Vaiko Eplik juulis 2014.Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
28. detsember 2014, 15:58

Vaiko Eplik: mul pole vaja poliitikasse minna, sest mul on talenti (46)

Vikerraadio saates "Lõpp hea, kõik hea" külaliseks olnud muusik Vaiko Eplik, kes lõppeva aasta jooksul on välja andnud kaks plaati ning töötanud usinasti muusikali "Savisaar" kallal, tunnistab, et ta pole ei suurem asi turundaja ega tunne vajadust ka ühtegi erakonda astuda, veel vähem riigikogusse trügida. Et miks? – "Aga mul on talenti!" põhjendab Eplik oma valikut jääda endiselt muusika loomise ja selle esitamise juurde. Eplik esitas otse stuudios ka mõne loo ja laulu. 

Aastaga võib Vaiko Eplik (33) rahule jääda. Nagu ta tunnistas, oli aasta "üldse väga hea ja edukas" ning parim kontsert toimus tänavu Paides. Lemmikkuu on Epliku jaoks august, kuu ise juba algab väga ilusti – sünnipäevaga 1. augustil. Ka detsember on olnud eriline, sest siis käidi Liisi Koiksoniga jõulutuuril. "Kutsuti, olin nõus," rääkis muusik.

Jõululugusid tuuril ei lauldud, esitati ainult endi omi. "Meie tuur oli täpselt niipalju jõulu, kui Eestis usklikke inimesi." Lood rääkisid rohkem aastaaegade vaheldumisest, sest muusika ja loodus on Epliku sõnul väga seotud. Ta mängis stuudios näiteks neli akordi, mis on iseloomulikud igale aastaajale. Kui Arvo Pärdi Kalevipoeg on Jeesus Kristus, siis Vaiko Epliku Kalevipoeg on regilaul.

Siis tüüris jutt Edgar Savisaarele, kelle olemusse on muusik viimasel ajal süüvinud. Kas Eplikku tuleb kutsuda või läheb ise? "Kui kõnet saab pidada, siis ikka tulen," vastas ta Savisaare sõnadega.

Epliku muusa on praegu Savisaar

Muusikal "Savisaar", millele Eplik koos Jakob Juhkamiga muusika kirjutas, tuleb teatri NO99 lavale järgmise aasta veebruaris. Algul oli Eplik tellimusest loobunud, sest sai aru, et üksinda ta selle kirjutamisega toime ei tule.

Savisaare puhul on palju "vastakat materjali". "Temasse suhtutakse erimoodi – ühe jaoks on ta üks, teise jaoks teine, ja sellelt pinnalt annab juba teha midagi," rääkis Eplik, miks Savisaarest suurvormi luua on kergem kui näiteks Tunne Kelamist või Andrus Ansipist. "Ma arvan, et see on igati põhjendatud teemavalik."

Midagi ümber hinnanud Eplik oma sõnul Savisaare suhtes ei ole: "Mul ei ole mingit eelhäälestust. Temaga tegelemine ei ole minu jaoks probleem. Savisaar on minu arust väga huvitav. Hinnanguid võib ju anda igasuguseid, aga hinnangud ütlevad rohkem nende andja kohta." Eplik ütleb, et tükk annab Savisaarele kindlasti hinnangu, kuid see ei ole eesmärk.

Praegu "elab" Eplik enamus aja Edgariga ja tema mõjuväljas. "Tema on minu muusa!" naerab Eplik.

Helilooja nendib, et tema "muusa" ei ole temaga veel ühendust võtnud. "Aga ma olen üsna kindel, et ta teeb seda. Nagu ma olen kuulnud, pidi ta olema väga erudeeritud vestluspartner."

Elukutseline poliitik on jäle nähtus

Äkki võib ka Vaiko Eplikust saada uus keskerakondlane? "Nagu ma juba ütlesin, mul on talenti, mul ei ole vaja sinna minna," vastab Eplik kõhklemata. "On selline ütlemine, et inimesed on nagu ahvid, kes ei saa puu otsas hakkama, ja mulle pahatihti tundub, et sinna mäe otsa ronivad need, kes mujal hakkama ei saa. Need on tõesti need, kes kuidagi muud moodi ei saa," lisas muusik Toompeale pürgijate iseloomustamiseks. "Valdav enamus, elukutseline poliitik – see on lihtsalt jäle nähtus," avaldab Eplik vabalt.

Eelmisel aastal jättis Eplik valimata ning ta pole ka järgmiste valimiste suhtes kindel, et ta oleks motiveeritud. "Kuigi kodanikuna ma peaksin seda tegema. Aga ma ei tea, kas ma leian sealt kedagi. Maire Aunaste, Mihkel Raud või Heidy Purga see igaljuhul ei ole."
Miks? "Sest see on selline soga! Milleks Maire Aunaste riigikogus? Või ok, sa oled superstaari saates kohtunik, aga milleks sa ronid sinna? Tee midagi asjalikku! See on totrus! Ma ei saa sellest aru, ma ei saa seda heaks kiita."

Kas Eplik ei karda, et tema kirjutatud muusikaliga lastakse Savisaar ka peaministriks valida. "Ei. Mina olen valmis oma tegude eest vastutama!" naeris Eplik.