HAUA TAGANT NUGA SELGA? Kuninganna ema lemmikpaaž ­William Tallon suri 2007. aastal, kuid oma eluajal Briti kuningakoja saladustest vaikinud Tallon saab sõna uues skandaalses biograafias.Foto: AOP
Inimesed
30. detsember 2014, 07:00

UUS KÕMUTEOS: kuninganna ema oli 20 viimast eluaastat peast segi! (19)

Briti kuningakoda ahastab uue skandaali pärast: peatselt ilmuva raamatu andmeil oli kuninganna Elizabeth II ema viimastel eluaastatel peast segi ja tagatipuks alailma purjus!

Brittide seas ülimalt populaarne kuninganna ema, sulneid pastelseid rõivaid kandnud memmeke, suri tosin aastat tagasi 101 aasta vanusena. Kuningas George VI lesk oli ühtaegu vintskuse ja elurõõmu kehastus. Kuid kuninganna ema kauase kammerteenri elulooraamat maalib armastatud vanaprouast skandaalse pildi. Mõistagi pole säästetud ka teisi kuningapere liikmeid.

"Backstairs Billy: The Royal Life of William Tallon" ("Tagatrepi-Billy: William Talloni kuninglik elu") autor on varem ajalooromaane kirjutanud Thomas Quinn, kes sedapuhku keskendus kuninganna ema staažikale teenrile, üle poole sajandi tema alluvuses töötanud William Tallonile.

Märtsis ilmuva raamatu reklaamtekstis nimetab autor kuninganna ema lemmikpaaži võluvaks, vaimukaks, kohati õelaks – ja ääretult lõtvade elukommetega meheks, vahendab Daily Mail. Tallon suri 2007. aastal 72 aasta vanuses väidetavalt aidsi. Oma eluajal ei iitsatanud ta kuningapere saladustest sõnagi.

Õelate vempude meister?

Nüüd kirjutab Quinn, et üsnagi vaeses poodnikuperes üles kasvanud Billy pommitas teismelisena kuningakoda kirjadega, paludes, et teda tööle võetaks. Poiss uskus, et teda ootab seal glamuurne elu. Kuid biograafi väitel sai Billy šoki, avastades õukonnas tööd leides kuningapere kahepalgelisuse.

"Avalikkuse silmis oli kuningapere tagasihoidlikkuse musternäidis," kirjutab Quinn raamatu tutvustuses.

"Kuid Billy nägi teist palet: perekonda, kelle liikmed armastasid eraviisiliselt juua ja suitsetada, vanduda ning üksteisele vahel julmi vingerpusse mängida. Nad vihkasid kõike tõsimeelset ning viskasid alailma üksteise kulul nalja. Billy sõnul oli see iseäranis käpas kuninganna emal."

Teenri kinnitusel oli kuninganna ema ääretult lustlik inimene. Kuid hiljem olnud vembutamisel tõsisem põhjus:

"Kakskümmend viimast eluaastat oli kuninganna ema hullumeelsuseni napakas." Ometi jääb reklaamtekstis saladuseks, milles kuninganna ema hullumeelsus väljendus.

Õukondlased on asunud vasturünnakule.

"Kirjutada täielikku rumalust inimese kohta, kes on surnud ega saa end kaitsta, on jälk," kõmistab kuninganna ema õetütar Margaret Rhodes.

Raamat kubiseb valedest?

"Muidugi oli tal võrratu huumorimeel. Telesarju "Dad’s Army" ja "Keeping Up Appearances" vaadates naeris ta pisarateni, aga ta polnud mingi peoplika ja napakaks ei läinud ta päris kindlasti," kinnitab Rhodes (89), kes tegutses aastaid tädi seltsidaamina. Ta kinnitab, et tädi võis isegi kõrges vanuses vestelda ükskõik millisel teemal.

Rhodesi kinnitusel kubiseb raamat valedest. Jutt, et kuninganna ema jumaldas Tallonit, kuna too seganud talle õige krehvtist džinnikokteili – 9/10 džinni ja 1/10 toonikut –, olevat täielik jura. Kuninganna ema polevat eluilmaski džinni toonikuga miksinud.

"Ta eelistas džinnimartiini segu, mida tegi tavaliselt ise. Õhtu jooksul ei joonud ta kunagi üle ühe-kahe joogi, kuid liiale ei läinud ta iialgi. Ta oli oma positsioonist väga teadlik ning teadis, mis on tema seisuses inimesele sünnis ja mis mitte."

Elizabeth II esindajal pole sedapuhku midagi kosta. "Säärast raamatut keeldub Buckinghami palee kommenteerimast."

Keegi õukondlane lisab Daily Expressile: "Ehkki me pole raamatut näinud, on reklaamimaterjalis esitatud väited rõvedad ja väärad ning solvavad kuninganna ema mälestust."