Video: Mati Hiis
Saund
29. detsember 2014, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO JA GALERII | VIIMANE KONTSERT: Metro Luminal kutsuti neli korda lavale tagasi (6)

"Tekkis väga soe tunne, et inimesed olid ikka täispanga peale välja tulnud," ütleb Metro Luminali laulja Allan Vainola bändi laupäevaöise viimase kontserdi kohta, kus publik ansamblit neli korda lavale tagasi nõudis.

Üleeile veerand tundi enne südaööd andis 1988. aastal alustanud rokkansambel Metro Luminal Rock Café täissaali ees stardi kontserdile, mis kuulutati välja nende viimase etteastena. Kui Allan Vainola, kitarrist Rainer Jancis ehk Herzog, bassimees Kalle Nettan ja mullu liitunud trummar Rasmus Merivoo olid natuke üle tunni esinenud, tänas Vainola publikut ja kuulutas välja etteaimatava lõpuloo "Isa tuli koju". Nii lihtsalt bänd aga ei pääsenud.

Häälekas aplaus meelitas meestelt välja kaks lisalugu. Publik jäi koosseisule taas pikalt järele vilistama, mispeale naasis lavale esmalt bändi liider Rainer Jancis, kuid teisedki järgnesid kolmandaks lisalooks.

Ka seejärel rahvas ei rahunenud, huilgas ja vaatas lootusrikkalt lava poole. Nende soov täitus: nelik rivistus ühiseks kummarduseks. Kuid plaksutamine ei lakanud, vaid hoogustus. Viimaks ei jäänud muusikutel üle muud kui neljandat korda püünele naasta ja esitada veel üks laul – "Hingel hakkab hea", mis oli justkui publikule meelituseks. Kontsert venis poolteisetunniseks.

Vainola: ehk näeb bändi siiski kunagi veel...

Vainola kinnitas eile, et hinges on väga meeldiv tunne, ja möönis, et tegelikult olid nad arvestanud kahe lisalooga. Sestap tuli lõpus paari juba esitatud lugu korrata.

Kontserdil ei poetanud muusikud sõnagi selle kohta, miks bändi 26aastane teekond lõpule jõuab. "Otsus sellisel kujul mitte edasi tegutseda on tulnud pikema aja jooksul. Elu on näidanud, et seda vanemat materjali, mida osa kuulajaid hindab, ja uuemat, natuke eksperimentaalsemat ja tehnilisemat materjali, millega Rainer Jancis tegeleb, ei saa väga ühendada. Jancis leidis, et need asjad peaks hoidma lahus, ta ajab oma asja enda nime all ja vana Luminal jääb nii-öelda legendi staatusesse," selgitab Vainola.

"Ma ei ole nukker. Mul on pigem tunne, et mingi kaas on lukku pandud ja Luminali liikmetele avanevad uued teed. Minu meelest oli see kontsert ilus žest – et asi ei oleks lahtine," arvab laulja, kes ei tihka lõplikult öelda, et see koosseis enam kunagi ei esine. "Ma arvan, et jääb väike lootus jääb, et võib-olla me aastate pärast midagi korraldame. Aga seda otsustab Rainer Jancis, see on suhteliselt tema bänd."

Lõpukontserdi idee tekkis Vainola sõnul Jancisele, kui ta kirjutas äsja ilmunud raamatut "Valgus tunneli lõpus. Unenägu Metro Luminalist".