Sulev Keedus. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
30. detsember 2014, 07:00

Sulev Keedus: filmide rahastamis­põhimõtted pole paranenud (7)

2013. aasta kultuuripreemia laureaat ning viiendat korda Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhinna Neitsi Maali pälvinud Sulev Keedus soovis, et Eesti filmitööstuse rahakotiraudade avajate või sulgejate loodud tingimused muutuksid natukenegi inimlikumaks. "Ja olen ikka optimismist sama kaugel! Igal juhul pole tuju põrmugi parem kui möödunud aastal."

Tahtmatult libiseb tema pilk üle kõikide iseseisvusaastate.

"Kui palju on nende aastatega pikki filme jäänud tegemata? Kümme? Sadakond? Kahtlustan viimast varianti. Neid inimesi, kellel see anne on täiesti olemas, on ju viimasel ajal tulnud päris massiliselt. Aga selge, et kõigile raha, materiaalset väljundit, lihtsalt ei jätku. Ja neid olematuid filme enam kunagi ka ei tehta."

Siiski on tema arust asjale ka teine vaade.

"Mõtleme reipalt, kui kõrgesse mängu on tõmmatud meie "Mandariinid"! Missugune Eesti noorte filmitegijate siblimine toimus PÖFFi ekraanidel! See näitabki, et tulijaid nagu oleks. Aga võimalusi on neil väga vähe. Ei piisa, et meil on uhke filmikool, mis laseb iga kahe aasta tagant ilmale uue lennu – filmimaailmale on nad juba ette kadunud inimesed, nende tulevik on töötus."

Juba mitu aastat on Õhtuleht aasta algul uurinud, mida mingil alal mullu eriti silma paistnud inimesed algavalt aastalt ootavad. Nüüd on 2014. aasta läbi ja aeg uurida, kas nende soovid on täitunud.