd välja. Ütlesid, et see ju teie enda suitsuandur. Tavapärase hommikukohvi asemel olen juba neli tassi ära joonud. Nüüd olen natukene rahunema hakanud," võdistab naine õlgu.

Ene tõdeb, et on naabrit paraku ka purjus peaga näinud.

"Ükskord otsis ta oma ukse taga taskust vist võtmeid. Võtmeid ei leidnud, aga loopis pabereid põrandale. Pärast ei saanud välja minnes temast mööda. Magas trepil, kõrval väike plastpudel rohelise joogiga," meenutab ta.

Maja teises otsas elav naine teab rääkida, et kuulus kunstikoguja pidas novembris sünnipäeva ning õnnitlejate seas olnud koguni linnapea.

"Kurb, et inimese elu on allamäge veerema hakanud. Mina tulin siia elama augustis ja juba selle aja sees on ta parasjagu tsirkust jõudnud teha," sõnab ta. Maale Miliusel selle naise teada korteris ei olnud.

"Ta on neid müüma hakanud, aga need, mis alles on, need peaksid muuseumis hoiul olema," räägib ta.

Matti Milius

Matti Milius (69) on üks suuremaid Eesti nüüdiskunsti kogujaid. Talle kuulub suur eksliibriste ja üle 1200 teosest koosnev graafika- ja maalikogu. Alates aastast 1968 on Milius eksponeerinud kogusse kuuluvaid töid näitustel Eestis ja välisriikides.

Miliuse kunstikogumine sai alguse tänu kirjandusteadlase ja ekslibristi Udo Ivaski tütrele Helene Ivask-Kulpale aastal 1962. Ta kinkis Mattile eksliibrise iga kord, kui noormees sai hea hinde reaalainetes, inglise või vene keeles.

Aastal 1966 tutvus Milius kunstikoguja Mart Lepaga, kelle initsiatiivil hakkas huvituma vanemast Eesti graafikast. Nüüdiskunsti vastu ärgitas huvi Peeter Urbla aastal 1968.

1980. aastatel oli Milius agara vastupanuliikumise ja põrandaaluse kirjanduse paljundamise ja levitamise tõttu KGB pideva tähelepanu all.

Praegu on Milius keskendunud peamiselt Eesti, Läti, Leedu ja Armeenia nüüdiskunstile.

Milius on Tartu Kunstnike Liidu ja Eesti Kunstnike Liidu liige.

Allikas: vikipeedia